"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Μια ωραιότατη κίτρινη Ελληνική Σημαία!

May 22, 2016

Μια ωραιότατη κίτρινη Ελληνική Σημαία!


Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν τηρούνται οι νόμοι. Γενικά το σύστημα που όλοι μας έχουμε φτιάξει, είτε λέγεται κράτος ή κοινωνία, δεν λειτουργεί σωστά... Μέχρι και οι παράνομοι μετανάστες όταν έρχονται στην Ελλάδα από τις τριτοκοσμικές χώρες καταγωγής τους αντιλαμβάνονται αμέσως το χάος και το εθνικό μας αλαλούμ. φυσικά και το εκμεταλλεύονται και πολύ καλά κάνουν. 

Αλλά δεν είναι οι μόνοι, Τελικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει σε αυτήν εδώ την χώρα και να εκμεταλλευτεί την νεοελληνική κουλτούρα του καναπέ για αυτοπροβολή και ίδιον όφελος. Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei και ύψωσε έξω από το
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου εγκαινιάζεται η έκθεσή του 3 κίτρινες και αλλοιωμένες σημαίες, μία εκ των οποίων η ελληνική, όπως βλέπετε και στις εικόνες.

"Ρε γαμώτο, πώς να προκαλέσω λίγο για να έρθει περισσότερος κόσμος στην έκθεση και να βγάλω έξτρα φράγκα...;" θα σκέφτηκε ο συμπαθής Κινέζος. "Μα θα πάρω την σημαία αυτού του κράτους και θα της αλλάξω τα φώτα!" Όπερ και εγένετο. Υπάρχει κάπου ένας νόμος για προσβολή εθνικών συμβόλων και σημαίας, αλλά αυτά είναι φασιστικές λεπτομέρειες. Εδώ μιλάμε για ΤΕΧΝΗ!

Διαβάζουμε στα ηλεκτρονικά μέσα:

Όποιος περνούσε έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης απορούσε στη θέα της ελληνικής σημαίας σε κίτρινα χρώματα.

Ο λόγος; Ο διάσημος καλλιτέχνης Al Weiwei «αφουγκραζόμενος» τις εξελίξεις αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο επηρεασμένο από τον κυκλαδικό πολιτισμό αλλά και σειρά έργων εμπνευσμένων από το Προσφυγικό.

Έτσι, έβγαλε στο μπαλκόνι της Βασιλίσσης Σοφίας ένα έργο που αποτελείται από τρεις σημαίες από σατέν!

Το Δεκέμβριο του 2015, μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ai Weiwei μετέβη στη Λέσβο για να δει από κοντά την εν εξελίξει προσφυγική κρίση.


Και ορισμένα από τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης κατά την παραμονή του στη Λέσβο, παρουσιάζονται στο μουσείο. Κάπως έτσι στο μπαλκόνι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενείται αυτή η εικαστική παρέμβαση που εμπνεύστηκε ο Ai ειδικά για την έκθεση: Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης τα Flag (Greece), Flag (Europe) και Flag (Shadow) θα έχουν αναρτηθεί πάνω από την είσοδο του Μουσείου ως ένας σχολιασμός στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και της μετακίνησης πληθυσμών που συνδέονται με την προσφυγική κρίση.

Δύο από τις σημαίες είναι εκείνες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοχθούν στην προσπάθεια να υποκαταστήσουν τις πατρίδες των εκτοπισμένων και των άστεγων. Η τρίτη σημαία αντιπροσωπεύει τον μεταιχμιακό χώρο που καταλαμβάνουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο: το στρογγυλό σχήμα στο κέντρο είναι το περίγραμμα του σώματος του Aϊλάν, του τρίχρονου παιδιού κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, του οποίου η εικόνα κατέκλυσε τα παγκόσμια ΜΜΕ μετά τον πνιγμό του στο Αιγαίο στις 2 Σεπτεμβρίου 2015». Το υλικό και η όψη τους παραπέμπει στις θερμικές κουβέρτες που μοιράζονται στους πρόσφυγες.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη και την έκθεση θα βρείτε ΕΔΩ.

No comments:

Post a Comment