"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΙΩΣ...

Mar 1, 2008

ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΙΩΣ...

ΑΛΛΙΩΤΙΚΑΑφορμή το παραπάνω κείμενο.


Τελικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να την δω αλλιώς... Ίσως να την έβλεπα πάντοτε έτσι και να μην το είχα καταλάβει.
Κοίτα που τελικά κάπως έτσι κατανοώ και την πραγματικότητα. Την πραγματικότητά ΜΟΥ για την ακρίβεια.
Χα! Αφού βγάζω νόημα από ένα σωρό ακατάληπτες λέξεις και ένα μάτσο ασυνάρτητα γράμματα, σκέψου τι γίνεται παρατηρώντας μια φωτογραφία. Παρατηρώντας έναν συνάνθρωπό μου. Παρατηρώντας την ζωή μου.... Την ζωή την παρατηρώ τελικά;



Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω:

Ολικά κατεστραμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Πληκτρολόγιο που έχει βλαστήσει

Υπερμεγέθης ραγισμένη προτομή, με δέντρο στο βάθος.

Μια σύντομη σύγκριση των 3 αυτών φωτογραφιών με το κείμενο στην αρχή, έχει να μας πει τα εξής:
1. Αν οι φωτογραφίες περιγράφονται απλά και μόνο από την λεζάντα τους, τότε και το κείμενο είναι απλά μια σειρά από ακαταλαβίστικα;
2. Αν βγάλαμε νόημα από το κείμενο, τι νόημα μπορεί να βγάλει κανείς από την αλληλουχία των φωτογραφιών;
3. Τελικά πότε ο εγκέφαλος πρέπει να βλέπει το προφανές, πίσω από το προφανές, να ισορροπεί ανάμεσά στα 2;
4. Όλα αυτά, πόσο άσχετα είναι με την καθημερινότητα που ο καθένας ζει; Πως μπορεί να κολλήσει εδώ η παρατήρηση μιας ζωής που περνάει και φεύγει, με μια ζωή που την χαίρεσαι και την ευχαριστιέσαι συνειδητά;
5. Όταν αποφασίσεις να "την δεις αλλιώς", ποιες προυποθέσεις πρέπει να πληρούνται έτσι ώστε να μην παγιδευτείς σε ένα ψέμα τραγικότερο από την πραγματικότητα;
6. [και τελευταίο] Στην τελική που κολλάνε όλα αυτά; Υπάρχουν προεκτάσεις και σύνδεση με την επικαιρότητα/πραγματικότητα; Αυτός που τα γράφει είναι πιο έξυπνος ή πιο βλάκας από αυτόν που θα τύχει να τα διαβάσει; Και αφού ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα καλύτερος/χειρότερος, μια που όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, τότε ποιος είναι ο απώτερος στόχος, αν υπάρχει.....;

ΑΝΤΕ, ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ & "ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ"!

20 comments:

  1. Καλημέρα........ 1ο σχόλιο του μήνα; Δικό μου; Χεχεχε.
    Κάπου διάβασα ότι ο εγκέφαλος δεν δυσκολεύεται να διαβάσει τέτοια κείμενα γτ το πρώτο και το τελευταίο γράμμα είναι σωστά και τα ενδιάμεσα απλά αντεστραμμένες συλλαβές.
    εγώ βγάζω νόημα, (σχετικά πάντα)..
    Ίσως να μην υπάρχει πρέπει, αλλά κάποιων ο εγκέφαλος να βλέπει πολυ διαφορετικἀ απότι των άλλων..
    Δεν υπάρχει μάλλον απώτερος στόχος, ο καθένας θέτει τον δικό του, η τουλάχιστον εγώ αυτό συνάγω..
    Και κάτι άλλο: Στα λινκ μου στο kyklos-twn-eidwlwn.blogspot.com και στο pigkouinoi.blogspot.com σε έχω βάλει σαν ΑΜΘ. δεν προτιμάς το λατινικό, έτσι; αν ναι πες μου.
    Ιάκωβος

