"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Maria Callas - Η Diva που σκορπίστηκε στο Αιγαίο

Oct 17, 2008

Maria Callas - Η Diva που σκορπίστηκε στο Αιγαίο

                 

"Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο."



Η πλειονότητα των Ελλήνων θλίβεται ακόμα και σήμερα διαβάζοντας αναφορές σχετικές με
το τέλος μιας Ελληνίδας που διέπρεψε στο εξωτερικό και δοξάστηκε όσες λίγες γυναίκες κατάφεραν. Ενδεχομένως η Maria Callas να είναι η πλέον αναγνωρίσιμη και λατρεμένη Ελληνίδα σε παγκόσμια κλίμακα.

                  

Οι Έλληνες θρηνούμε για τον χαμό αυτής της ιδιαίτερης Diva και αισθανόμαστε μια ρομαντική συγκίνηση, ίσως και πατριωτισμό όταν ακούμε πως οι στάχτες της αποτεφρωθήσας Μαρίας Κάλλας σκορπίστηκαν στην θάλασσα του Αιγαίου...

Η ειδοποιός διαφορά φυσικά παραμένει η εξής. Εμείς παραμένουμε Έλληνες και εκείνη συνεχίζει το μεγαλοπρεπές ταξίδι της στην ιστορία και τον χρόνο....

                      

Επεξηγήσεις:

- Η Μαρία Κάλλας έφτασε στην κορυφή συν τοις άλλοις διότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό [ΣΣ: Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη]. Και ενώ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1937, "λίγο μετά την απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα η Κάλλας, εξ αιτίας της υποβάθμισής της στη Λυρική Σκηνή και εν μέσω της πολεμικής των συναδέλφων της που την κατηγορούσαν για συνεργασία με τους κατακτητές, αποφασίζει να επιστρέψει στις Η.Π.Α.".....

                                

- Ομολογουμένως, λέγεται ότι η Κάλλας δεν έτρεφε ιδιαίτερα συναισθήματα νοσταλγίας για την πατρίδα της. Είναι αλήθεια, ότι ενώ γύρισε όλο τον κόσμο, απέφευγε επιμελώς την Ελλάδα. "Κι όταν αυτή η πανέξυπνη γυναίκα διέκοψε αιφνιδίως την καριέρα της, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι... ".

                          

- Το κείμενο με το οποίο ξεκινάει η συγκεκριμένη ανάρτηση, είναι παρμένο από την ελληνική Wikipedia. Άλλες πηγές επαληθεύουν την κρατούσα άποψη ότι το να σκορπίσουν τις στάχτες της στο Αιγαίο αποτελούσε την τελευταία της επιθυμία... Στην αντίστοιχη αγγλική Wikipedia αναφέρονται τα εξής ελαχίστως γνωστά στην ελληνική επικράτεια:
"Callas spent her last years living largely in isolation in Paris and died on September 16, 1977, of a heart attack, at the age of 53. A funerary liturgy was held at Agios Stephanos (St. Stephen's) Greek Orthodox Cathedral on rue Georges-Bizet, Paris, on September 20, 1977, and her ashes were interred at the Père Lachaise Cemetery. After being stolen and later recovered, they were scattered over the Aegean Sea, off the coast of Greece, according to her wish".

Και κάπου εδώ αρχίζει το παρανοϊκό τμήμα της ιστορίας... Η Κάλλας πέθανε τον Σεπτέμβρη του 1977 και υποτίθεται ότι επιθυμούσε να σκορπιστεί η τέφρα της στο Αιγαίο... Κάτι που έλαβε χώρα μόλις την άνοιξη του 1979 [!!!!], αφού φυσικά η τεφροδόχος της είχε εναποτεθεί στο Παρίσι.... είχε κλαπεί μυστηριωδώς .... και όλως τυχαίως ευρέθει, δίχως περαιτέρω πληροφορίες και εξηγήσεις....[!!!!]

"Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977, Παρασκευή: Την μέρα αυτή σίγησε για πάντα η λυρικότερη φωνή του 20ου αιώνα...η φωνή της Μαρίας Κάλλας.

       

Τα περιουσιακά της στοιχεία και τα προσωπικά της αντικείμενα έγιναν αντικείμενο αισχρών συναλλαγών μεταξύ της μητέρας της - που δεν πήγε στην κηδεία - της αδελφής της και του Μενεγκίνι...
Τα προσωπικά της χειρόγραφα τα κατέχει από το 1994 ο ιταλός γιατρός Ivano Signorini ο οποίος όπως σημειώνει ο Νϊκος Πετσάλης-Διομήδης, σέβεται τα κειμήλια, πλήν όμως η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Ο συγγραφέας θεωρεί υπεύθυνη για όλα αυτά την, κατά τον ίδιο, “αυτοχρισμένη υπερασπίτρια της μνήμης της Κάλλας, Βάσω Δεβετζή”.



