"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Η Πενία ΤΕΧΝΕΣ Κατεργάζεται...

May 8, 2008

Η Πενία ΤΕΧΝΕΣ Κατεργάζεται...

Μάθε για Τέχνη και άστηνε... Και όταν την καταλάβεις πιάστηνε...

Κάπως έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί η γνωστή λαϊκή ρήση για να περιγράψει την καλλιτεχνική δημιουργία, και πως αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή ή και κατανοητή από τους ανθρώπους...
Και γιατί όμως η τέχνη θα πρέπει να γίνεται κατανοητή; Κτήμα λίγων ή των πολλών; Ή απλά όλων...; Γιατί η τέχνη θα πρέπει να είναι δυσνόητη; Μήπως η κατανοητή και αποδεκτή από όλους τέχνη ονομάζεται από κάποιους κύκλους "εμπορική" και έτσι οδηγείται στον ευτελισμό; Άραγε υπάρχουν κάποιες κάστες που εύσχημα μας υπαγορεύουν το τι είναι τέχνη, τον τρόπο που θα πρέπει να την εκλάβουμε και να την αντιληφθούμε, και το πως η τέχνη θα πρέπει να αποτιμηθεί; Μα τι είναι τέχνη τελοσπάντων στις μέρες μας;



Ίσως να είναι δύσκολο να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα. Μπορεί και ακατόρθωτο. Κάτι όμως αρκετά πιο εύκολο είναι το εξής: Ας χαζέψουμε μια σειρά από εικόνες, αγνοώντας τελείως κάθε πληροφορία πέρα από μια πομπώδη λεζάντα που θα προσδώσει σε κάθε μία ο "Από Μηχανής Θεός".. Ας αναλογιστούμε τι από όλα αυτά μπορεί να είναι τέχνη, τι σκουπίδια, τι αδιάφορο και τι σημαντικό.. Γιατί, μάλλον με ότι ο αποδέκτης καθηλώνεται και συγκινείται, και το μυαλό δύναται να ταξιδέψει, αυτό τότε είναι τέχνη...

Ας μιλήσουν οι Εικόνες:
1. "Γαλουχώντας την Διαίσθηση"
2. "Η Βάση της Θέλησης"
3. "Αλήθεια θαμμένη πίσω από Βιτρίνα"
4. "Διστάζοντας στην Αγνότητα"


5. "Έρωτας Ασύμμετρα Παντοτινός"
6. "Τεθλασμένες ανακλάσεις του Εγώ"

7. "Ανάδυση Σκοτεινού Θαλάμου"
8. "Κάλεσμα Αφοσίωσης"
9. "Τύψεις αφημένες στο πιο κει"
10. "Φόβος Καρπερός"
11. "Αιώνιο Ρεζερβέ στημένο"
12. "Τρελό Λατρεμένο Υπερεγώ"
13. "Θαυμαστή Κοιτίδα πόθων"

14. "Τετράγωνη Ιριδίζουσα Δυσαρέσκεια"
15. "Ψυχρή Αγκάλη"
16. "Ταξίδι στο Υπέρτατο"
17. "Χαρωπά σε Ξερίζωνα.."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΛΟΙΠΟΝ..?

20 comments:

  1. Λοιπόν...δεν χωράνε όλα σε ένα σχόλιο αλλά...

    η τέχνη, μπορεί να φανερωθεί στο κάθε στιγμιότυπο. Ο καθένας την κατέχει αλλά τα στερεότυπα τον ευνουχίζουν.
    Είναι μέσα μας, είναι εκεί εξω. Είναι παντού!
    Οτιδήποτε εκφράζεται με κάποια από τις αισθήσεις μας ή και με όλες μαζί μπορεί να γίνει τέχνη.

    Η εμπορικότητα είναι μια μικρή λακούβα με νερό που κάποιοι θα πέσουν μέσα επίτηδες για να λερωθούν, κάποιοι άλλοι θα πέσουν καταλάθος αλλά βλέποντας τους γύρω τους να γουστάρουν θα αρχίσουν να κυλιούνται ανεξέλεγκτα μόνο και μόνο επειδή τους αποδέχονται λασπωμένους, κάποιοι άλλοι θα την αποφύγουν μα ίσως στο βάθος να ήθελαν να πέσουν, και κάποιοι άλλοι δεν θα τη δουνε καν.

