"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Ξενόγλωσσα Κλαψουρίσματα;;; Κι όμως...!

Dec 12, 2016

Ξενόγλωσσα Κλαψουρίσματα;;; Κι όμως...!


Αν μέχρι τώρα είχες την εντύπωση ότι τα μωρά ανά τον κόσμο κάνουν ΟΥΑ ΟΥΑ όταν κλαψουρίζουν, τότε η επιστήμη - εν έτει 2016 - έρχεται να σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος! Ναι είναι επίσημο, ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΛΑΙΝΕ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΑ! Δηλαδή, το κλάμα διαφοροποιείται στα μωρά ανάλογα με την μητρική τους γλώσσα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα μωρά έχουν προφορά...από κούνια! Τα μωρά στη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα νεογέννητα βρέφη από την Κίνα, το Καμερούν και τη Γαλλία, υποστηρίζει η Γερμανίδα καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Βάρτζμπουργ, Κάθλιν Φέρμκε. 


Οι διαφορές, όπως τονίζει, μπορούν να εξηγηθούν βάσει της μελωδίας που έχει κάθε γλώσσα. "Για τις ανάγκες της έρευνας απομονώσαμε και καταγράψαμε τις αυθόρμητες μόνο φωνές, δηλαδή συνήθως όταν τα μωρά έκλαιγαν γιατί πεινούσαν", λέει η Φέρμκε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι στις μητρικές γλώσσες μια έννοια που προφέρεται με έναν ήχο, με μια μόνο συλλαβή (π.χ. στα γερμανικά), μπορεί να χρειάζεται περισσότερες συλλαβές στα κινέζικα, τα ελληνικά ή τα καμερουνέζικα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα νεογνά έχουν αρχίσει αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα - πριν ακόμη προσπαθήσουν να μιλήσουν.

Η ομάδα της καθηγήτριας Φέρμκε πραγματοποίησε δυο έρευνες.Στην πρώτη μελέτη,οι ερευνητές μελέτησαν 42 βρέφη, τα μισά από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα στο βορειοδυτικό Καμερούν. 


Ακολούθησε μια δεύτερη μελέτη 55 νεογνών από το Πεκίνο. Προηγούμενες μελέτες, πριν από 7 χρόνια, είχαν καταλήξει επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα. 

Τα Γερμανάκια κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από τα μωρά στη Γαλλία, καθώς είναι διαφορετικές οι μελωδίες και οι ηχοι που ακούνε.

Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ των παιδιών από την Κίνα και το Καμερούν, το κλάμα είναι διαφορετικό γιατί η απόσταση, μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου τόνου, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στα γερμανάκια νεογνά.

No comments:

Post a Comment