Nov 15, 2007

Πιστεύω εις ADONÁI Πατέρα Παντοκράτορα...


Απορίας άξιον, το τι μπορεί κανείς να ανακαλύψει στα διάφορα "χρονοντούλαπα" του σπιτιού του.... Ταξιδεύοντας 67 χρόνια πίσω λοιπόν... Με ότι αυτό συνεπάγεται... Μελέτη, σκέψη, προβληματισμός... Ακολουθούν αυτούσια αποσπάσματα πρωτοτύπου...

Ο ΗΛΙΟΣ Εβδομαδιαία Εγκυκλοπαιδική Επιθεώρησις

28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1940
ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ ΔΡΧ. 6


ΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΕΝ ΤΗ ΒΙΒΛΩ

Εις την Ελληνιστικήν μετάφρασιν των Ο' (Εβδομήκοντα), αι ονομασίαι και τα χαρακτηριστικά επώνυμα του θείου αποδίδονται υπό απλουστάτην μορφή. (...) Κατά κανόνα, οι Εβδομήκοντα μεταφράζουν: ο Θεός, ο Κύριος, ή Κύριος ο Θεός. Εις την μετάφρασίν του ο Λούθηρος προτιμά ως συγγενεστέραν ονομασίαν των αντιστοίχων Εβραϊκών το: ο Αιώνιος, επίσης δε και ο Ύψιστος.

(...) Κατ' απαράβατον αρχήν, το καθ' αυτό όνομα του Θείου παρά τοις Εβραίοις είνε "ταμπού", δηλαδή απαγορεύεται η προφορά, η εκφώνησίς του. Απαγορεύεται δε τούτο δι' αμέσων σκληρών τιμωριών (...) Η ονομασία του Θείου είνε ανέκφραστος, άρρητος, άφατος, λόγω του βασίμου δια την εποχήν εκείνην φόβου, μη κατακτήσουν οι πολέμιοι τον Θεόν του Ισραήλ, μη τον κάμουν ιδικόν των, μη παύσουν συνεπώς οι Εβραίοι να είνε ο Περιούσιος Λαός του Αιωνίου.

Συχνά αναφέρεται το Θείον εις τα Εβραϊκά κείμενα ως "Ελοχίμ". Τούτο κατά γράμμα σημαίνει ο Τρομερός, ή ακριβέστερον οι τρομεροί. Διότι το "Ελοχίμ" είνε πληθυντικός του "Ελοάχ" - εξ ου και Αλλάχ - όπερ και μόνον σημαίνει: ο Τρομερός. Ο πληθυντικός αυτός έδωκε λαβήν εις βασικάς διχογνωμίας. Κατά τους μέν, πρόκειται περί πληθυντικού δηλωτικού του μεγαλείου. Κατά τους δε, πρόκειται περί σαφούς επιβιώσεως της παλαιάς πολυθεϊας του Ισραήλ.

(...) Άλλη ονομασία του Θείου εν χρήσει είναι το "Ελ". Πρόκειται προφανώς περί του οριστικού άρθρου "Ο", δια του οποίου και μόνον υπονοείται το Θείον. Κατά νεωτέρους Εβραϊστάς, πρόκειται περί χαρακτηριστικού τίτλου φυλάρχου ή αρχηγού. Το "Ο" σημαίνει " Ο Αρχηγός".
Η κατ' εξοχήν όμως δηλωτική ονομασία του Θείου, είνε το περίφημον μυστηριακόν Τετράγραμμα - ως απεκάλεσαν τούτο οι Ελληνίζοντες (;) Πρόκειται περί τεσσάρων Εβραϊκών συμφώνων [ יהךה ], τα οποία τηρουμένων των αναλογιών, αντιστοιχούν εκ του πολύ μακρόθεν με τα ιδικά μας " Γ - Χ - Β - Χ". Κατά την κρατούσαν αντίληψιν, η ανεκφράστως μυστηριακή αυτή ονομασία ήτο " Γιαχβέχ " ή " Ιαχβέ" ή "Γιεχωβά" ή ακόμη " Γιαχού " (!!!) Εις το τετράγραμμα αναγνωρίζεται η ετυμολογική ρίζα του ρήματος "Είνε". 'Οντως, όταν ο Ιαχβέ απεκαλύφθη εις τον Μωϋσέα, εχαρακτήρισε μόνος του την ονομασίαν του "Είμαι ο Ων" (εκείνος που είνε, που υπάρχει) (...) Μεταξύ όμως των τεσσάρων μυστηριακών συνφώνων, παρεμβάλλονται συμβατικώς και αγράφως τέσσερα φωνήεντα " Α . Ω . Α . Ι ", οπότε κάθε φοράν που ο πιστός συναντά το Τετράγραμμα, το αναγιγνώσκει ως "Αδωνάϊ "....