    Η τέχνη ίσως καi να μην έπρεπε να...εμπορεύεται

    όμως... αυτοί που τους μαγεύει και που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους την χρησιμοποιούν για να μπορέσουν μέσα απ αυτή να ζήσουν.
    Και οι πραγματικοί καλλιτέχνες είναι αυτοί που έχουν πάντα την επίγνωση του τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Και αυτό, ξεκινάει από τον ΕΑΥΤΟ που κρύβουν μέσα τους.

    ReplyDelete
  2. Τέχνη = Δημιουργία.

    Την έχεις (ταλέντο) ή την αποκτάς (εμπειρία).

    Όποιος δημιουργεί, είναι εν μέρει κοινωνός της τέχνης. Αυτός που απλά παράγει ή αναπαράγει δεν είναι τεχνίτης είναι παραγωγός. Τα δημιουργήματα είναι μοναδικά και αυθεντικά.

    Την τέχνη την αντιλαμβάνεσαι ανάλογα με τους πνευματικούς σου ορίζοντες και φυσικά με την αποδοχή ή όχι των κανόνων του κάθε δημιουργού.

    Ο δημιουργός δεν μπορεί να είναι επαγγελματίας μιας και εκ θέσεως είναι ερωτευμένος με την τέχνη του, άρα ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης) ασχέτως αν στην καθομιλουμένη οι δύο αυτοί προσδιορισμοί, έχουν αντίστροφη σημασία.

    Μάθε λοιπόν τέχνη και διάδωσέ την.

    Εμπνευσμένες Καλημέρες.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρες!!!
    Πριν πω το οτιδήποτε και κυρίως πριν αποκαλύψω την προέλευση των εικόνων, θα ήθελα μια γνώμη σχετικά με το ποιες από τις 17 εικόνες θα μπορούσαν να ειδωθούν μέσα από το πρίσμα της τέχνης..

    ReplyDelete
  4. Επιτέλους ελευθερος χρόνος.

    Οι 1,2,9 μου κάνουν κλίκ.

    Έτσι κι αλλιώς η φωτογραφία θεωρείται τέχνη.

    Καλό ΠΣΚ.

    ReplyDelete
  5. Ποσή και μέχρι πού άραγε είναι η ελευθερία του καλλιτέχνη;
    Το ταλέντο το κατέχουμε ή μόνο με θέληση και μεράκι το αποκτάμε-το αναδεικνύουμε;
    Ερωτήματα.. Οι φωτό που μπορώ να πω καλλιτεχνικές είναι οι 12,8,6,1.. Είναι κάπως περιοριστικό αυτό αλλά επειδή το ζήτησες και μόνο..
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα γρήγορη και βιαστική (σόρυ τρέχω).. έχεις πρόσκληση !! :)

    ReplyDelete
  7. "αν Τέχνη είναι η Εκδήλωση
    της Λαχτάρας να Ξεδιψάσεις
    τότε Έλλειψη Τεχνικής
    είναι να σου χυθεί το Νερό
    Πριν το φέρεις στα χείλη σου"

    Νήφων

    αυτό το είχα ποστάρει πριν κάμποσο καιρό...σκέφτηκα ότι θα σου αρέσει! άσε που κολλάει κιολας! :p
    φιλιά ;))))

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα θεέ.
    1, 4, 7....
    Αυτά μ' αρέσουν. Γιατί; Είναι το χρώμα; Η σύνθεση; Η στιγμή μου; Όλα αυτά μαζί; Δεν ξέρω...
    Τι είναι τέχνη; Μετά από τα χρόνια που ζω στις παρυφές της, χμ... χμ... δεν ξέρω. Δεν μπορώ να δώσω ορισμό αν και υπάρχουν πολλοί. Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος καλλιτέχνης θεωρείται "μεγάλος" αλλά πολλές φορές η τέχνη του δεν μου αρέσει. Δεν μου μιλάει. Μάλλον άλλα αντ' άλλων σου λέω... Σταματώ εδώ.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  9. ευτυχώς που δεν κατεργάζεται τέχνας μόνο η πενία...
    μη χάνεσαι κι εσύ.

