"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: ΕΛΛΑΣ ~ η πατρίδα που δεν μου συστήθηκε πότε!

Oct 23, 2007

ΕΛΛΑΣ ~ η πατρίδα που δεν μου συστήθηκε πότε!


Μια ζωη αναλωνεσαι και πασχιζεις να προετοιμασεις τον εαυτο σου για παν ενδεχομενο. Αγωνιζεσαι να προλαβεις τα απροβλεπτα. Και ξοδευεσαι. Και ερχονται ωρες που τα τειχη σου ειναι απο αμμο. Που οι ασπιδες σου ειναι ψαθινες. Και τα βελη σου απο αιθερα... Μια υποθεση ρουτινας, η αναγνωση του ηλεκτρονικου τυπου, καταφερε να με κολλησει στον τοιχο.



Με πληγωσε. Παρ' ολο που τοσα χρονια εχω καλα εκπαιδευσει τον εαυτο μου για το αντιθετο. "Η λέξη «Ελλάς» δεν υπήρχε, αλλά προήλθε από το «ελληνικός»". Και καπως ετσι κατι ματωσε μεσα μου, διαβαζοντας στην Καθημερινη για το πως 200 χρονια πριν βαπτιστηκε το νεοσυστατο κρατος των εξεγερμενων Ελληνων.

Η ιστορια μου αρεσει. Νιωθω οτι με ενδιαφερει. Και ασχολουμαι οσο μπορω ερασιτεχνικα. Ψαχνω να γεμισω τα ιστορικα μου κενα. Και μαζι με αυτα, να γεμισω κυριως τα κενα του εαυτου μου. Ποιος ειμαι; Γιατι λεγομαι Ελληνας; Ποιοι ηταν αυτοι που με γεννησαν και οι πριν απο αυτους; Τα σχολικα εγχειριδια προσπαθησαν να ικανοποιησουν την εφηβικη μου διψα. Αλλα δεν ηταν αρκετα για να δωσουν απαντησεις. Δεν ηταν η ΑΛΗΘΕΙΑ που σε τυφλωνει με την λαμψη του φωτος της και σε αφηνει αφωνο αλλα και πληρη.


Και αρχισε η ερευνα. Προσωπικη και ερασιτεχνικη. Μια διαδρομη προς την γνωση. Που δεν ξερω αν θα σταματησει ποτε. Θυμαμαι το ποσο ομορφα ενιωσα οταν ανακαλυψα τον αρχαιοελληνικο μυθο που εξηγει το γιατι ονομαζομαστε Ελληνες. Σαν Μυστης που επιλεγεται να εισελθει τελετουργικα στην καστα των πεφωτισμενων. Επροκειτο για την εκδοχη που εδωσαν οι προγονοι μας στην παγκοσμια αναμνηση του Κατακλυσμου. Οταν ο Διας επελεξε να ανοιξουν οι ουρανοι και να σωθουν μονο ο Δευκαλιωνας και η Πυρρα, οι οποιοι μετα απο χρησμο που ελαβαν στο ορος Παρνασσος, περπατησαν παραλληλα και πετουσαν πετρες στο διαβα τους. Ετσι ο Δευκαλιωνας θα δημιουργουσε πολεμιστες και η Πυρρα γυναικες. Οι 2 πρωτοι ηταν ο Ελλην και ο Γραικος. Ο μυθος που ειχα διαβασει λιγα χρονια πριν στο Ιχωρ ηταν σαν να ειχα ανακαλυψει την Αμερικη. Και μετα η οργη... Γιατι δεν μου το ειχε πει κανεις πριν; Ψαχνοντας, εμαθα οτι ορισμενοι ιστορικοι υποστηριζαν οτι η Ελλας ηταν περιοχη στην αρχαια Δωδωνη, στην οποια κατοικουσε ενα απο τα πρωτα Ελληνικα φυλα, οι Ελλοί ή Σελλοί. Πιθανολογουν οτι η ετυμολογια της λεξης προερχεται απο την ριζα "ΕΛ" που υποδηλωνει το ΦΩΣ, την λαμψη, και την λεξη "ΛΑΑΣ" που σημαινει πετρα. 


