"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ PIGS ! ! !

Sep 8, 2008

ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ PIGS ! ! !



Όσοι ομιλούν την αγγλική, καταλαβαίνουν ότι τίτλος της συγκεκριμένης ανάρτησης προσβάλλει έναν ολόκληρο λαό, αναφέροντας: "Συνέλληνες, είμαστε όλοι ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ! ! ! "
Φυσικά ο "Από Μηχανής Θεός" απλά προσπαθεί να μας προετοιμάσει, πριν διαβάσουμε το ακόλουθο άρθρο του Euro2day, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην στήλη "The Lex Column" των Finacial Times.

PIGS in MUCK [Γουρούνια στην Βρωμιά]



By Lex
Δημοσιεύθηκε: 12:41 - 01/09/08
Οι συναρπαστικές αγορές έχουν και ανάλογα ακρωνύμια, ειδικά στους οικονομικούς κύκλους. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, για παράδειγμα, αποκαλούνται «Bric» (από τα αρχικά των κρατών Brazil, Russia, India, China, όπου “bric” σημαίνει στα αγγλικά «τούβλο»), σε μια παρομοίωση που ταιριάζει στην γερή τους ανάπτυξη.
Άλλες χώρες, όμως, δεν είναι τόσο τυχερές. Για παράδειγμα οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, ενίοτε περιγράφονται ως «Pigs» ("χοίροι" στην μετάφραση, από τα αρχικά των Portugal, Italy, Greece, Spain.) Είναι πράγματι μια υποτιμητική παρομοίωση, που περιέχει όμως αρκετές αλήθειες.
Πριν οκτώ χρόνια, οι Pigs κατόρθωσαν να «πετάξουν.» Οι οικονομίες τους αναρριχήθηκαν στα ύψη μετά την ένταξη στην ευρωζώνη. Τα επιτόκια μειώθηκαν σε ιστορικά αρνητικά –και συχνά διαμορφώθηκαν αρνητικά, σε πραγματική βάση. Ακολούθησε η πιστωτική έκρηξη, όπως η νύχτα ακολουθεί την ημέρα. Οι μισθοί αυξήθηκαν, τα επίπεδα των χρεών φούσκωσαν, όπως και οι τιμές των ακινήτων και η κατανάλωση. Σήμερα όμως, οι Pigs πέφτουν πάλι στη γη.

                            

Το πόσο μπορεί να κουτρουβαλήσουν, φαίνεται στα εμπορικά μεγέθη τους. Αν και η ευρωζώνη είναι εν γένει ισορροπημένη, στα τέλη του 2007 η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ανάλογα με το 10% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το ογκώδες χρέος του 14% ενώ το ιταλικό έλλειμμα ήταν συγκριτικά αξιοπρεπές στο 3%.
Η συνήθης απάντηση σε ένα διογκούμενο έλλειμμα συναλλαγών είναι η κάθετη νομισματική υποτίμηση. Αλλά οι Pigs είναι μέλη του ευρώ, οπότε αυτός ο δρόμος είναι κλειστός.
Η επόμενη εναλλακτική είναι να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης του ελλείμματος. Αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε καιρούς πιστωτικής ασφυξίας. Πράγματι, η Ισπανία ίσως έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο παρελθόν οι ισπανικές τράπεζες, χρησιμοποιούσαν χαμηλής ποιότητας χρεόγραφα για την συγκέντρωση φθηνών κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά η ΕΚΤ σκοπεύει τώρα να «σφίξει» τις κάνουλες δανεισμού.