    φιλιά

    ReplyDelete
  10. Γιατι οποτε βλεπω φωτο εδω ψαχνω να σε βρω?? καλλιτεχνιζεις Θεε ....Η 6η με αρεσε...

    ReplyDelete
  11. Τέχνη θεωρώ το σχόλιο σου στην φωτογραφία νούμερο 6.
    Θέτεις ωραίους προβληματισμούς πάντως.
    Λοιπόν να σου πω κάτι;
    Εργάτης είναι αυτός που δουλεύει με τα χέρια.
    Τεχνίτης αυτός που δουλεύει με το μυαλό του.
    Καλλιτέχνης αυτός που δουλεύει με την ψυχή του και μέσω αυτής συντονίζει τα δύο παραπάνω.

    ReplyDelete
  12. Να'μαι και γω....!
    Αρχικά ένα ευχαριστώ που συμμετείχατε όλοι σας στους προβληματισμούς μου, αλλά και που μετείχατε παράλληλα σε έναν πειραματισμό μου γύρω από τις τέχνες. Την πενία στην οποία οι τέχνες έχουν σποραδικά περιέλθει 'η τον πλούτο που απλόχερα προσφέρουν σε όσους έχουν τα μάτια για να δουν...
    Εξηγούμαι λοιπόν. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το κινητό μου, αν εξαιρέσει κανείς τις φωτό Νο. 2 & 5, τις οποίες έχω δανειστεί από το site της εφημερίδας El Pais και πιο συγκεκριμένα από την σελίδα όπου δημοσιεύονται έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
    Από τις τραβηγμένες εκ του κινητού μου φωτογραφίες, οι μισές είναι από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Βαρκελώνη, και οι περισσότερες από αυτές εκθέματα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MACBA.
    Συγκεκριμένα η φωτό Νο. 1, είναι από ένα φθηνό σχετικά παραδοσιακό εστιατόριο της Βαρκελώνης, κοντά στο Πάρκο Güell. Αν την δει κανείς κάθετα και όχι οριζόντια, πρόκειται για ένα κεραμίδι παραδοσιακό που διακοσμούσε τον τοίχο που είχα πλάτη μου. Η αλήθεια είναι ότι το εξάρτημα στο κέντρο του κεραμιδιού δεν γνωρίζω που χρησιμεύει.. Και να που αυτή η απλή φωτογραφία από κινητό, γυρισμένη οριζόντια και ρετουσαρισμένη, θα μπορούσε να αποτελεί τέχνη και να ξυπνάει συνειρμούς, να ταξιδεύει το μυαλό, να συμβολίζει πράγματα και καταστάσεις. Οπότε...
    Από την μιά θα πω ότι τέχνη είναι ότι εμείς θελήσουμε να δούμε με αυτόν τον τρόπο. Τέχνη είναι η ζωή, όλη η φύση.. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είτε την τελούμε εμείς, είτε την παρατηρούμε στους άλλους.
    Η Τέχνη όμως μπορεί ευκολα να γίνει κίβδηλη. Μπορεί ο οποιοσδήποτε λαοπλάνος, με διασυνδέσεις 'η μη, να πλασάρει σκουπίδια ως τέχνη και μάλιστα υπερεκτιμημένη! Δύναται να υπάρχουν ολόκληρα κέντρα που κατασκευάζουν τέτοιου είδους τέχνη, και την επιβάλουν σε όλους εμάς και σε όσους με ζήλο θέλουν σώνει και ντε να ανήκουν στο "φιλότεχνο κοινό".
    Καταλλήγοντας, γνώμη μου είναι να έχουμε ανοιχτά μυαλό, πνεύμα, καρδιά και μάτια, έτσι ώστε να εισπράξουμε και να εκτιμήσουμε την πανταχού παρούσα τέχνη, ακόμα και την τέχνη/μαγεία του ίδιου μας του εαυτού. Και φυσικά όλα αυτά μέσα από το φίλτρο της κριτικής σκέψης και της ισορροπίας του καθενός, η οποία με την ευκαιρία νομίζω ότι λείπει στις μέρες μας...