Ο Όμηρος ονόμαζε «Έλληνες» τους κατοίκους μιας μικρής περιοχής στη θεσσαλική Φθία, τους γνωστούς Μυρμιδόνες, πολεμιστές του Αχιλλέα – ενώ «Ελλάς» ήταν το τμήμα της Θεσσαλίας που ορίζεται από τους κόλπους του Παγασιτικού και του Μαλιακού, το οποίο ήταν υπό την επικράτεια του Αχιλλέα. Στα Μετεωρολογικα, ο Αριστοτέλης αναφερει ότι «στην περιοχή της Δωδώνης στην Ήπειρο, κατοικούσαν οι Σελλοί που αποκαλούνταν τότε Γραικοί και τώρα Έλληνες». Τελος ο Ησιοδος και ο Αρχιλοχος χρησιμοποιουν τον ορο Πανελληνες για να περιγραψουν το συνολο των φυλων που μιλουσαν την ιδια γλωσσα στις επιμερους διαλεκτους της, πιστευαν στους ιδιους Δωδεκα Θεους και πρεσβευαν κοινες παραδοσεις, ηθη και εθιμα. Προοδευτικα ο ορος Ελληνες επικρατησε και καθιερωθηκε στα Αλεξανδρινα χρονια. Οι "Βαρβαροι" (οι μη Ελληνες) επελεξαν μια πληθωρα ονοματων για να μας αποκαλουν. Απο το "Ακαϊβάσι" των Χετταιων (εκ του Αχαιοι), το "οι Λαοι της Θαλασσας" των αρχαιων Αιγυπτιων, εως το Γιουναν των Αραβων, Εβραιων, Ινδων και Τουρκων (εκ του Ιωνες). Οι Ρωμαιοι ομως μπορεσαν με την κοσμοκρατορια τους να μας ονομασουν μεχρι και σημερα Graecus = Greece = Greek = Γραικος, επειδη η πρωτη Ελληνικη φυλη με την οποια ηρθαν σε επαφη ηταν οι αποικοι Γραικοι.



Αργοτερα ηρθε ο Χριστιανισμος. Οτιδηποτε καινουριο θελει να επικρατησει, πρεπει να καταστρεψει το παλιο. Ακολουθως, καθε τι το Ελληνικο πολεμηθηκε και καταστραφηκε, επειδη ηταν ταυτοσημο του Δωδεκαθεου. Προοδευτικα, Ελλην αρχισε να σημαινει μιαρος, αμαρτωλος και σατανικος. Και αντικαταστηθηκε με την αλλη ονομασια της φυλης μας, Γραικος. Οι Γραικοι ομως μελλοντικα θυμιζαν τους αμαθεις χωρικους της μεσαιωνικης Ελληνικης επικρατειας και γι' αυτο εχει λανθασμενα μεχρι σημερα καποια αρνητικη χροια η λεξη αυτη. Τελος χαρακτηριστηκαμε ως Ρωμιοι, παραφραση της λεξης Ρωμαιος. Αιτια; Η επισημη ονομασια του Βυζαντιου (η λεξη βυζαντινος ειναι υστερο ευφυολογημα ιστορικων για να περιγραψουν την συγκεκριμενη αυτοκρατορια) ηταν Ρωμαικη αυτοκρατορια και οι κατοικοι της ονομαζονταν Ρωμαιοι.

Ολα τα παραπανω ειναι αποτελεσμα προσωπικης ερευνας. Ντρεπομαι που δεν μου τα διδαξε κανεις, ως οφειλε. Και ουσιαστικα δεν ειμαι ακομα σιγουρος αν τα παραπανω ειναι ακριβη. Διασταυρωνω πηγες αλλα δεν πιστευω ευκολα πλεον. Η ιστορια γραφεται απο τους νικητες και οι νεοτεροι Ελληνες το λιγο που εχουμε νικησει ειναι οντας υποβοηθουμενοι! Δεν ξερω αν ισχυει η αναφορα της καθημερινης οτι ουδεποτε υπηρξε η λεξη "ΕΛΛΑΣ" μεχρι το 1800 περιπου, που οι λογιοι τσακωνονταν για το πως θα ονομαζομαστε. Με τον Κοραη να υποστηριζει το Γραικοι, τον Παλαμα αργοτερα να απορριπτει το Ελλην ως προιον προγονολατρειας και να υπεραμυνεται του Ρωμιοι και Ρωμιοσυνη και το συγχρονο ελληνικο κρατος να επιλεγει το Ελλας, αρνουμενο να δωσει οποιαδηποτε αλλη σχετικη πληροφορια στους ανθρωπους που το αποτελουν: τους ΕΛΛΗΝΕΣ! Ακομα και τωρα υπαρχουν σχετικες κοντρες. Oλη η υφηλιος μας λεει GREECE και εμεις ακομα αμφιταλαντευομαστε (λογω αγνοιας και ημιμαθειας). Νομιζουμε οτι μας υποτιμουν. Και συστηνομασται ως HELLAS. Ουτε να συστηθουμε δεν μπορουμε. Μα αφου δεν ξερουμε ποιοι ειμαστε..... Ποτε θα μαθω την ΑΛΗΘΕΙΑ;


