"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Gorna Makedonija

Feb 24, 2008

Gorna Makedonija


*Αν ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είχε copyright, αυτό θα ήταν Ελληνικό.
*Γεωγραφικά, η περιοχή των Σκοπίων είναι τμήμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
*Εθνολογικά οι Σλάβοι και Αλβανοί κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων δεν μπορούν να λέγονται Μακεδόνες, αφού οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Γεωγραφικά όμως μπορούν. [Κάτι σαν τους Τούρκοκρητικούς, πριν την ανταλλαγή πληθυσμών].



*Η συγκεκριμένη επαρχία της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας ονομαζόταν πριν το 1945 Vardarska, που σημαίνει η χώρα του ποταμού Βαρδάρη [Αξιός].
*Την στιγμή που ο Στρατηγός Τίτο μετονόμαζε την Vardarska ως Makedonija, οι Έλληνες ήδη σφάζονταν μεταξύ τους για το μπλοκ [Αμερικανικό ή Σοβιετικό] στο οποίο θα έπρεπε να ανήκουν. Ένας ολέθριος Εμφύλιος Πόλεμος και συνάμα μάταιος, αφού η υφήλιος είχε ήδη χωριστεί σε ζώνες επιρροής στην Γιάλτα από τους Στάλιν, Ρούσβελτ & Τσώρτσιλ.
*Για 46 χρόνια [1945-1991] η Ελλάς γειτνίαζε με την Μακεδονία, Γιουγκοσλαβικό ομόσπονδο κρατίδιο, χωρίς κανείς να αντιδρά έμπρακτα και να προβάλει την οιαδήποτε αντίρρηση. Μάλιστα σε ελληνικούς χάρτες της εποχής και σε σχολικά εγχειρίδια, εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε και αναφέρουμε την βόρεια αυτή επαρχία ως Μακεδονία.
*Το 1991 η Ελλάς συνυπαγράφει στην διάλυση της Γιουγκασλαβίας.
*Το 1991 η Ελλάς εν μία νυκτί, συνειδητοποιεί "έκπληκτη" ότι το νεοσύστατο κρατίδιο στα βόρεια σύνορά της ονομάζεται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η απειλή όσο και η έκπληξη είναι τεράστια! Άλλο ένα εθνικό θέμα προστίθεται στην ατζέντα μας, το Σκοπιανό. Ξεχνάμε τα δεδικασμένα 46 ετών και ξεκινάμε ανένδοτο με συλλαλητήρια και λοιπές γνωστές αντιδράσεις.
*Το 1992 απορρίπτουμε εμείς οι ίδιοι την καλύτερη δυνατή ονομασία για το νέο κράτος, "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", ονομασία που ήταν έτοιμοι να αποδεκτούν οι συμπαθείς κατά τα λοιπά γειτονές μας.
*Το 1993, μία κυβέρνηση πέφτει με πρόφαση το "Σκοπιανό" ζήτημα, και αφού αυτό έχει γίνει προϊόν μικροκομματικής εκμετάλλευσης στο έπακρο.
*Το 1995 αναγνωρίζουμε το συγκεκριμένο κρατίδιο με ονομασία που εμπεριέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ [ΠΓΔΜ], κοροιδεύοντας εαυτόν ουσιαστικά. Τα επόμενα 13 χρόνια, μέχρι και σήμερα δηλαδή, η Ελλάς γίνεται ο Νο. 1 οικονομικός επενδυτής στα Σκόπια. Και μόνο αυτό, με στείρο τρόπο. Φοβούμενοι το όποιο πολιτικό κόστος δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, καλυμμένοι πίσω από το υποκριτικό ΠΓΔΜ/FYROM, την στιγμή που τουλάχιστον 120+ κράτη έχουν αναγνωρίσει την γείτονα απλά ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
*2008. Κόμματα και πολιτικοί συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν χωρίς αιδώ. Στα Βαλκάνια υπάρχει το Κόσοβο με ότι αυτό συνεπάγεται...