Ετσι, απομένει η έσχατη και πλέον επίπονη λύση. Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να αποκατασταθεί με μείωση των πραγματικών μισθών. Με άλλα λόγια, βαθιά ύφεση. Οι πιο δραματικές ενδείξεις απαντώνται ήδη στην Ισπανία, όπου η ανεργία αυξήθηκε κατά μια σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο β΄τρίμηνο.
Η Βρετανία, που αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν συμμετείχε πιλοτικά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, απέσυρε την στερλίνα από το ERM και διεσώθη μέσω της υποτίμησης.
Ορισμένοι παρατηρητές διερωτώνται όμως σήμερα μήπως οι Pigs, που περιλαμβάνονται στο ευρώ, καταλήξουν με την πτώση τους ... στη σούβλα.
~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~

Η Ναυτεμπορική αναφέρει σχετικά:
5/9 15:45
Η ισπανική ένωση διευθυντών μέσων ενημέρωσης εξέφρασε σήμερα έντονη διαμαρτυρία στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (FT) για τη δημοσίευση μιας επιστολής στην οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), χαρακτηρίζονταν «χοίροι» σύμφωνα με το αγγλικό αρκτικόλεξο (pigs). Τη Δευτέρα η FT δημοσίευσε το επίμαχο κείμενο, στο οποίο οι χώρες της νότιας Ευρώπης χαρακτηρίζονταν «χοίροι» (pigs), πάντα σύμφωνα με το αγγλικό αρκτικόλεξο, σε ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο ελεύθερο βήμα της εφημερίδας, τη σελίδα «The Lex Column», σχετικά με τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.



Ενώ το Βήμα συμπληρώνει σε κάποιο μονόστηλο:
07/09
Τα αρχικά από τις λέξεις Portugal, Italy, Greece και Spain δημιουργούν το αρκτικόλεξο PIGS - δηλαδή «γουρούνια». Ως «PIGS» χαρακτήρισαν οι «Financial Times» τις τέσσερις μεσογειακές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) λόγω της δημοσιονομικής αταξίας που τις χαρακτηρίζει. Οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν άμεσα. Στην Ελλάδα δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει καμία συλλογικότητα και όλοι υιοθετούμε τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς αφού είμαστε βέβαιοι ότι αφορούν όλους τους άλλους εκτός από εμάς!

           
~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~
Εν τέλει οι Βρετανοί προσβάλλουν 4 λαούς με τα "ευρηματικά" τους αρκτικόλεξα. Σίγουρα παραθέτουν ρεαλιστικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να προβληματίσουν τον Νότο της Ευρώπης και τον καθένα από μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν δύναται ένα έγκριτο διεθνές περιοδικό να υιοθετεί τέτοιους ποταπούς όρους.
Και αυτό είναι το ένα σκέλος. Με λύπη μου θα ομολογήσω ότι ο τρόπος που καλύφθηκε ή δεν καλύφθηκε ειδησεογραφικά το θέμα αυτό, ο τρόπος που αντέδρασε ή δεν αντέδρασε το επίσημο Ελληνικό κράτος, κάποιος ελληνικός φορέας ή κάποιος απλός Έλληνας πολίτης, συμπερασματικά δηλώνει ότι ίσως και να μας αξίζουν τέτοια "κοσμητικά" επίθετα και τέτοιου είδους μεταχείριση.



Μήπως γουρούνια δεν είναι οι κάτοικοι ενός κράτους που όσοι το επισκέπτονται και ζουν για λίγο σε αυτό, διαπιστώνουν τον ποικίλο πλούτο του, μα και τις τρομακτικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει και όμως βιάζεται και εξευτελίζεται συνεχώς από τους πολίτες και τους ηγέτες του, παραμένοντας ένας μίζερος και βαθειά υποτιμημένος "Παράδεισος";
Ας μην πω περισσότερα, όλοι μας ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητά μας. Όχι βέβαια όσα συζητούν στην TV ή στο κοινοβούλιο.... Αλλά όσα με λύπη, αποτροπιασμό αλλά και παθητική απραγία συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά στην δουλειά, στο λεωφορείο, στην καφετέρια, στο δρόμο, στο σπίτι...

Με εκτίμηση, Από Μηχανής "Γουρούνι"... Σύμφωνα με τους «Financial Times»