Οι Σουμέριοι αποτελούν ένα πανάρχαιο πολιτισμό, που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει ίχνη του από την 5η χιλιετία π.Χ., δηλαδή περισσότερα από 7 χιλιάδες χρόνια πριν. Δραστηριοποιήθηκαν και μεγαλούργησαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας και συγκεκριμένα στην νότια Βαβυλωνία [σημερινό νότιο Ιράκ]. Έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ κατόπιν αποτέλεσαν τους δημιουργούς του Βαβυλωνιακού πολιτισμού που τους διαδέχτηκε και τελικά τους απορρόφησε.
Δυστυχώς λίγα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τα πολύ σημαντικά έργα και ημέρες του αρχαίου αυτού λαού. Οι Σουμέριοι και ο πολιτισμός τους εντυπωσιάζουν τους ερευνητές για τις μοναδικές αστρονομικές τους γνώσεις, για την πρόοδο που επέδειξαν στις επιστήμες, για την σφηνοειδή τους γραφή, την ανάπτυξη της λογοτεχνίας, των τεχνών, της κοινωνικής οργάνωσης και των ιδιαίτερων πεποιθήσεών τους. Και όλα αυτά 7 χιλιάδες χρόνια πριν...!
Όποιος στοιχειωδώς ερευνήσει το θέμα, θέλοντας να λάβει περαιτέρω πληροφορίες, άμεσα θα έρθει αντιμέτωπος με μια λέξη ιδιαίτερη, σχεδόν μαγική: Ινάννα ( Inanna )
Άκουσμα γλυκό, ηδονικό. Προφορά αέρινη, θετική που δροσίζει χείλη καυτά...
Ινάννα, η κύρια θηλυκή θεότητα των Σουμέριων. Αποκαλούμενη και «Αγία Παρθένα»
Η Ινάννα είναι η πρώτη γνωστή θεότητα που σχετίστηκε με τον πλανήτη Αφροδίτη. Το όνομα Ινάννα σημαίνει «Βασίλισσα του Ουρανού», ενώ παραλλαγές του ονόματός της είναι Νινσιάννα, ως προσωποποίηση του Αυγερινού, και Νουουγιγάνα, η "Ιερόδουλος των Ουρανών". Απεικονίζεται σαν πλούσια ντυμένη θεά ή σαν γυμνή γυναίκα. Σύμβολο της είναι το οκτάκτινο αστέρι.
Η Ινάννα ήταν η προστάτιδα των ιερόδουλων, οι οποίες και την υπηρετούσαν στους ναούς της. Η θεά της γονιμότητας και του αισθησιασμού είχε και τη δύναμη να καταστρέφει τα χωράφια και να στερεί τη γονιμότητα από όλα τα γήινα πλάσματα. Λατρευόταν σαν θεά του πολέμου και του κυνηγιού ιδιαίτερα ανάμεσα στους πολεμοχαρείς Ασσύριους.
Μια πλήρης Θεότητα. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.
Μια ενιαία αδιαίρετη δυαδικότητα. Το Ιερό Όλον. Θαυμασμό προκαλεί η σοφία των Σουμέριων, επαναλαμβάνω, 7 χιλιάδες χρόνια πριν. Σοφία, ρεαλισμός και ισορροπία. Μια κοινωνία απόλυτα εξοικειωμένη με το σεξ που διασφαλίζει την αναπαραγωγή του είδους και χαρίζει στιγμές υπέρτατες όπου το ανθρώπινο συναντάει το θεϊκό.
Πραγματικά, δύναται να σοκάρει την φαιδρή πραγματικότητα του 2008, η πέρα για πέρα φυσιολογική προσέγγιση των αυτονόητων από έναν πανάρχαιο πολιτισμό που δείχνει να ξεχωρίζει τα σημαντικά από τα ασήμαντα...
Η Ινάννα είναι η κόρη του Θεού Άνου, άρχοντα των Ουρανών. Σημαντικά ιερά της Ινάννα υπήρχαν στην Ουρούκ και στη Βαβυλώνα. Οι Βαβυλώνιοι την ονόμαζαν Ιστάρ (Ishtar).