ΣΣ1: GORNA MAKEDONIJA = ΆΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΣ2: Ο γραφων είναι ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ.

14 comments:

  1. Ξερεις,αγαπητε Από Μηχανής Θεός,εμεις οι καπως μεγαλυτεροι σε ηλικια,δεν ανακαλυψαμε το Μακεδονικο προβλημα το 91!
    Ουτε περιμεναμε μια δυο βδομαδες πριν την εστω οποια λυση,να ανεβασουμε ποστ!
    Το καναμε σε ανυποπτο χρονο και κρουσαμε τον κωδωνα κινδυνου!Ασχετως αν καποιοι δεν τον ακουσαν η; τον ακουσαν τωρα που.. ο νυμφιος ερχεται και λεγεται... ιτς!Διοτι παντα κινδυνευαμε απο αυτους ..τους ιτς!!!
    Αμα περιμενες κανα μηνα το πολυ ακομα,θα ηξερες και την... οριστικη ονομασια!
    Τωρα οσον αφορα το Κοσοβο,θα μεινει ετσι καμια 15ρια χρονια!Κατι,στον παγο δηλαδη!Μετα μολις μας δοθει η ευκαιρια,φτιαχνουμε και την Μεγαλη Αλβανια και ο σκοπος επιτευχθηκε!
    Υγ 1.Οταν λες,ο γραφων ειναι Μακεδονας,εννοεις...γυφτοσκοπιανος;;;;
    Υγ 2.Ειμαι πολυ εμπαθης,το ξερω!
    Υγ 3.Καταλαβαινεις απο χιουμορ ε;;;
    Υγ 4.Καλημερες ανησυχες!

    ReplyDelete
  2. Μουσουλμανικό τόξο γύρω μας.
    Κρατίδια έτοιμα για δεχτούν επεμβάσεις ειρηνοποιών και η Ελλάδα κοντά θα εκβιάζεται για να την αφήνουν σε ησυχία.
    Κοινώς διαίρει και βασίλευε.
    Και εμείς;
    Μας κλέβουν ονόματα, ιστορία και απειλούν για εδάφη. Πάλι θα υποχωρήσουμε. Πάλι θα σκύψουμε το κεφάλι;
    Ως πότε παλλικάρια...;

    ReplyDelete
  3. Αααα βλέπω πλήρης συγχρονισμός με το Λάκωνα...

    Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην εκφέρω γνώμη για αυτό το θέμα ακόμη

    Καλή βδομάδα :)

    ReplyDelete
  4. **Εγω τι να πω παλι?Καθημερινα στη δουλεια χρονια τωρα καλουμαι να εξηγω αν ο Φιλιππος και ο Αλεξανδρος ηταν Ελληνες!

    ReplyDelete
  5. @ Kostas, Σεβαστή η αποψή σου και χρήσιμη στην κατεύθυνση του επιχειρούμενου δημοσίου διαλόγου.

    Λάκων, ως πότε, πράγματι! Βλέπω συντονισμό στην σκέψη, η ισχύς εν τη ενώση!
    Καλημέρα!

    Equilibrium, καλή βδομάδα. Ο Λάκων αποδεδειγμένα αποτελεί το συγκοινωνούν δοχείο υποσυνείδητης έμπνευσης.. Καλή Βδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Penthesila, λυπηρό και κουραστικό το να εξηγείς τα πασιφανή αυτονόητα, και συνάμα τιμή και χρέος σου, αφήνοντας την συνείδηση κρυστάλλινα διαυγή.

    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  7. @Λάκων, @ …από μηχανής θεέ.

    Μπράβο! Μπράβο!

