Στο σημερινό επεισόδιο θα ανακαλύψουμε το #Τρίκερι στο Νότιο #Πήλιο. Τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από αυτό το θαλασσινό χωριό της #Θεσσαλίας.
Κάποτε, οι άνθρωποι αναζητούσαν την αλήθεια στους μύθους. Στους ήρωες, τους θεούς και τα σύμβολα. Οι #μύθοι ταξίδευαν στο χρόνο χωρίς να γράφονται. Από στόμα σε στόμα. Γιατί οι άνθρωποι τους αγαπούσαν και τους μετέδιδαν στους απογόνους τους σαν κληρονομιά για να μάθουν κι αυτοί πώς δημιουργήθηκαν τα άστρα, οι #θεοί και οι άνθρωποι.
Σου αρέσει το βίντεο; πάτα λάικ και κάνε εγγραφή για να ανακαλύψεις μαγικούς τόπους και εξωτικά μέρη.
Η πλοκή των μύθων είναι ακόμα και σήμερα αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού από διάνοιες του φιλοσοφικού κόσμου. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να συνδυάσουμε τη λογική με τον μύθο και στο τέλος του ταξιδιού ίσως κάτι να εννοήσουμε, κάτι να νιώσουμε.
Βρισκόμαστε στο νότιο άκρο της γης των Κενταύρων. Τα πάντα εδώ θυμίζουν περισσότερο νησί, παρά χερσαίο προορισμό. Ο #Χείρων, ίσως ο σπουδαιότερος των Κενταύρων ήταν γιος του Κρόνου. Ήταν ήπιος, φρόνιμος, δίκαιος και χαρισματικός. Γνώριζε την #τέχνη να θεραπεύει με τα #βότανα του βουνού και μπορούσε ακόμα να ασκεί την χειρουργική. Δίπλα του μαθήτευσαν γενιές ηρώων, στα τιμημένα χώματα του Πηλίου.
Αλμύρα και βράχια, ουρανός και #θάλασσα. Το λευκό κυριαρχεί παντού και η θέα κόβει την ανάσα. Το Τρίκερι απέχει σήμερα μία ώρα και 50 λεπτά από τον #Βόλο, την πρωτεύουσα της #Μαγνησίας. Μέχρι την δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε χερσαία οδός και οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο δια θαλάσσης. Αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή αυτή θυμίζει τόσο πολύ νησί. Οι κάτοικοι ήταν #ψαράδες, σφουγγαράδες και τολμηροί καπεταναίοι. Τα περίτεχνα αρχοντικά τους διατηρούνται μέχρι σήμερα και δεσπόζουν στα στενά καλντερίμια του χωριού.
Οικισμός πυκνοχτισμένος στην κορυφή του αρχαίου ακρωτηρίου Αιάντειον, δεξιά από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου, στέκει άγρυπνος βιγλάτορας των φυσικών φαινομένων, των ανθρωπίνων παρεμβάσεων και θεματοφύλακας των αρχαίων μύθων.
Η νεότερη ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μέσα του 18ου αιώνα. Τρανό δείγμα του μεγαλείου και της παλιάς αρχοντιάς είναι οι εκκλησίες με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα πυργόσπιτα των καπεταναίων και η αίσθηση μεγαλοπρέπειας που νιώθει ο επισκέπτης.
Η Αγία #Κυριακή, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Τρίκερι, είναι το λιμάνι του οικισμού και διαθέτει ένα στόλο από κάθε λογής σκάφη και ψαροκάικα. Σε αυτόν τον τόσο νοικοκυρεμένο τόπο, οι παραδόσεις είναι ακόμα ζωντανές στην καθημερινότητα των κατοίκων και όλα τα εδέσματα εκλεκτά. Εξερευνήστε το παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει το ορεινό χωριό με το επίνειό του.
Σε κοντινή απόσταση ο Φάρος, στέκει περήφανος σημαδεύοντας τον ουρανό, όπως ο Χείρων σημαδεύει τα αστρα με το τόξο του. Εδώ μπορείτε να φτάσετε μέσα από μια υπέροχη #πεζοπορική #διαδρομή και κατόπιν να απολαύσετε μια #βουτιά σε κρυστάλλινα νερά!
Η #νησίδα Παλαιό Τρίκερι αποτελεί έναν ελάχιστα γνωστό κρυμμένο παράδεισο της Ελλάδας. Ένα υπέρλαμπρο ιστορικό μοναστήρι που μοιάζει με κάστρο, ένα πολύχρωμο γραφικό λιμανάκι, δαντελωτές ακτές, καταπράσινο τοπίο, ανέγγιχτη #φύση… Τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;
Το τέλος του Χείρωνα μυθολογείται τραγικό και περιγράφεται σαν κατά λάθος πληγή από βέλος του #Ηρακλή που ήταν δηλητηριασμένο. Αποτραβήχτηκε στη σπηλιά του μέσα σε φοβερούς πόνους αλλά επειδή ήταν αθάνατος δεν μπορούσε να πεθάνει. Τότε παρακάλεσε τον Προμηθέα να ανταλλάξει τη θνητή του ζωή με την δική του αθανασία. Με τη συναίνεση του Δία ο #Προμηθέας έγινε αθάνατος και ο Χείρωνας βρήκε τη γαλήνη.
Οι Κένταυροι πέθαναν και μας κληροδότησαν τα πάθη τους. Ο καθένας επιλέγει ελεύθερα τι θα ακολουθήσει στην ζωή του. Άλλωστε οι επιλογές μας, καθορίζουν τη μοίρα μας.
Στην #εκδρομή αυτή θα νιώσετε την βεβαιότητα ότι κάποιοι από τους μύθους παραμένουν ζωντανοί και έχουν λόγο ύπαρξης.
Η #ενέργεια του χώρου και οι εικόνες που εντυπώνονται στην καρδιά και το μυαλό του επισκέπτη, γεμίζουν τις μπαταρίες, και βοηθούν να αφήσετε πίσω κάθε άγχος, στενοχώρια και σκέψεις…
Η γη του Πηλίου θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Ο παράδεισος έχει όνομα και βρίσκεται στην Ελλάδα!
Το Τρίκερι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στα νότια της χερσονήσου του Πηλίου, 81 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Το χωριό βρίσκεται σε έναν λόφο, που μοιάζει με ένα φυσικό #μπαλκόνι. Το Τρίκερι έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το στυλ του όλα αυτά τα χρόνια.
Τα παλιά αρχοντικά, τα κάστρα και τα γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια σας καλούν να τα επισκεφτείτε. Η θέα στη θάλασσα συνθέτει όμορφο τοπίο που σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και θα σας κάνει να θέλετε να μείνετε εδώ για πάντα.
Τα πανηγύρια που γίνονται σε αυτό το χωριό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, ειδικά κατά την περίοδο του #Πάσχα.
Ένα ενδιαφέρον πρωινό ή απόγευμα μπορεί να περάσει επισκέπτοντας τις εκκλησίες.
Πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το μικρό ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής, το οποίο απέχει μόλις 4χλμ από το Τρίκερι. Εδώ μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά με τσίπουρο στις ψαροταβέρνες γύρω από το λιμάνι.
No comments:
Post a Comment