"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Γενηθήτω τὸ θέλημά σου

Jan 28, 2008

Γενηθήτω τὸ θέλημά σου



Χρυσόστομος, ο τελευταίος Μητροπολίτης της Σμύρνης

Ο συγκινητικά εκφραστικός Αδριάντας
στέκεται εκεί.
Τιμή και ελάχιστο χρέος των απογόνων.

Αναπαριστά δραματικές στιγμές.
Στιγμές που μάχεται κανείς για τα ιδανικά,
που ζητά ειλικρινές έλεος από τον Θεό, λίγο πριν την καταστροφή.
Ηρωικές στιγμές Μαρτυρίου
για την πέρα από την εκκλησία
ΠΙΣΤΗ


Ο Χρυσόστομος Σμύρνης αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη και το ποίμνιο όταν κατέρρεε ο μέτωπο. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, όταν κατακρεουργήθηκε από φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.

15 comments:

  1. Καλημερα Θεε ειχα την τυχη να μεγαλωσω με γιαγια που εζησε τις στιγμες,Η μανα της, εκοψε τα μαλλια απο τα κοριτσια της τα εντυσε αγοριστικα για να γλιτωσουν,εχασε το αγορακι της ομως ...στον "Συνωστισμο"..Μου εχουν περιγραψει τι γινεται στη Σμυρνη την ημερα της Επετειου, "απελευθερωσης" ετσι την αποκαλουν.....

    ReplyDelete
  2. Ειχα μια ελπιδα,πως δεν θα επεφτες στην παγιδα των ημερων,να γραψεις κατι σχετικο με τα δρωμενα!Εδιαψευθειν ομως!Δικαιωμα σου φυσικα και σεβαστον!
    Βαζεις ομως ετσι αθελα σου ενα διλημα!Υπαρχουν ηγετες της Εκκλησιας ηρωες και υπαρχουν και ποταποι!
    Η ουσια ομως μενει!
    Δεν με αφορα η καθε Εκκλησια,ουτε η καθε θρησκεια!
    Σεβομαι την πιστη καποιου,αλλα μεχρι εκει!
    Guten Abend!

    ReplyDelete
  3. Αυτή τελικά είναι η υστεροφημία που λέγαμε Penthesila. Αυτή είναι η ιστορία μας, η παράδοσή μας, όσα κουβαλάμε. Η γιαγιά σου, η γιαγιά μου.. Εμείς οι ίδιοι. Και χαίρομαι αφάνταστα κάθε φορά που παρατηρώ ότι νέοι άνθρωποι, με όση αυτογνωσία γίνεται, δεν ξεχνούν όλα όσα συνθέτουν τον εαυτό τους.. Όπως τώρα..

    ReplyDelete
  4. Και πάμε στον Κώστα τωρα...!
    Πες με μαζόχα, αλλά όσο με ευχαριστούν και αγαλιάζουν σχόλια εγκεφαλικά, σε ευρέως συντονισμένες συχνότητες, άλλο τόσο με εξιτάρουν σχόλια όπως το δικό σου τώρα!

    Καταρχήν, ποτέ δεν μου άρεσαν τα προβλέψιμα. Εξάλλου η θεματολογία του blog [που δεν υπάρχει ουσιαστικά], προέρχεται απ' την εξής διαδικασία. Ότι καρφωθεί στο μυαλό, με προβληματίσει, και καταφέρει να νικήσει οποιαδήποτε άλλη ιδέα, παρόρμηση κλπ, εν τέλει καταλήγει στο να δημοσιεύεται. Ίσως κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η προσπάθειά μου ο εγκέφαλος να στροφάρει. Κυρίως για τον δικό μου [αφού τα περισσότερα δυστυχώς από όσα κάνουμε, γίνονται από τον εαυτό μας για τον εαυτό μας], αλλά αφού δημοσιεύονται, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να προβληματιστεί και να στροφάρει ο οποιοσδήποτε "στραβωθεί" και μπεί σε αυτή την σελίδα.
    Οπότε..; Η φωτό είναι τραβηγμένη αρχές νοέμβρη. Ο αδριάντας είναι στην Νέα Σμύρνη, όπου κινούμαι καθημερινά. Κάθε μέρα βλέπω τον Χρυσόστομο Σμύρνης, στην πόλη που έκτισαν οι ξεριζωμένοι.. Τα βλέπω και ταξιδεύω...

    Ουσιαστικά η αναφορά μου στον Χρυσόστομο είναι μια τρόπον τινά συνέχεια του *THEOS LTD*. Οι 2 αυτές αναρτήσεις, ενώ επηρεάζονται από την επικαιρότητα [λογικό, δεν ζω στον Άρη], νομίζω ότι λειτουργούν διαχρονικά και ανεξάρτητα. Καλώς ή κακώς ήταν, είναι και θα είναι το ίδιο επίκαιρες το 2011, το 2003, το 1996.. Η προσέγγιση έχει να κάνει! Πχ, εσύ και η Karyatida διαβάσατε, κάνατε κάποιους συνειρμούς και ορθώς εκφραστήκατε. Η Penthesila διάβασε, έκανε κάποιους άλλους συνειρμούς και ορθώς εκφράστηκε. Κάποιοι άλλοι, διάβασαν, δεν γνωρίζω άν έκαναν κάποιους συνειρμούς και ορθώς δεν εκφράστηκαν.

