"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Η Ελλάδα δεν είναι Μεσογειακή...

Dec 21, 2007

Η Ελλάδα δεν είναι Μεσογειακή...

Οι εικονιζόμενοι, Νικολά Σαρκοζί, Ρομάνο Πρόντι και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου συνάντηση στην Ρώμη. Στην συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά, ανακοινώθηκε [ενθουσιωδώς] η συμφωνία των 3 Ανδρών στην ανάγκη δημιουργίας της "Μεσογειακής Ένωσης".

"Είναι ένα μεγάλο όνειρο, το οποίο
είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα", είπε ο Σαρκοζί. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις 13 Ιουλίου 2008 θα γίνει στο Παρίσι συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μεσογειακών κρατών. Η συνάντηση αυτή θα γίνει μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Οι τρεις ηγέτες (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας) δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ούτε αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες για τη δομή της υπό συγκρότηση "Μεσογειακής Ένωσης".
Θα περίμενε κανείς στην χθεσινοβραδυνή συνάντηση της Ρώμης να μετέχει και η Ελλάδα, ως κατεξοχήν χώρα Μεσογειακή και Ευρωπαϊκή. Έλαμψε όμως δια της απουσίας της. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φαίνεται πως κατέθεσε όλες του τις δυνάμεις κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ρωσία, και εξαντλημένος καθώς γύρισε δεν θεώρησε πρέπον να μετέχει σε ποταπές πρωτοβουλίες όπως αυτή της υπό Ίδρυση "Μεσογειακής Ένωσης". Εξάλλου και να ήθελε να πάει, θα ήταν παντελώς ακάλεστος. Ο Σαρκοζί, πέρα από τις όποιες συζητήσεις έκανε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του τελευταίου πριν λίγους μήνες στο Παρίσι, δεν θεώρησε αναγκαία την παρουσία της Ελλάδος στο "μοίρασμα της πίτας". Είναι λυπηρό να είμαστε ουραγοί της Ευρώπης στους περισσότερους δείκτες αλλά και στα δρώμενα, τις πρωτοβουλίες και τις εξελίξεις και εκ νέου να γινόμαστε οι λαμπεροί απόντες του Συνασπισμού της γειτονιάς μας.
Κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής θα μπορούσε να πει πως εντός της πολιτικής σκηνής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα εκτός της σιωπής [η οποία δεν είναι πάντα χρυσός], ξέρει να λέει εύκολα ναι, να απειλεί καμιά φορά με βέτο και κυρίως ξέρει άψογα να απολογείται και να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα... Πως μετά να πάρεις το "προσκλητήριο"; Εκτός αν θα "καθαρίσει" ο Πούτιν για μας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της μητριάς ονόματι ΗΠΑ.

Κύριε Καραμανλή, η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά στα Βαλκάνια. Ας μην ακολουθούμε όμως "Βαλκανικές" τακτικές και πολιτικές στους εθνικούς πολιτικούς μας στόχους και τα ιδανικά. Κάποτε η Ελλάδα, και ότι αυτή σήμαινε, ανήκε στην οικουμένη! Ας μην το ξεχνάμε αυτό...

5 comments:

  1. "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε" εποχές μου θύμησε το ποστ σου. "Κάποτε η Ελλάδα, και ότι αυτή σήμαινε, ανήκε στην οικουμένη" και για αυτό και δεν σήμαινε λίγα... Λυπάμαι που μαθαίνω αυτό το νέο σήμερα από εδω...