    ReplyDelete
  2. ΠΡΩΤΟΣ - ΠΡΩΤΟΣ !!!!
    Χεχχεχε...
    Από όσα λες ή δεν λες στα γραπτά σου, νομίζω ότι πράγματι βγάζεις νόημα, και χαίρομαι γι' αυτό, όπως και για αυτά που καταλαβαίνω ότι συνάγεις.
    ΑΜΘ??? Ανατολική Μακεδονία Θράκη;;;
    Χαχαχαχααχα, μια χαρά. Κανένα πρόβλημα, μια που ποτέ δεν μου άρεσε να αυτοπροσδιορίζομαι με "ταμπέλες" παρά με την ουσία του εαυτού και την συνέπεια. Σίγουρα καλύτερο το αυθεντικό Ελληνικό, αν και το λατινικό έχει όμορφο άκουσμα. Τεσπα, την καλησπέρα μου και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  3. Εμένα με έχει ανα καιρούς προβληματίσει το οτι να βλεπουμε κατι και να καταλαβαινουμε εντελως διαφορετικα πραγματα..Οτι ο καθένας ανάλογα τις προσλαμβάνουσες του και τις εμπειρίες του, έχει άλλη οπτική στην ίδια εικόνα.. Ειναι αν μη τι αλλο καταπληκτικο..και αν το καλοσκεφτεις σοκαριστικο.
    Φαντασου ποσα πραγματα προσπερνάμε καθημερινά..

    ReplyDelete
  4. Άγνωσται αι βουλαί του ... μυαλού!

    καλό μήνα Τασούλη!

    ReplyDelete
  5. Λοιπόν το κείμενο με τα "κορακίστικα" το διάβασα πολύ γρήγορα και το κατάλαβα πλήρως.
    Γενικότερα να πω πως δεν υπάρχουν έξυπνοι και ανόητοι.
    Υπάρχουν άνθρωποι τυχεροι ή άτυχοι, παθιασμένοι ή μη με οτιδήποτε κάνουν και άνθρωποι ταλαντούχοι σε διαφορετικούς τομείς.

    ReplyDelete
  6. "Πληκτρολόγιο που έχει βλαστήσει". Νομίζω πως η συγκεκριμένη φωτογραφία δίνει τη λύση-διέξοδο στους μπλόγκερς αν και εφόσον οι νομοθέτες αποφασίσουν να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης. Θα σταματήσουν να γράφουν και θα καλλιεργούν από χασίς μέχρι πορτοκαλιές στα πληκτρολόγια - αναλόγως των προτιμήσεων.

    ReplyDelete
  7. Αααα και θα μου επιτρέψεις μιας και βλέπω ότι αποδέχεσαι προσκλήσεις, να σε προσκαλέσω σε ένα bloggame, που εγώ προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Περισσότερα στο τελευταίο μου ποστ. (είναι 7 κι αυτά αλλά όχι αυτά που ήδη έπαιξες!)

    καλημέρα

    ReplyDelete
  8. Μου φάνηκε εντυπωσιακό, τόσο που δεν το περίμενα, πρώτη φορά διάβασα, κανένα πρόβλημα πράγματι διάβαζα όπως συνήθως σε δευτερόλεπτα... θα επανέρθω, μοιάζει πολύ με ασκήσεις που κάναμε σε δικά μου πεδία-εδάφια... γνώσης,αλλά που είχαν σχέση με την οπτική των σχημάτων και όχι του λόγου... καθώς και την δράση αντίδραση ανθρώπων... κ.τ.λ. ας μην επεκταθώ του θέματος (τεχνικές πες) βεβαίως και με βάζεις στην διαδικασία να εντρυφήσω στο θέμα... Πολύ καλό, εντυπωσιασμένη και για την επιλογή σου, από τις πιο καλές αναρτήσεις που συνάντησα... αλλά έμεινα στην αρχή της θα έρθω σε άλλη χρονική στιγμή, τώρα κρατώ ότι εισέπραξα θετικά. Πρώτα να το επεξεργαστώ...

    ReplyDelete
  9. Καλύτεραq
    Ίσως...
    Α! δε νομίζω!Δεν γίνεται να μην πω Καληνύχτα και ασφαλώς Ευχαριστώ!!

    Δοκίμασα, αλλά δεν μου βγάινει να μην πω ευχαριστώ !! :}}}}
    (φυσικά και στειεύομαι, κατάλαβα με απάντησή για προηγούμενο σχόλιό μου
    τι μου είπες... Όλα όμορφα!!

    ReplyDelete
  10. EGW PANTWS TO KEIMENO MIA XARA TO DIABASA KAI TO KATALABA.

    FANTASOU OMWS POSA BLEPOUME KA8HMERINA KAI TA PROSPERNAME EPEIDH TA 8EWROUME AUTONOHTA KAI/H' DEDOMENA.