    Μ'αρέσει όλο αυτό. Να διαβάζεις κάτι, να πέρνεις λίγη τροφή δηλαδή, και να σκέφτεσαι εσύ ότι θέλεις μετά!! Συνεπώς είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Και ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι στην σελίδα αυτή οι περισσότεροι αποφασίζουν να μπουν αναζητώντας μια πληροφορία μέσω google; Χαίρομαι στην υποψία ότι τελικά η πληροφορία ίσως ήταν ακριβής ή και χρήσιμη. Χαλάλι οπότε οι ώρες και ο κόπος της ενασχόλησης αυτής, των στροφών του εγκεφ΄λου.

    Τεσπα, όλα αυτά που σου λέω δεν είναι απάντηση-απολογία-δικαιολογία. Είναι αυθόρμητα λόγια σε αυτό που λες και μια συνειδητή προσπάθεια απομυθοποίησης του οτιδήποτε, γιατί η ανωνυμία ξέρεις ίσως δείχνει μονόπλευρα τον εαυτό σου ή και τελείως διαφορετικό. Και γω ασφαλώς με ότι έχει καταπιαστεί το blog αυτό είμαι απλά ηθικός και έμπρακτος αυτουργός. Δεν είμαι αυθεντία, δεν είμαι τέλειος, ούτε θέλω να γίνω/φανώ κάποιος. Μου αρέσω έτσι ακριβώς!

    Οπότε [επειδή είπα πολλά], με την επιφύλαξη κάθε "λάθους" μετά από την δημοσίευση [χεχεχε], σε ευχαριστώ για τον παραπάνω διάλογο!

    ReplyDelete
  5. Karyatida, νομίζω ότι έχεις πλέον όλο το δικαίωμα, όταν τα πούμε από κοντά, να με φτύσεις κατάμουτρα, να με μαστιγώσεις με 9γλωσσο μαστίγιο, να με περιλούσεις με amaretto και να με πετάξεις σαν στυμμένη λεμονόκουπα... κλαψ!!!!!!!!!!!!!!

    χεχεχε, φλκ!

    ReplyDelete
  6. Το διαβασα!Το ξαναδιαβασα και θα του ριξω ακομα μια ματια αργοτερα αν χρειαστει!Προς το παρον ,προσπαθω να ταξινομισω τον αυθορμητο λογο σου!
    Την αιια να καταγραψω,που υπερισχυσε της θεματολογιας σου και βγηκε...στην επιφανεια!
    Παιρνω και..δουλεια για το σπιτι βλεπεις!Μια ζωη.."πορτραιτα" φτιαχνω!
    Δεν ειμαι νομικος!Δεν ψαχνω ..λαθη να βρω στον λογο ενος απαλογουμενου!
    Τα λαθη του τροπου σκεψης,ειναι αυτα που κεντριζουν το ενδιαφερον μου και με απασχολουν!
    Θα επανελθω!

    ReplyDelete
  7. Κι όμως, επηρεαζόμενος από την επικαιρότητα πήγες ένα βήμα πιο πέρα..

    Ή πιο πίσω στο χρόνο για να κάνεις την έμμεση σύγκριση. Όχι ότι σφάλλεις. Η πτώση στις αξίες μας είναι τόοοοση που τα αυτονόητα θεωρούνται κατακτήσεις από "μεγάλους ηγέτες". Πόσο λίγοι είμαστε τλκ αν αρκούμαστε σε αυτά.

    Σόρρυ που τα είπα απλά, ελλά μιλάει η καρδιά μου τώρα.

    (καλό βραδάκι, σε παρακολουθώ κι ας μην τηλ/νω)

    ReplyDelete
  8. Mister Costas, καλημέρα!

    Μετά το χθεσινοβραδυνό homework, ήρθε η ώρα για τις εξετάσεις...!
    Αναμένω!

    ReplyDelete
  9. "Big Brother's watching you..."

    hehehe, καλημέρα Equilibrium!

    ReplyDelete
  10. Την καλησπέρα μου Θεέ.Για άλλη μία φορά εδωσες την σωστή διάσταση σε ένα θέμα που η επικαιρότητα ανασύρει στην επιφάνεια.Αν παρ'ελπίδα διάβασες την σχετική μου ανάρτηση για τα τρέχοντα γεγονότα, θα καταλάβεις γιατί συμφωνώ με το: <<...η πέρα απο την εκκλησία πίστη.>> (δικά σου λόγια)είναι αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε.Μερικές φορές και ο κλήρος κρύβει φλογερές ψυχές. Αλλωστε... τα ράσα δεν κάνουν τον παππά.

    ReplyDelete
  11. Συμφωνώ στην ουσία των σκεψεών σου. Πάντως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μια εσωστρεφής όαση εντός της ερήμου, είναι καταδικασμένη να βουλιάξει κάτω από τόνους καυτής άμμου. Ποτέ δεν με ενόχλησε η πίστη κανενός. Με ενοχλεί η τρόπος που αυτή ασκείται, άγεται, εξωτερικεύεται.

    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  12. Έχεις δίκιο.Ο τρόπος που επιχειρούμε να περάσουμε στούς άλλους τις ιδέες και τα πιστεύω μας είναι πολλές φορές και η βασικότερη αιτία της απόρριψης τους.Κάτι με marketing μου θυμίζει.Τέλος πάντων εγώ επιμένω, οτι έγραψες πολύ λίγα αλλά είπες πάρα πολλά.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  13. Δυστυχώς εύστοχοι οι συνειρμοί σου. Χάπια επίχρυσα και τροφή εντέχνως σερβιρισμένη.. Marketing!

    Καλησπέρα.

    ReplyDelete