    ReplyDelete
  2. Σαφέστατα, ανήκουμε στα Βαλκάνια. Τι κάνουμε όμως με τους λοιπούς συγκάτοικους της Βαλακανικής;
    Ισως ο πρωταρχικός στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής, θα έπρεπε να είναι η συσπείρωση όλων των Βαλκανικών χωρών(βλέπετε για να διευρηνθεί ο κύκλος παραμένοντας πάντα κύκλος πρεπει να έχει κάποιο νοητό κέντρο.
    Το να μήν επιθυμούν την Ελλάδα σε ενα οποιοδήποτε νεοσύστατο συνασπισμό ως ιδρυτικό μέλος,δεν είναι κάτι καινούργιο. Προσωπικά πιστεύω οτι δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί.Αρκεί μόνο να μας προβληματίζει.Ποτέ η χώρα μας δεν έχει αποκομίσει ιδιαίτερα ωφέλη και προνομιακή μεταχείρηση απο οποιονδήποτε συνασπισμό χωρών(ΝΑΤΟ,EU,UN).Άλλωστε,ποτέ δεν υπήρξαμε απο τα σημαντικά βασικά τους μέλη.Η σχέση μας μαζί τους ήταν περισσότερο λογιστική παρά ιδεολογική.Ας μην εθελοτυφλούμε άλλο.Χάριν της γεωγραφικής μας θέσης, και του πολιτισμού του οποίου κάποτε υπήρξαμε όι κύριοι εκφραστές, και της όποιας επιροής αυτός έχει ασκήσει,κατά καιρούς σε διάφορους ηγέτες, μπορούμε ακόμη να βρισκόμαστε μέσα σ’αυτό που λέγεται Ευρωπαική πολιτική σκηνή.Ναί, κάποτε είμαστε η οικουμένη, ο ομφαλός της γής.Επειδή όμως δεν μπορούμε να ξαναγίνουμε Σπάρτη,καιο Αλέξανδρος άλλαξε ιθαγένεια, ας προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε πάλι Αθήνα.
    Το ζητούμενο φίλε μου είναι ο πολιτισμός.Αυτόν πρέπει να ξαναρχίσουμε να παράγουμε.Τό κάναμε στο παρελθόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα.

    Υ.Σ Ευχαριστώ που με καταχώρησες στα άξια προσοχής.Η ευθύνη είναι μεγαλύτερη.

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ Equilibrium, οι προτεραιότητες των "αντικειμενικότατων" ΜΜΕ είναι εδώ και χρόνια διαφορετικες από την πραγματικότητα. Ίσως ποτέ να μην αποδεχτήκαμε την λέξη Βαλκάνια, γιατί είναι ξενική [balcan= όρος]. Και ίσως να ταιριάζει καλύτερα η πρότερη ονομασία της περιοχής "Χερσόνησος του Αίμου" [Αίμος < αίμα. Ο Απολλόδωρος μας αναφέρει ότι το βουνό ονομάστηκε Αίμος από το αίμα του Τυφώνα. (Ο Τυφώνας, μαχόμενος πάνω από την περιοχή της Θράκης, έριχνε ολόκληρα βουνά προς στον Δία. Ο Δίας τα κεραυνοβολούσε και τα επέστρεφε κατά πάνω του. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγωθεί ο Τυφώνας και να χυθεί πάρα πολύ αίμα στο βουνό). Σύμφωνα με τον Πλούταρχο επειδή ο Αίμος αποκαλούσε τη Ροδόπη Ήρα και η Ροδόπη τον Αίμο Δία, θύμωσαν οι θεοί και τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα βουνά.]

    Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα το ποιοι είμαστε και που ανήκουμε!

    ReplyDelete
  4. Χμμμ... Το κέντρο του νοητού κύκλου είναι η Μακεδονία... Ενδιαφέροντες συνειρμοί προκύπτουν!
    Όταν δουλοπρεπώς εντάσσεσαι, δουλοπρεπώς πορεύεσαι.. Δουλεπρέπεια αποκομίζεις. Και ο γυαλός ήταν στραβός και στραβά αρμενίζουμε. Και επειδή πολιτισμός... ου γαρ έρχεται μόνος, και επειδή η φράση "επανίδρυση του κράτους" χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα [και κάηκε], ας μιλήσουμε για την ανάγκη Επανασύστασης του Κράτους μας [κράτος = ισχυς, δύναμη]

    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. H ELLADA ANEKA8EN EPAIZE MONH THS..TA ALLA KRATH NAI MEN 8AYMAZOUN THN ISTORIA MAS,ALLA EWS EKEI..

    AS LYSOUME PRWTA TO PROBLHMA ME THN ALLH 'MAKEDONIA'.....

    ReplyDelete