    THN KALHMERA MOU!

    ReplyDelete
  11. Την Καλημέρα μου σε όλους αρχικά και ουσιαστικά!

    RoadArtist, αυτες οι προσλαμβάνουσες... είναι το ζουμί της υπόθεσης. Αλλού είναι σε αχρηστία, αλλού σε υπερδιέγερση, αλλού έχουν εκλείψει.. Και είναι τόσο άσχημο να προσπερνας την ίδια την ζωή!


    Equilibrium, όντως άγνωσται αι βουλαί.... Που να ήξερα τι μου επιφύλασσε η μοίρα, με την προσκλησή σου....χαχαχαχαχαχαχαχα! Δηλαδή, να βγάλω τα άπλυτα στην φόρα??? Ρε τι παθαμε!!!! χαχα! Κοίτα, θέλει σκέψη το πράγμα. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω πως, αλλά θα ανταποκριθώ παρ' αυτά...


    Λάκων, ναι το πάθος και το ταλέντο είναι παράγοντες που επιλεκτικά υπάρχουν. Απλά δεν αρκούν από μόνοι τους και δεν σημαίνει ότι αρκείσαι εκεί. Θέλει καλλιέργια. Όπως και ο νους.. Τώρα για την τύχη.. Την επικαλούμαι ώρες ώρες, δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά σίγουρα και αυτή δεν αρκέι από μόνη της.


    Zorba, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ!!!!!!!!!!!!!!! Έγραψες!!!!!!
    Βρε, λες να το ρίξουμε στην "κηπουρική" και τα ζαρζαβατικά????

    Surrealist, φίλη και αγαπητή πολύ!
    Σε γνώσεις αναφέρθηκες επιγραμματικά, γνώσεις που μου λείπουν και τις ψάχνω. Γνώσεις που μόνος μου τις προσπαθώ, καμιά φορά με λάθος τρόπο. Χαίρομαι που εκτιμάς ότι και εγώ.
    Δεν υπήρχε σκοπός να σε περιορίσω ή να σε καταπιέσω, και μ'αρέσει που "αντιστέκεσαι" ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ!
    Μια χαρά οπότε. Ολά Καλά!!!!
    Τώρα εγώ να μην σε ευχαριστήσω???
    Γίνεται? ;))


    Trouli, αυτό ακριβώς! Περί μαγείας και ομορφιάς των αυτονόητων ο λόγος, και περί ανάδειξής τους..! ;))

    ReplyDelete
  12. APO MHXANHS 8EE, TI GINETAI OTAN O ENAS PROSPA8EI NA ANADEI3EI TA AUTONOHTA, OMWS O ALLOS TA PROSPERNAEI 8EWRWNTAS TA AUTONOHTA ARA DEDOMENA???
    SHMAINEI OTI DEN 3EREI NA EKTIMAEI?

    ReplyDelete
  13. Την καλησπέρα μου θεέ. Το πώς αντιλαμβάνεται ο νους μας κάποια πράγματα, πιθανόν να είναι συνάρτηση των εμπειριών, της γνώσης (καταχωρημένων πληροφοριών), της παιδείας και της φαντασίας ακόμη και της ψυχοσύνθεσης που διαθέτει ο καθένας από εμάς.
    Το σίγουρο όμως είναι πως αν το «ρετιρέ είναι ακατοίκητο» τα πράγματα δυσκολεύουν.
    Το κείμενο το διάβασα πολύ εύκολα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, όχι γιατί κατάφερα να το διαβάσω, αλλά για το γεγονός ότι άλλα έβλεπαν τα μάτια μου και άλλα εξηγούσε το μυαλό μου. Στις φωτογραφίες εγώ είδα αρχικά μια ευρηματική φωτογραφική λήψη που θα μπορούσε να είναι σίγουρα και μια πρωτότυπη τεράστια γλάστρα ή και ένα εικαστικό έργο με θέμα την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο και καθαρότερο περιβάλλον,(κοκ).
    Θα τολμήσω όμως να σας καταθέσω την δική μου εξήγηση στο γεγονός, χωρίς να θέλω να διεκδικήσω τον τίτλο του ειδικού.
    Έχει διαπιστωθεί ότι η αντίληψη, η καταγραφή και η εξήγηση των πάντων γίνεται από το μυαλό μας με την μορφή ηλεκτρικών σημάτων. Πιστεύω, ότι ο εγκέφαλός μας έχοντας ήδη καταχωρημένες όλες αυτές τις λέξεις που το κείμενο χρησιμοποιεί (αν θέλετε χρησιμοποιήστε και τον όρο κοινότυπες εκφράσεις) απλά ανακαλεί από την μνήμη την συγκεκριμένη πληροφορία και αφού κάνει την δική του γρήγορη ταυτοποίηση –matching- δίνει την ερμηνεία. Σκεφθείτε τώρα τι θα γινόταν αν αντί του συγκεκριμένου κειμένου έπρεπε να κάνουμε ανάγνωση ενός αναγραμματισμένου κειμένου στην Αρχαία Ελληνική ή και σε μία άλλη γλώσσα της οποίας δεν γνωρίζουμε σημαντικό μέρος του λεξιλογίου.
    Και εδώ γεννάτε το ερώτημα.

