"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Oct 19, 2007

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ=(ΔΗΜΟΣΙΟ + ΓΡΑΦΩ) ΓΡΑΦΩ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ (ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ)

Η λεξη δημοσιογραφος ειναι ενα ευφυολογημα, που προεκυψε το 1826 ως αποδοση του γαλλικου «publiciste». 



Αναφερεται σε επαγγελματιες οι οποιοι πληρωνονται προκειμενου να συλλεγουν πληροφοριες για γεγονοτα δημοσιου ενδιαφεροντος και κατοπιν να τα γνωστοποιουν στο κοινο υπο τις εξης προυποθεσεις:
  • Πληρης εξακριβωση της ειδησης. Κατοχη και παραθεση αποδειξεων.
  • Οι αναγκαιες ερευνες προς αποδειξη γεγονοτων οφειλουν να πληρουν αστικους, ποινικους και ηθικους κωδικες.
  • Απολυτη αντικειμενικοτητα ως προς την τοποθετηση του θεματος και την συγγραφη - παρουσιαση της ειδησης.
  • Καθορισμος του τι αποτελει ειδηση, συμφωνα με τους κωδικες (γραπτους και αγραφους) της δημοσιογραφιας και της κοινωνιας.
  • Σεβασμος προς τον αναγνωστη και την νοημοσυνη του. Σεβασμος προς τον συνεντευξιαζομενο.
  • Ο δημοσιογραφος οφειλει να διεπεται απο τις αρχες της δημοκρατικοτητας, του πλουραλισμου, της συνεπειας, της ευσυνειδησιας, της διακριτικοτητας απο πρεπει, και εν γενει του μετρου.
Απαγορευονται δια ροπαλου:
  • Οι σχολιασμοι. Ενας δημοσιογραφος ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ απο την φυση του λειτουργηματος του να σχολιαζει. Δεν απασχολει το κοινο η προσωπικη του γνωμη, αλλα η σωστη και αρτια αναμεταδοση του γεγονοτος. Ο δημοσιος σχολιασμος ειναι ανεκαθεν μια διαδικασια αμφιλεγομενη. Ποιος δικαιουται να σχολιαζει και πως αποδεικνυεται η αντικειμενικοτητα αυτου;
  • Δεν νοηται δημοσιογραφος να διαμορφωνει αποψεις, τασεις, γνωμες. Απαγορευεται η πλυση εγκεφαλου, η χειραγωγηση, η διαπλοκη με οτιδηποτε περαν της αρτιας τελεσης του συγκεκριμενου λειτουργηματος.
ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ 2-3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΣΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ.
ΠΑΨΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ. ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΧΡΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η "ΦΑΡΑ" ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΑΦΟΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΜΑΣ

No comments:

Post a Comment