Αποτελούσε, επίσης, το αντίστοιχο της δυτικοσημιτικής θεάς Αστάρτης (Astarte).Στην μετέπειτα Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία οι θεές Αφροδίτη και Βένους (Venus) αντίστοιχα απορρόφησαν κάποιες από τις σχετικές με αυτή την ανατολική θεότητα παραδόσεις.
Η Ινάννα πρωταγωνιστεί σε αρκετούς μύθους, με σημαντικότερο την σουμεριακή «Κάθοδο στον Κάτω Κόσμο». Στο μύθο αυτό κατεβαίνει στο Βασίλειο των Νεκρών για να διεκδικήσει την εξουσία της. Ωστόσο, η βασίλισσα και αδερφή της, Ερεσκιγκάλ, διατάζει το θάνατό της. Με το θάνατο της όμως πέθανε και η Φύση και τίποτα δεν μπορούσε να φυτρώσει πια.
Μετά από παρέμβαση του θεού Ένκι, θα μπορούσε να αναγεννηθεί, αν κάποιο άλλο πρόσωπο έπαιρνε τη θέση της. Η Θεά διάλεξε να καταδικάσει τον σύζυγό της Ντουμούζι (Ταμμούζ), ο οποίος στο εξής θα εξουσίαζε στον Κάτω Κόσμο για μισό χρόνο. Η ιστορία αυτή θυμίζει τον αντίστοιχο μύθο της Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης, που συμβολίζει το θάνατο και την αναγέννηση της φύσης.
Κατά μήκος του Τίγρη και Ευφράτη ποταμούυπήρχαν πολλά και ιερά και ναοί αφιερωμένοι στην Inanna. Ο ναός του Eanna, που σημαίνει "το σπίτι του παραδείσου" βρισκόταν στην πόλη Uruk και ήταν ο σημαντικότερος. Στον ναό αυτόν της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., η Πρωθιέρεια επέλεγε για μια τελετουργική συνουσία κάποιον νεαρό άνδρα,ο οποίος εκπροσωπούσε τον βοσκό [!] Dumuzid, σύντροφο της Inanna...
Πρόκειται για τον Ιερό Γάμο [sacred marriage], που εορταζόταν κατά την ετήσια τελετή Akitu (Νέο Έτος), που λάμβανε χώρα την εαρινή Ισημερία.
Πολλά ακόμα θα άξιζε να γραφτούν για την λατρεμένη Ινάννα, την πανάγια Επουράνια Πόρνη. Όμως σε κάθε περίπτωση, άκρως σημαντικό είναι στις ιστορίες που διαβάζουμε και μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον ή στους μύθους, να έχουμε την δύναμη να κοιτάξουμε πίσω από τις λέξεις. Πίσω από το προφανές, σε εκείνη την κρυμμένη μυστική συμπυκνωμένη ουσία.
Αποκωδικοποιώντας, ψάχνοντας απαντήσεις ή αιτιάσεις. Κάνοντας αντιπαραβολή με τα του εαυτού μας, συγκρίνοντας με το σήμερα. Την κοινωνία και τις δομές της, την πολιτική κατάσταση. Τα σημερινά ήθη.
Πόρνες υπάρχουν ακόμα και σήμερα πάμπολλες. Καλώς ή κακώς. Μια σφαιρική ματιά γύρω μας θα μας πείσει!
Το χθές μαζί με το σήμερα μπορούν να μας μάθουν πολλά, ανοίγοντας τους οφθαλμούς. Αντέχεις το Φως ...;
ΠΗΓΕΣ:
Matrifocus
Inanna´s Shrine
Σουμέριοι - Wikipedia
Inanna and Dumuzi
Inanna - Wikipedia
Ο παλιός γνώριμος πολύ καλός …θεός.
