"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: 2008 - Η χρονιά της Κλυταιμνήστρας

Dec 29, 2008

2008 - Η χρονιά της Κλυταιμνήστρας



Την τελευταία Κυριακή του έτους, οι εφημερίδες συνηθίζουν να δημοσιεύουν μια ανασκόπηση με τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα την χρονιά που ετοιμάζεται να τελειώσει. Μοιάζει σχεδόν με επικήδειο λόγο, καμουφλαρισμένο σε πρόωρες ιστορικές προσεγγίσεις μιας περιόδου που είναι ακόμα παρόν... Που σπαρταράει, δυναμιτίζοντας στρόβιλους ικανούς να ξεθυμάνουν πολύ αργότερα... Όταν το χωνευτήρι της αιωνιότητας ξεβράσει την έκβαση, την ιστορική συνέχεια, τις ρίζες των γεγονότων πλεγμένες με αφορμές ψεύτικες ή αληθινές...
Λίγο πριν εκπνεύσει μια χρονιά υπάρχουν επίσης πολλοί από εμάς που συνηθίζουν να κάνουν μια προσωπική ανασκόπηση... "Τι πέτυχα το 2008...; Τι έχασα..! Που στάθηκα νικητής και που ηττημένος...; Ποια ήταν τα κάστρα που άλωσα και πόσες από τις πολεμίστρες μου χαλάστηκαν;"

Θύματα όλοι μιας καλοστημένης ημερολογιακής πλάνης. Λες και κάθε πρωτοχρονιά υψώνονται πελώρια τείχη που διαχωρίζουν τα πεπραγμένα της μίας χρονιάς από την άλλη. Ψευδαίσθηση ότι το νέο έτος ξεκινάει και μας βρίσκει άδειους, ολοκαίνουριους και έτοιμους να ξαναλάβουμε το βάπτισμα της λύτρωσης του παρελθόντος... και συνάμα το χρίσμα για την κατάκτηση του "ελπιδοφόρου" μέλλοντος.
Το ημερολογιακό 2008 λοιπόν... Μια χρονιά γεμάτη και έντονη, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Μια χρονιά που σίγουρα κανείς δεν επαναπαύθηκε Που κανείς δεν βαρέθηκε, θετικά ή αρνητικά. Μια χρονιά γένους Θηλυκού... Πολλοί θα προδικάσουν πως το 2008 είναι μια χρονιά δίσεκτη και μισητή... Ακριβώς όπως η Κλυταιμνήστρα... Μια μισητή φόνισσα...! Ένα 2008 που "σκότωσε" και "σκοτώθηκε"...



Κλυταιμνήστρα, μια μέγαιρα που καθώς επέστρεφε ο σύζυγός της βασιλιάς Αγαμέμνων νικητής από την Τροία, εκείνη τον υποδέχτηκε με θάνατο. Τον κατακρεούργησε παρέα με τον εραστή της τον Αίγισθο... Κάπως έτσι έχει κριθεί η Κλυταιμνήστρα, εκ του αποτελέσματος των πράξεών της. Μια πανούργα μοχθηρή γυναίκα...

Γκρεμίζοντας όμως τα επίπλαστα τείχη της αποσπασματικής ιστορικής κρίσης, βλέπει κανείς αλήθειες που δεν έχει καν φανταστεί...

Η Κλυταιμνήστρα, κόρη του Τυνδάρεω και της Λύδας. Αδελφή της Ελένης και της Πηνελόπης. Καταδικασμένη από την Αφροδίτη να απιστήσει. Πρώτος της σύζυγος ο Τάνταλος, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο. Η φήμη της παράξενης ομορφιάς της στάθηκε ικανή να οπλίσει το χέρι του Αγαμέμνονα, που σκότωσε τον πρώτο του ξάδελφο Τάνταλο και τον νεογέννητο γιο του για να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου του.. Την Κλυταιμνήστρα! Την απαγάγει και την παντρεύεται, κάνοντάς την Βασίλισσα των Μυκηνών. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ένα εκ των οποίων σφάχτηκε από τον ίδιο της τον πατέρα, αρχηγό της ελληνικής εκστρατείας προς την Τροία, προκειμένου να ευοδωθούν οι φιλοδοξίες του... Πρόκειται για την Ιφιγένεια...

Κλυταιμνήστρα...