    Πιo η το νωιμα αινός ανωρθώγραφου κιμένου σαν το δεικό μου αν δεν καταίχατε την σοιμασία τον λαιξεον αυτόνκαθαιαφτον;

    Και για να σας βεβαιώσω περί της ανάγκης εκπαίδευσης και άσκησης του νου σας προσκαλώ στο παρακάτω εγκεφαλικό παιχνίδι:

    Όπως κάθεστε στο γραφείο, σηκώστε το δεξί σας πόδι απο το δάπεδο και κάντε κύκλους κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

    Ενώ το κάνετε, σηκώστε το δεξί σας χέρι και σχηματίστε στον αέρα το νούμερο 6 (έξι).

    Το πόδι σας θα αλλάξει διεύθυνση κίνησης και......
    δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα για να το εμποδίσετε!!
    (τουλάχιστον όχι χωρίς επίμονη εξάσκηση).

    ReplyDelete
  14. Φίλε μου X-man, παρ'όλο που έχω δουλειά, κατάφερα να διαβάσω διαγώνια το [καταπληκτικό] σχολιό σου. Θα απαντήσω διεξοδικά το βράδυ, απλά μια πρώτη επισήμανση είναι η εξής:

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ???????????

    χαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχα, Να'σαι καλά, τα λέμ,ε αργότερα!

    @ Ανώμυμος: από το να θέτεις ερωτήματα και προβληματισμούς, μέχρι να δίνεις απαντήσεις και ρητές οδηγίες απέχει αρκετά. Εξάλλου ποτέ δεν μου άρεσε ο ρόλος της "Θείας Λένας". Την καλησπέρα μου.

    ReplyDelete
  15. Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Τι σε κάνει να πιστεύεις όμως, οτι οταν με σήκωσαν όρθιο και μου ζήτησαν να σηκώνω το δεξί μου πόδι(απλά μαζεύοντάς το πάνω-κάτω) ενω ταυτόχρονα προσπαθούσα να κάνω την αντίθετη κίνηση με το δεξί μου χέρι χαιδευοντας τα πλευρά μου,ήμουν καλύτερο θέαμα;

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!

    θα περιμένω την απάντηση.

    Καλή δουλειά.

    ReplyDelete
  16. Να'μαστε πάλι αγαπητέ φίλε x-man! Προσπαθώντας να ξεπεράσω το ρεζιλίκι που ασυναίσθητα υπέστην εξαιτίας σου [χαχαχαχαχαχαχα], και επιθυμώντας να έχω μια κόπια από φωτό ή video από την δική σου σχετική εμπειρία, επιστρέφω δριμύτερος στα όσα ενδιαφέροντα ανέφερες.