    Περίμενα με ανυπομονησία τις αναρτήσεις σας πάνω στο γνωστό και ως Μακεδονικό ζήτημα. Δεν πρόκειται να αναφερθώ ούτε στο χρονικό μιας κάκιστης, -από διπλωματικής πλευράς- στάσης της χώρας μας, (από την γέννηση του προβλήματος έως και σήμερα), αλλά ούτε και στην ιεροσυλία που έχουν διαπράξει ορισμένοι πολιτικοί μας αντιμετωπίζοντας το θέμα κάτω από το πρίσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ως πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

    Ας παραδεχτούμε επιτέλους όλοι την συμμετοχή μας στον σχεδιασμό ενός προαναγγελθέντος φόνου αλλά ας μην επιτρέψουμε τελικά την πραγματοποίησή του.

    Χαίρομαι ειλικρινά γιατί αυτό για το οποίο κάποτε ένας πολιτικός μας δήλωνε ότι δεν θα το θυμάται κανείς, αποτελεί θέμα υγιούς συζήτησης και αντιπαράθεσης. Για να υπάρξει όμως και κάποιο όφελος θα πρέπει να μην παραμείνει μόνο ως συζήτηση, αλλά να αποτελέσει τον πάτο του πηγαδιού στο οποίο έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια αυτό που λέμε εθνική υπερηφάνεια και ελληνικό φιλότιμο.

    Για να γίνω πιο ουσιαστικός και για να πάρω θέση σε αυτό το σοβαρό θέμα που διαλέξατε ως ανάρτηση, και που τόσο σωστά τοποθετείστε και οι δυο σας (φυσικά ο καθένας με την ιδιαιτερότητα της σκέψης του), παραθέτω και τους δικούς μου προβληματισμούς.
    Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση δεν καλούμεθα να δώσουμε λύση στο χρονίζον πρόβλημα αλλά κυρίως να αποδείξουμε την καλή μας θέληση και υποταγή στους πάτρωνες της περιοχής. Μας «τεστάρουν» ενόψει των επόμενων μεθοδεύσεων τους. Και για να γίνω πιο σαφής. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή τους το κρατίδιο των Σκοπίων αποτελείται από: Σλάβους, Σκοπιανούς, Αλβανούς, Βόσνιους, Τούρκους, Σέρβους, Ρομ, Έλληνες και κάποιους μη ταυτοποιημένους. Στο συνονθύλευμα αυτό το πάνω χέρι έχουν οι Αλβανοί και ακολουθούν οι Τούρκοι , οι Ρομ οι Βόσνιοι και οι Σέρβοι.
    Με την πραγματικότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, είναι πλέον ορατό ότι το επόμενο στάδιο της αναδιάταξης της περιοχής θα είναι μία απόσχιση των Αλβανών οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Τετόβου με σκοπό την ενοποίησή τους με τους ομοεθνείς τους Κοσοβάρους. Σταματάω όμως εδώ τον συλλογισμό μου γιατί η συνέχεια εμπίπτει σε γενικότερη γεωπολιτική ανάλυση η οποία θα μας οδηγήσει πολύ μακρύτερα. Φανταστείτε τώρα πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ανάγκη του κρατιδίου των Σκοπίων να αποκτήσουν οι πολίτες του, μία πολιτισμική εθνική και ιστορική ταυτότητα (Μακεδόνες), ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί με την παρούσα σύνθεση.
    Κάποιοι θα πουν, καλά η δυνατή και Ευρωπαϊκή Ελλάδα αρνείται το «φιλί της ζωής» σε ένα λαό που προσπαθεί να βρει την τύχη του;
    Ίσως να πρόκειται για ένα λαό που προσπαθεί να ορθοποδήσει, αλλά στον αντίποδα έχουμε την διακύβευση πολλών εθνικών μας συμφερόντων και εδαφών τα οποία με δεδομένη την υποχωρητικότητα μας θα αρχίσουν να ορέγονται πολλοί από τους υπόλοιπους γείτονες μας.
    Κακά τα ψέματα το «οικόπεδο» είναι γωνία, και πολλοί ονειρεύονται να αποκτήσουν χιλιοστά συνιδιοκτησίας.
    Τέλος, ίσως έτσι που ήρθαν τα πράγματα να μην μπορώ να απαιτήσω από αυτούς που εκτελούν την εξωτερική μας πολιτική την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας, αλλά μπορώ να δηλώσω ευθαρσώς αυτή που η καρδιά μου προστάζει και αυτή που ενδόμυχα οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω πως επιθυμούν. Όχι διπλή ονομασία, κανένας εθνικός προσδιορισμός προερχόμενος από την λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό πιστεύω ότι η άσκηση του veto θα μας δώσει τον χρόνο που απαιτείται για να εκδηλωθούν οι προθέσεις των «αντιπάλων».
    Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό επενδυτή άρα και τον μόνιμο αρωγό στην ανάπτυξη και ευημερία του συγκεκριμένου κρατιδίου. Η στάση και οι αλυτρωτικές τους διαθέσεις επιβεβαιώνουν το ρητό «Αχάριστο ευεργετείς, νεκρό δανείζεις».
    Μήπως η ταύτιση των απόψεων σας, δηλώνει αυτά πού λίγο έως πολύ o μέσος Έλλήνας πιστεύει;
    Ο σχολιασμός μου είναι ο ίδιος γιατί με καλύψατε απόλυτα και οι δύο.