Η τεφροδόχος της Μαρίας Κάλλας εκλάπη το 1978 και βρέθηκε στο Pere Lachaise,και ο Νίκος Πετσάλης-Διομήδης επιμένει πως το σκόρπισμα της τέφρας της Κάλλας στο Αιγαίο στις 3 Ιουνίου 1979 δεν ήταν παρά μια σκηνοθετημένη τελετή από την Δεβετζή: “Κι όταν ο υπουργός Πολιτισμού, Δημήτρης Νιάνιας άδειαζε το κουτί με σεβασμό στο πέλαγος ένας εκδικητικός αέρας φυσούσε την τέφρα καταπρόσωπο - και μέσα στο στόμα ακόμα - μερικών “ιεροτελεστών” μιας παράστασης, στην οποία η Μαρία μάλλον δεν συμμετείχε...”, σημειώνει ο συγγραφέας, μεγαλώνοντας την θλίψη για των ανθρώπων τα έργα......"
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ γράφει στα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ":
"Να εξετάσεις, όμως, και την αντίθετη διάθεση, κατανοώντας τη μέσω παραδειγμά­των. Οι κάτοικοι της Ιταλίας, λοιπόν, αφού χρησιμοποί­ησαν σαν πόρνες τις κόρες και τη γυναίκα του Διονυσίου, τις σκότωσαν και μετά έκαψαν τα σώματα τους και σκόρ­πισαν από ένα πλοίο την τέφρα στη θάλασσα. Όταν, όμως, κάποιος Μένανδρος, που βασίλευσε δίκαια στη Βακτρία, πέθανε στο στρατόπεδο, οι πόλεις τέλεσαν κατά τ’ άλλα την κηδεία του όπως συνηθιζόταν, αλλά σχετικά με τα λείψανα του ήρθαν σε διαμάχη και με δυσκολία συμβιβά­στηκαν, ώστε, αφού μοίρασαν την τέφρα του σε ίσα μέρη, έφυγαν και έφτιαξαν μνημεία του άνθρωπου σε όλες τις πόλεις".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"Ή Κάλας πέθανε στό Παρίσι. Ή σορός της (παρά τίς επιταγές της Όρθόδοξης Εκκλησίας) αποτεφρώθηκε στό κρεματόριο του Πέρ-Λασέζ. [...]
                                    

Φανταζόμουν πώς ή Κάλας είχε βρει τή γαλήνη της. Όμως, ένα ώραίο πρωί, κάποιος νεοέλλην υπουργός σκέφτηκε να οργανώ­σει μιά μεταθανάτια τελετή. Φυσικά, αυτό τό κάθαρμα επιθυμούσε νά δει τή μάπα του στην Τηλεόραση. Έτσι, ζήτησε και έλαβε την τεφροδόχο της Κάλας. Επακολούθησε τό σκορπισμα της τέφρας στον Σαρωνικό, οπότε λόγω άνεμου ή τέφρα πασπάλισε τους επι­σήμους πού μέ αηδία έφτυναν (όλ' αυτά κάτω από τίς κάμερες της Τηλεόρασης)".

Maria Callas... Θεϊκή, ανυπέρβλητη, μυστηριώδης, μοιραία...



Και εμείς, νεοΈλληνες.!Ημιμαθείς, μονομανείς, άτοπα πατριδοκάπηλοι, οικειοποιούμενοι επιλεκτικά κάτι που ποτέ δεν μας ανήκε. Κάτι που μας απέρριψε για όλα αυτά τα αρνητικά και απαίσια που έχουμε φτιάξει για τους εαυτούς και το κράτος μας. Μακριά από μας η συνομωσιολογία, αλλά πραγματικά η συγκεκριμένη υπόθεση μιλά από μόνη της...

ΠΗΓΕΣ:
ΑΦΑΙΑ
HELLENIC NEWS OF AMERICA
WIKIPEDIA - MARIA CALLAS
FLICKR
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
WIKIPEDIA - ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
ΑΦΑΙΑ

9 comments:

  1. Egώ μένω μόνο στην τέχνη της, Τα υπόλοιπα νομίζω δεν μας αφορούν. Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  2. και ότι σκεφτόμουνα ότι αυτή την ανάρτηση πρέπει να την διαβάσει ο mahler. μέχρι που άνοιξα τα σχόλια. θυμάμαι την είδηση που την λέγανε στο ράδιο. πιτσιρικάς, στο αμάξι μέσα, γυρνώντας από το εξοχικό, με γονείς...

    ReplyDelete
  3. Όταν μιλάμε για διεθνή καριέρα εννοούμε αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο.

    ReplyDelete
  4. ΣΩΣΤΟΣ....
    ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ,ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΛΛΑΣ.

    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΟΙΩΔΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΑΚΩΝ.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ (ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ) ΘΕΟΣ!!!

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ReplyDelete
  5. Όσο ζω (και σε διαβάζω, θα) μαθαίνω...

    :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Maria is a legend beyond time, scrutiny, and misbeliefs. she had a divine voice,abroken heart,but above all she was a fragile human being.
    All these ingridients with her passion for perfection made her a tragic heroine slave of her talent,areal opera heroine. Farewell beloved Maria. You earned your immortality at a very high price.

    ReplyDelete
  8. Πολύ ενδιαφέρον το blog σας! Συγχαρητήρια! Εγώ είμαι νέα blogger και λόγω της αγάπης μου για τη Σαντορίνη, ξεκίνησα το blog Santorini Greece. Ελπίζω να σας αρέσει, δείτε το.

    ReplyDelete
  9. Απίστευτα σκληρό, αλλά πέρα για πέρα Ελληνικό.....

    ReplyDelete