Adonai - Antaeus

6 comments:

 1. Μήπως τα τεύχη του συγκεκριμένου περιοδικού το διαβάζει αναλυτικότατα τηλεπαρουσιαστής, τηλεπωλητής βιβλίων που το όνομα του είναι Δημοσθένης; :)

  ReplyDelete
 2. Τον Χαρδαβέλα, Κώστα δεν τον λένε???
  Τι να πω, δεν παρακολουθώ πολυ τηλεόραση για να το επιβεβαιώσω. Το κείμενο φαντάζει ακραίο και "υποκινούμενο". Ίσως να φταίει και η καθαρεύουσα. Από μια σύντομη πάντως αναζήτηση και έρευνα, τα στοιχεία που παραθέτει είναι ακριβή και διασταυρωμένα. Απλά μιλάει για πίστη και θρησκεία, οπότε είτε το αποδέχεσαι, είτε το απορρίπτεις...

  ReplyDelete
 3. πωπω...πρωινιάτικο προς μεσημεριάτικο να διαβάζω για κουλουχήμ!!! γιατί;

  Μηηηηηηη!

  ...άσε με να λέω ε;...μην μου δίνεις σημασία...απλά ως Καρυάτιδα μια ψυχρολουσία την έφαγα...


  καλημερούδια :))

  ReplyDelete
 4. Κοίτα, και γω μετά από τόση κίνηση και ταλαιπωρία που έφαγα το πρωί το διάβαζα, θα αντιδρούσα έτσι και χειρότερα. Παρά ταύτα, το κείμενο έχει τις αλήθειες και την αξία του, αν και δύσπεπτο..
  By the way, η πρωινή ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ταλαιπωρία ξεπέρασε τα όρια της υπομονής και αξιοπρέπειας και της τσίπας... Αλλά ο Ελοχίμ είναι μεγάλος και βλέπει... Και θα τιμωρήσει τους ασεβείς.. (!!)

  Με διάθεση που βελτιώνεται, μια μεγάλη παρασκευιάτικη Καλησπέρα!!!

  ReplyDelete
 5. Όλες οι θρησκείες έχουν κοινά στοιχεία. Ας σου αναφέρω τα της Δωρικής.
  Ο Θεός στην Δωρική είναι Σιό. Μεγάλη η ομοιότητα με τη Σιών...
  Οι Ελοχίμ αναφέρονται στον Πλάτωνα.(Τίμαιος-Κριτίας-Περι Ατλαντίδος)
  Δευκαλίωνας και Πύρρα οι Έλληνες;
  Ακολουθά η Παλαιά Διαθήκη με Νώε.
  Νόμοι σε πέτρινες πλάκες και θεόπνευστοι; Ακολουθεί και η Παλαιά Διαθήκη...
  "Σταυρώνεται" ο Προμηθέας για το καλό των ανθρώπων;
  Τα ίδια με τον Ιησού..
  Πάντως μην ακούτε τηλεπροφήτες και φαντασιόπληκτους.
  Διαβάστε τα αρχαία κείμενα απο σοβαρές εκδόσεις (πχ Κάκτος) και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

  ReplyDelete
 6. Αυτό είναι το ζήτημα. Όχι άλλοι ειδήμονες και ξερόλες. Απλή και στοιχειώδης μελέτη, αναζήτηση, περισυλλογή και φυσικά ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ! Ποίμνιο προσκηνημένων μηρυκαστικών ή συλλογική κοινωνία αφυπνισμένων σκεπτόμενων που κοιτούν ψηλά;

  ReplyDelete