    ReplyDelete
  8. Φίλε μου x-man, ξαναδιαβάζω τα όσα σημαντικά είπες, ξανακοιτάω και τα προαναφερθέντα κείμενα... Προβληματισμός, αρνησικυρία. Αγώνας διαφύλαξης και άμυνας.

    Έλειψαν οι μεγάλοι ηγέτες, η αποφασιστικότητά έναντι γορδίων δεσμών.
    Την καληνύχτα μου.

    ReplyDelete
  9. Θεέ μου,

    φιλότιμος ο κύριος Νίμιτς, δε λέω. Αλλά αυτές οι δύο προτεινόμενες ονομασίες περί "Ανεξάρτητης" και "Δημοκρατικής" γείτονος, σε τι εξυπηρετούν;

    Πάλι καλά που στο πακέτο Ν.Ι.Μ
    (Ι)Τ.Σ. δεν περιλαμβάνονταν το... "Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονικής Μακεδονίας".

    ReplyDelete
  10. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο Χ-ΜΑΝ.ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ...ΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΕΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΓΕΛΑΓΑ!!!
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΗΡΕΜΗΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ, ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΝΕΥΡΙΑΖΩ..
    'ΘΕΕ ΜΟΥ',ΛΕΩ,'ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ?'

    ΓΙΑΤΙ?????ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΓΙΑΤΙ!

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ,ΤΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ,ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΟΥΜΕ..

    ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝ-ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ.ΟΡΓΗΣ-ΠΟΝΟΥ-ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ-ΘΥΜΟΥ-ΦΟΒΟΥ.

    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΝΕ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ..ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

    ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΜΕΣΩ ΤΩΝ BLOG ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΩΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

    ReplyDelete
  11. Νομίζω τα είπες όλα.
    Και τώρα, τι; Απλά, περιμένουμε να δούμε πόσο οδυνηρές θα είναι οι εξελίξεις.
    Είναι τραγικοί οι χειρισμοί μας στο θέμα, εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, δεν ήμασταν, ούτε είμαστε ένα κράτος καλά οργανωμένο, που μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή.

    ReplyDelete
  12. Τώρα θέλουν να φιμώσουν και τα μπλόγκ; Πότε γίναμε τόσο δυνατοί και μας φοβούνται;

    ReplyDelete
  13. Προς Όλους,

    Κοντός Ψαλμός Αλληλούια. Οι εξελίξεις τρέχουν... ΓΕΝΙΚΑ! Τα λόγια περισσεύουν και έλειψαν οι πράξεις. Πράξεις για τον εαυτό και το σύνολο. Στέρεη στάση. Εγρήγορση. Αντίσταση; Αλλαγή; Λόγια;

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ...;!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. ΑΣΕ ΛΑΚΩΝΑ....ΑΣΤΑ!!!
    ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ.ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.
    ΕΔΩ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ..ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ?

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ..

    ReplyDelete