13 comments:

  1. yparxei apla mia stigmi pou apofasizeis oti i ellada einai ekei pou anikeis ekei pou anapneeis kala, i kardia den einai vaeia eisai eftyxismenos pou zeis..kala kanoume kai grkiniazoume alla i apofasi erxetai mazi me nostalgia kai epithymia gia myrodies kai agalies ..leo ego tora kalinyxta

    ReplyDelete
  2. "κατοικουσε ενα απο τα πρωτα Ελληνικα φυλα," ( μια απο τις πρωτες Ελληνικες φυλες, θελατε να πειτε)
    Συμφωνω και επαυξανω με ρεζιστανς.
    Οπου γη, πατρις. Και στο κατω -κατω ΟΛΟΙ στον ιδιο πλανητη κατοικουμε. Ολοι προερχομαστε απο καπου. Ωραιες οι διηγησεις με κεφαλαια της Ιστοριας. Προσωπικα προτιμω σχεδια για το μελλον. Που παμε, πως θα αφησουμε αυτη τη γη στους αλλους που θαρθουνε? Ας ψαξουμε πως να ζησουμε ειρηνικα. Και ισοτιμα.
    Ευχες,Κ.R.

    ReplyDelete
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ANONYMOUS,ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ.
    ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΟΙΩΝΟ!

    ReplyDelete
  4. Η ονομασία Γρεκός υπήρχε απο την αρχαιότητα. Γρεκοί,Δαναοί,Έλληνες κτλ.
    Σίγουρα πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον κοιτάζοντας όμως και μαθαίνοντας απο τα λάθη και τα σωστά του παρελθόντος.Αν κοιτάζαμε ουσιαστικά το παρελθόν και είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με τον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης θα είμαστε πολύ καλύτεροι. Το ίδιο ισχύει και για την εποχή του διαφωτισμού.
    Το 99,9% των ελλήνων δεν έχει διαβάσει ποτέ Διογένη Λαέρτιο, Πλούταρχο, Επίκουρο κτλ.Το πολύ πολύ να έχει ακούσει για αυτούς.
    Δεν υπάρχει όμως ούτε ένας Έλληνας που να μην ξέρει τα παραμυθάκια της Π.Διαθήκης, τον Αδάμ και την Εύα, το Μωυσή κτλ. Αν θέλουμε παραμυθάκια πάντως ας διαβάσουμε τους μύθους του Αισώπου που είναι και διδακτικοί.
    Με λίγα λόγια για το μέλλον χρειάζεται παιδεία. Και παιδεία με ραβδάκια του καλού Θεούλη που έπνιγε τους κακούς Αιγύπτιους δεν γίνεται.

    ReplyDelete
  5. LAKWN DEN PISTEYW OTI PANTA THN PAIDEIA THN APOKTAS ME THN MORFWSH.PROSWPIKH MOU APOPSI EINAI OTI PAIDEIA KAI MORFWSH EINAI 2 ENTELWS DIAFORETIKA PRAGMATA.H PAIDEIA EINAI KATI POU PHGAZEI APO MESA MAS,THN EXEIS.ENW THN MORFWSH THN APOKTAS.
    GI'AYTO TA ATOMA ME PAIDEIA EINAI PARA MA PARA POLY LIGA!

    ReplyDelete
  6. @ piece de resistance: μ'αρεσουν οι λεξεις ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ και ΑΓΚΑΛΙΕΣ που χρησιμοποιησες. Σηκωνουν μεγαλη κουβεντα... Επιφυλασσομαι...

    @ Κ.R.: Οποιος παει μπροστα και κοιταει πισω τρωει τα μουτρα του. Οποιος δεν εχει αφετηρια και σκοπο, μαλλον θα κανει κυκλους φαυλους, μη φτανοντας ποτε και πουθενα. Ναι, ειρηνη και ισοτιμια! Γινονται χωρις αυτογνωσια;

    @ Λακων: Λες περισσοτερα απο οσα γραφεις. Συμπληρωνοντας, κατι ακομα που χρειαζομαστε ειναι περισσοτερες φωνες σαν τη δικη σου.