ReplyDeleteΤα πάντα γυρίζουν στην δίνη των οικονομοπολιτικών εξελίξεων, και εσύ διδάσκεις πολιτισμό. Ξέρεις να κάνεις την διαφορά… φίλε.
Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Παγανιστές ή Χριστιανοί όλοι είχαν ή έχουν μία πόρνη κρυμμένη. Την Πόρνη του Ελέους.
Συγχαρητήρια. Έδωσες μια άλλη διάσταση στον χαρακτηρισμό. Σχετικά με την σφαιρική ματιά στο σήμερα που αναφέρεις, απλά θα προσθέσω ότι προσωπικά με προβληματίζουν οι πόρνες και οι πόρνοι στην ψυχή και όχι στο σώμα.
Την καλημέρα μου.
*(καιρός ήταν να επιτρέψεις τον σχολιασμό)
Καλημέρα πέρασα να πω με χαρά γιατί ενεργοποίησες τον σχολιασμό :)
ReplyDeleteΦΟΒΟΥ ΤΙΣ ΠΟΡΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ?
ReplyDeleteΕΠΙΤΕΛΟΥΟΥΟΥΟΥΣ!
ReplyDeleteείσαι καλά;
το εύχομαι :)
όσο για την ανάρτηση...άκρως ενδιαφέρουσα...
φιλιαααα!
Η θεά Inanna σχετίστηκε με πολλές αρχαιοελληνικές θεότητες. Είναι χαρακτηριστική η στάση της "δέησης"με τα χέρια ανασηκωμένα στα πλάγια. Θυμίζει έντονα την Μινωϊκή γυναικεία θεότητα.
ReplyDeleteΤέλεια η ανάρτησή σου
Καλό βράδυ, χαθήκαμε...
Βρε - βρε καλώς τους!!!
ReplyDeleteΟκ, χαθήκαμε για λίγο...
Φίλε μου x-man, οι επιθυμίες σου διαταγές..
Ναι, είναι πάντα ωραία όταν μια χιλιοειπωμένη λέξη με αρνητικότατη σημασία, λαμβάνει έστω και πρόσκαιρα άλλη διάσταση.
Καλησπέρα φίλε Matrix! Χαιρομαι και γω, γιατι εδώ και αρκετό καιρό θίγεις σημαντικά κατ' εμε ζητήματα (carpooling, διοδια κλπ)
Trouli, ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος, αλλά καταλαβαίνω την οπτική σου
Γεια σου Καρυάτιδα!!! Χεχεχε. Όλα καλά! Τα λέμε!
Dyosmaraki, εσύ ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνδυαστική θεώρηση της ιστορίας και του παρελθόντος, ίσως και ως προσπάθεια αυτογνωσίας!
Πραγματικά χαθήκαμε.. Χαιρετώ!
Τζάμι... Μου αρέσουν αυτές οι αναφορές. Τα λέμε
ReplyDelete"Δεν φοβάμαι τον ίδιο τον φόβο αλλά φοβάμαι μήπως πονέσω..."
ReplyDeleteΑρχικά χαίρομαι που με κατανοείς!
Πόρνες και πόρνοι στο σώμα έχουμε υπάρξει και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.. Το θέμα είναι να μην εκπορνευτεί η ψυχή μας, αυτό φοβάμαι περισσότερο.
Πολλές Παρασκευιάτικες (δλδ χαρούμενες) ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ !!!!!!!!
Ωπ! Ξανά σχόλια με μια πολύ καλή ανάρτηση.
ReplyDeleteΤα είπε όλα ο Xman.
Δεν είναι μόνο όμως η δική σου επιστροφή!
ReplyDeleteΕπέστρεψε ξανά ο κειμενογράφος!
Τα λέμε Ακς...
ReplyDeleteTrouli, ότι είναι να γίνει, θα γίνει. Είτε με φόβο, είτε με πάθος, είτε με πάσις φύσεως πορνεία, είτε χωρίς..
Λάκωνα, βλέπω επαιτειακές συμπτώσεις ένα χρόνο μετα...! Πάμε να το γιορτάσουμε!!!