"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Το 25% των Ελλήνων «ενηλικιώνεται» στα 30

Oct 11, 2007

Το 25% των Ελλήνων «ενηλικιώνεται» στα 30

Εφτά στους δέκα ζούν με τους γονείς τους τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν

Συναισθανομένη την αδυναμία των νέων να αφήσουν τη θαλπωρή του πατρικού σπιτιού, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να λάβει τα μέτρα της. Σχεδιάζει να δώσει το χρηματικό κίνητρο των 1.000 ευρώ, ώστε τα «μεγάλα μωρά» -bamboccioni όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα- να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ουσιαστική ενηλικίωση, μακριά από την οικογενειακή εστία.



Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι λιγότερο σοβαρά στη χώρα μας. Σε έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε νέους μέχρι 30 ετών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προέκυψε ότι το 68% ζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν. Εντυπωσιακά είναι και τα συμπεράσματα της ACNielsen που διεξάγει δύο φορές το χρόνο παγκόσμιες διαδικτυακές έρευνες σε 41 χώρες. Οι μισοί (53%) από τους 22.000 νέους που
συμμετείχαν δήλωσαν ότι θεωρούν τη συγκεκριμένη τάση απολύτως φυσιολογική. Στην Ελλάδα την ίδια απάντηση δίνει το 55%, ποσοστό που απέχει αρκετά από το 64% των «πρωταθλητριών» χωρών.
Οι Ελληνες νέοι προτάσσουν ως βασική αιτία της αδυναμίας τους να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό, το πολύ χαμηλό εισόδημα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ (56% των εργαζομένων μέχρι 30 ετών), σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης. Oπως φανερώνουν τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις νέους περιμένει να αρχίσει τη ζωή του μετά τα 30. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το 30% των παντρεμένων συνεχίζει να μένει με τους γονείς (ειδικά στην περιφέρεια). Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα παιδιά, συναισθηματικά εξαρτημένα από τους γονείς, μένουν μαζί τους, παρόλο που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, προς τέρψη των γονέων τους που ενθαρρύνουν αυτή την πρακτική, καθώς επιθυμούν να ασκούν έλεγχο πάνω τους.
Στην Iσπανία, επιδότηση για την έξοδο των νέων από την οικογενειακή εστία και τη δημιουργία νέου, ανεξάρτητου σπιτικού, προωθεί η κυβέρνηση του Θαπατέρο. Οργισμένοι για την αδυναμία τους να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, καθώς οι τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων ισούνται με τους μισθούς τους, οι νεαροί Ισπανοί 25-35 έχουν βγει ακόμη και στο δρόμο διεκδικώντας «αξιοπρεπείς κατοικίες». Η ισπανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που υποσχέθηκε 210 € σε κάθε εργαζόμενο νέο, ο οποίος επιθυμεί να νοικιάσει σπίτι. Οκτώ στους δέκα Ισπανούς εργαζομένους ηλικίας 22-30 κερδίζουν λιγότερα από 22.000 € το χρόνο, τη στιγμή που το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Μαδρίτη αγγίζει τα 1.000 €. (Των Nεκταρiας Kαρακωστα, Γιωργου Τασουλα)

Αναδημοσιευση απο: http://www.e-tipos.com/

No comments:

Post a Comment