    Αφού συμφωνήσω στα περί αντιλήψεως του νου, θα συμπληρώσω ότι σημαντικό ρόλο παίζει εδώ και η εθνική ταυτότητα και υπόβαθρο του καθενός. Όσοι έχουν συναναστραφεί αρκετά ανθρώπους από άλλη χώρα, διαπιστώνουν αργά ή γρήγορα τις πολλές διαφορές/διαφορετικές αντιδράσεις του ανθρωπίνου νου σε κοινά ερεθίσματα ή καταστάσεις. Τα εθνολογικά στοιχεία λοιπόν, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός/καλλιέργεια που φέρει ο καθένας είναι καθοριστικά στο πως αντιλαμβάνεται αρκετά πράγματα. Εξάλλου όπως ευστοχότατα παρατηρείς, πράγματι αν το κείμενο ήταν κατάλληλα αναγραμματισμένο στα γαλλικά, κανείς δεν θα καταλάβαινε τίποτα. Ακόμα και το παράδειγμα της ορθογραφίας. Συνεπάγεται οπότε η δύναμη της μνήμης ή ακόμα και αυτή της αποτύπωσης. Π.χ., διαφορετικά επαναφέρω στον νού μου το πρόσωπο της αγαπημένης μου και διαφορετικά αυτό της περαστικής που μου έκανε εντύπωση το πρωί. Στην πρώτη περίπτωση, το πρόσωπο είναι καθαρό και λεπτομερές. Στην δεύτερη, το πρόσωπο είναι φευγαλέο και θολό. Ασχημάτιστο σχεδόν, επικεντρωμένο στο βλέμμα ίσως, αφού αυτό παρατήρησα περισσότερο. Αν ρωτήσεις αύριο - μεθαύριο, ίσως να έχει μείνει μόνο η αίσθηση του βλέμματος, ή ούτε καν αυτή.

    Η αναφορά σου στο "ακατοίκητο ρετιρέ", πέρα από θλίψη, μου θυμίζει και την φωτό με τον αποτεφρωμένο υπολογιστή. Κρίμα που φοριέται πολύ τελευταία η αποφυγή της πνευματικής "κόπωσης"/εργασίας. Αυτοματοποίηση ακόμα και εκεί...

    Τώρα, αναφορικά με τις φωτογραφίες και την αλληλουχία.. Σίγουρα όπως είπαμε, ο καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα στις φωτό, από την λεζάντα μέχρι το ακριβώς αντίθετο. Μ'αρέσει ο τρόπος που εσύ το είδες.
    Εγώ πάλι παραθέτω έναν καμμένο υπολογιστή, διότι κάποιους συμφέρει αυτός να είναι έτσι. Ή διότι ο χειριστής του πρώτος είναι "καμμένος".. Στην αντιπέρα όχθη, ένα πληκτρολόγιο μπορεί να φυτρώσει τον "σπόρο" που έπεσε... Σπόρος γόνιμος, που με ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ αναπτύσσεται και ευημερεί. Θείο δώρο. Όμως πάλι το χορτάρι μπορεί να είναι γαιδουράγκαθα και τσουκνίδες, καμωμένα από την εγκατάλειψη και τον καιροσκοπισμό. Τέλος η προτομή. Προτομή με ανοικτό το πάνω μέρος του κρανίου. Μη οριοθετημένη. Ελεύθερη να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Το δέντρο από πίσω μοιάζει με υγιή καρπό της διανόησης, που με επιμέλεια και φροντίδα ακμάζει και θεριεύει.

    Είπαμε πολλά όμως νομίζω. Ένεκα η έμπνευση και η πρόκληση του συνομιλητή. Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  17. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η απάντησή σου ...θεέ.
    ΄Αλλωστε η ανάρτηση σου προδιέγραφε και το βάθος των σκέψεων. Στο profile σου διαβάζω τομέας,εκπαίδευση,αν δεν μπήκε απλά για να συμπληρωθεί το πεδίο της φόρμας θα σου απευθύνω το ερώτημα:Που ήταν οι εκπαιδευτικοί σαν και εσένα όταν πήγαινα εγώ σχολείο; Ειλικρινά χαίρομαι να σε διαβάζω. Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  18. Ξέρεις, αρκετοί από τους Άνδρες Αθηναίους [φυσικά και ευρύτερα στον χωροχρόνο], επιτύγχαναν την ανιδιοτελή ανταλλαγή απόψεων στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και θαυμασμού! Θαυμασμός στην ουσία του συνομιλητή κυρίως, και σε όλα εκείνα τα χιλιάδες συντελούντα που γίνονται απλά νούς, λόγος, λέξεις... Επικοινωνία.
    Καθ-ηγητές και εγώ αναζητώ ακόμα.
    Ευτυχής που η χαρά προάγεται σε αλληλεπίδραση.
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  19. η αλληλουχια εικονων με οδηγησε στην ακολουθη σκεψη μηχανικα,οταν "ο εγκεφαλος καταστρεφεται γινεσαι φυτο"

    ReplyDelete
  20. Να 'αλλη μία ενδιαφέρουσα εκδοχή!

    Είδες που το έξυπνο γυναικείο μάτι σκανάρει εύστοχα και επιτυχημένα..?

    ReplyDelete