    ReplyDelete
  7. @trouli Συμφωνούμε στο ότι η μόρφωση και η παιδεία είναι διαφορετικά πράγματα. Παιδεία μπορεί να παρέχει και η οικογένεια σου. Αν όμως οι γιατροί διδάσκονταν τον Ιπποκράτη σήμερα λιγότεροι θα έπαιρναν φακελάκια.
    Αντί της ουσίας μαθαίνουμε βαρετά πράγματα του τύπου πολέμησαν 266 εναντίον 348 το έτος 323.
    Κάποτε ένας φιλόσοφος έπεσε στα χέρια ενός τυρράνου. Τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια και αυτός αντί να πονά γέλαγε ειρωνικά. Ο τύρρανος μην αντέχοντας να ακούει το φιλόσοφο να γελά διέταξε να του κόψουν τη γλώσσα.Ο φιλόσοφος ακούγοντας το και πριν τον πλησιάσουν οι βασανιστές του, δάγκωσε μόνος του τη γλώσσα του,την έκοψε και την έφτυσε στον τύρρανο...
    Το διδαχθήκαμε ποτέ αυτό;Όχι βέβαια ,γιατί τέτοια πράγματα γεννούν ελεύθερους ανθρώπους και το σύστημα θέλει φασίστες,ψευτοαναρχικούς και τσιράκια.

    ReplyDelete
  8. LAKWN: NOMIZW OTI OLOI OI GIATROI DIDASKONTAI TON ORKO TOY IPPOKRATH.APO EKEI K PERA TO AN 8A TO THRHSOUN EINAI 8EMA DIKHS TOUS,PROSWPIKHS PAIDEIAS...8YMAMAI KAPOIA STIGMH POY ENAS GIATROS TOY IKA EIXE KATEBEI STO PEZODROMIO K E3ETAZE ENAN ANAPHRO AS8ENH O OPOIOS ADYNATOUSE NA ANEBEI STON 5 OROFO(AN DEN KANW LA8OS).TO APOTELESMA 3EREIS POIO HTAN?PERASE APO PEI8ARXIKO KAI TON EKRAZE H DIOIKHSH TOY IKA GIA AYTHN TOY THN PRA3H..GIA AKOMA MIA FORA H ELLADA TRWEI TA PAIDIA THS.
    GIA TA YPOLOIPA POY LES,TA OPOIA TA EKFRAZEIS POLY OMORFA KAI SYMFWNW MAZI SOU,TI KANOYME OMWS EMEIS OI IDIOI (EKTOS APO TO NA KA8OMASTE STO WRAIO MAS GRAFEIAKI K NA TA SYZHTAME STA BLOGS)WSTE TA PAIDIA MAS NA MA8OUN/DIDAX8OUN SWSTA K NA GINOUN ELEY8EROI AN8RWPOI???

    ReplyDelete
  9. Έλα που δεν τον διδάσκονται. Παπαγαλίζουν μόνο έμα μικρό μέρος όταν ορκίζονται. Γενικότερα θα έπρεπε να ενταχθεί η φιλοσοφία του και όχι μόνο ο ένα μέρος του όρκου στην ιατρική. Έστω και ένας να επηρρεαζόταν θα ήταν θετικό.
    Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Αλλά γράφοντας ίσως κάνουμε κάποιους να σκεφτούν. Θυμήσου τη διαδήλωση που έκαναν οι bloggers μετά τις πυρκαγιές.Τουλάχιστον δεν καθόμαστε άπραγοι.

    ReplyDelete
  10. LAKWN: 8ES NA SOU PW TI EIDA GRAMENO KAPOU GIA THN DIADHLWSH POU EGINE STHN BOULH GIA THN PYRKAGIA STHN PARNH8A?OTI OTAN PLEION H WRA EIXE FTASEI 21.00,OPOTE K TELEIWNAN TA DELTIA EIDHSEWN, OI SYGKENTRWMENOI EIPAN OTI EINAI WRA NA FYGOUME,OI EIDHSEIS TELEIWSAN K DEN 8A MAS BLEPEI KANEIS.......TI NA PEIS META APO AYTO????????

    ReplyDelete
  11. Ο μαγικος κοσμος της τηλεοπτικης μας "δημοκτατιας", ε; Και ετσι να ειναι, αδειασαν χιλιαδες καναπεδες και κατεβηκε λαος στους δρομους. Ισως κατι να αλλαζει. Ισως η ΑΦΥΠΝΙΣΗ να συντελειται.. και να μετεξελισσεται σε ρευμα, σε ποταμο καθαρσης...
    Ισως...

    ReplyDelete
  12. MAKARI, TO EXOUME ANAGKH NA 3YPNHSOUME APO TON LH8ARGO POU EXOUME PESEI...MAKARI...

    ReplyDelete
  13. Σε ευχαριστω που εβαλες το σημα κατατεθεν μου στο τελος. Μιλαω για την φωτογραφια με τα τρια γραμματα. Βαλε και το εβραικο Τετραγραμμο αμα εχεις την καλοσυνη το αλλο σημα κατατεθεν μου και πραγματικα θα με κανεις πολυ χαρουμενο... Σε ευχαριστω!!!

    ReplyDelete