    ReplyDelete
  13. Θα επιστρέψω αργότερα με επιμέρους σχόλια, προς το παρόν πάω να τα πιώ λίγο...χεχε, καλό βράδυ Κυριακής!

    ReplyDelete
  14. Στην αρχή αναρωτήθηκα γιατί δεν έχεις τις πηγές όπως μας έχεις συνηθίσει σε κάθε ποστ. Μετά, όσο να φορτωθούν τα σχόλια υποψιάστηκα ότι κάποιες είναι δικές σου για αυτό... Και πιο μετά πήρα την απάντησή μου...

    καλή βδομάδα να'χεις καλλιτέχνη!

    ReplyDelete
  15. ΚΑΛΗΜΕΡΕΕΕΕΣ..

    ΠΡΩΤΟΝ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ..Ε??ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ ΦΩΤΟ???ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ Κ ΤΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ??ΤΕΣΠΑ..

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΙΣΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΝΟΗΜΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ..(ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ)ΑΛΛΑ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΩΤΡΙΑ..

    ΤΡΙΤΟΝ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΗΤΑΝ Η 10 ΚΑΙ ΩΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ 6 ΚΑΙ 7.

    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ.

    ReplyDelete
  16. Καλημέρες!
    Ε λοιπόν νομίζω ότι έχει βγεί κάτι πολύ σημαντικό από αυτήν την ανάρτηση! Αν μη τι άλλο καταφέραμε να περιγράψουμε πολύ εύστοχα και σφαιρικά το τι είναι τέχνη τελικά, δίχως να περιχαρακώνουμε αυτήν την τόσο ευρεία έννοια.

    Ceralex, ναι, οι μαγεμένοι της τέχνης, που διαθέτουν επίγνωση

    Χ-Μan, πραγματικά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να είσαι εραστής της τέχνης ---> Ερασιτέχνης

    Lory, ¿Porqué...?

    Ανέστη, περιορισμός.. Ταλέντο.. Ελευθερία.. Ερωτήματα..!

    Roadartist, Ευχαριστώ και ανταποκρίθηκα πάρ' αυτα..

    Καρυάτιδα, αν μου άρεσε λέει;;; Με τρελαίνει το πως το θέτεις..!!!!
    Δίψα.. Λαχτάρα.. Αααααψογο!
    Φιλιά!!!

    Daria, επιλεκτικά στις παρυφές της για εξορμήσεις στην κορυφή, και πάλι πίσω ανηφόρες-κατηφόρες... Κορυφή και παρυφές.. Κορύφωση...

    Φαίδρα, όντως κατεργάζεται πλειάδα εκφάνσεων.. Καλό ή κακό;

    Penthesila....!!!!!! Xaaxaxxaxaxaxaxaxaxaxaxa!!!!!!!!!
    Ψάξε - Ψάξε, δεν θα με βρειιιιιις!!!!! Ή μήπως είμαι εκεί και κρύβομαι...; Με έχεις κόψει για καλλιτέχνη;;;;;;;
    Φιλιάαα!

    Φίλε μου Λάκων είπες πολλά..! ΨΥΧΗ.. απουσιάζει τελευταία να καταθέτουμε την ψυχούλα μας σε ότι κάνουμε. Πλαστικοποίηση..;

    Equilibrium, γαμώτο ξέχασα ότι είσαι αρκετά υποψιασμένος... grrrrrr! Καλλιτέχνης;; Πούντος;;; Πιάστε τον!!!!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    Τrouli, ώστε είμαι ένα κατεργάρικο και μπαμπέσικο γουρούνι, ε;;; Χαχαχαχα! Έλα μωρέ, μια μικρή έκπληξη, δοκιμασία εγκεφαλική προσπάθησα να κάνω. Ελπίζω να το απόλαυσες όσο και εγώ, και ας ξέρω από πρώτο χέρι τις πηγές...
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  17. 1,5,9,11,17

    ΟΙ ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ;-)

    ReplyDelete
  18. Όταν η Θεά Αθηνά συναντά τον "Από Μηχανής Θεό", με θέμα τις τέχνες και την φωτογραφία, μάλλον κάτι πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό μέλλει να προκύψει..

    Καλώς Ήλθες Athena

    ReplyDelete
  19. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΜΑ!

    ReplyDelete