Μια γυναίκα κοινωνός του πόνου και της απώλειας. Μάνα δυο δολοφονημένων παιδιών. Μια φαρμακωμένη σύζυγος. Εν τη δεκαετή απουσία του Αγαμέμνονα στον πόλεμο ερωτεύεται παράφορα τον Αίγισθο. Μαζί κυβερνούν τις Μυκήνες, οργανώνουν και εκτελούν το σχέδιο δολοφονίας του Βασιλιά.. Μεθυσμένοι από συναισθήματα.. από εκδίκηση, εξουσία και από έρωτα.. Χαρακτηριστικά η Κλυταιμνήστρα δολοφόνησε με τα ίδια της τα χέρια και την Κασσάνδρα, την κόρη του Βασιλιά της Τροίας Πρίαμου που ήταν καταραμένη να προβλέπει το μέλλον μα να μην γίνεται πιστευτή από κανέναν. Η Κασσάνδρα είχε οδηγηθεί στις Μυκήνες ως λάφυρο πολέμου από τον Αγαμέμνονα και κατ' επέκταση ως παλλακίδα του. Και σφάχτηκε χωρίς οίκτο από την Βασίλισσα των Μυκηνών.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο χορός του θανάτου συνεχίζεται αδυσώπητος. Τα ίδια τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας συμπράττουν και την δολοφονούν. Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα οδηγούν την μητέρα τους αντιμέτωπη με μια μάχαιρα που κάποτε έδωσε και πλέον πρέπει να λάβει πίσω... Την ίδια τύχη θα έχει και ο Αίγισθος.



Μια μάνα σφάχτηκε από τα παιδιά της, ζητώντας την ύστατη στιγμή συγχώρεση που δεν της αποδόθηκε ποτέ...

Πλέον ποια είναι η θέση της Κλυταιμνήστρας; Συνεχίζει να είναι η άπιστη μέγαιρα, η στυγνή δολοφόνος που σφετερίζεται την βασιλική εξουσία; Είναι μήπως η πληγωμένη σύζυγος και μια συντετριμμένη μάνα που διψάει για εκδίκηση; Είναι απλά μια ολοζώντανη ερωτευμένη γυναίκα που αφήνει τα συναισθήματά της να την κατακυριεύσουν δραματικά, οπλίζοντας το μυαλό και το χέρι της...;

Η Βασίλισσα Κλυταιμνήστρα επενέβη στην τύχη της, επανακαθορίζοντάς την με τρόπο μοιραίο. Άλλαξε τον ρου της προσωπικής της ιστορίας, αλλάζοντας την ιστορία του τόπου της. Αφάνισε και αφανίστηκε, αφήνοντας παράλληλα τόσο βαθειά τα σημάδια της ίδιας και των πράξεών της. Εκεί που η συσσωρευμένη Ύβρις συναντάει την Νέμεση.. Προκειμένου ένας αόρατος κύκλος να κλείσει και τα πέπλα της Καθάρσεως να επέλθουν...

Ποιος μπορεί να κρίνει άραγε...; Ποιος είναι ικανός να μιλήσει με ασφάλεια για τους καρπούς του 2008 ή για τους ασκούς που άνοιξαν ήδη; Όλα κυλούν σαν ένας χείμαρρος που ξεκινάει από το σημείο Β όπου τα νερά θεριεύουν και γίνονται θολά... Μέχρι το σημείο Γ που τα δολοφονικά νερά χύνονται στην αιώνια αγκαλιά της θάλασσα, που όλα τα μπορεί και τα καταπραΰνει.. Δεν θα επεκταθώ, μα δεν θα λησμονήσω παράλληλα τα αμέτρητα σημεία Α... Τις πάμπολλες αληθινές πηγές των κρυστάλλινων νερών που καταντούν θολά, για να ενωθούν αργότερα σε φουσκωμένο χείμαρρο..

Ποιος λοιπόν με ασφάλεια να απομονώσει την στιγμή που τα νερά όρμησαν στην πόλη και τα χωράφια; Τα νερά που έπνιξαν, κατέστρεψαν και έσπειραν πόνο και ουρλιαχτά; Τα νερά που διέλυσαν τις καλλιέργειες, μα πότισαν την διψασμένη γη; Ποιος θα κρίνει;

Ας βρεθεί ένας που θα επιχειρηματολογήσει αποσπασματικά μα με ακρίβεια για τα γεγονότα του 2008. Τα προσωπικά, τα εθνικά, τα διεθνή... Σαν οι ρίζες να μην υπάρχουν πιο πίσω από το 2007 και σαν οι επιπτώσεις να μην γίνουν μέρος της πραγματικότητας του 2009 και ότι έρχεται μετά... Είναι πολλοί, μα μην τους πιστέψεις...



Οι καρποί βλασταίνουν σε χωράφια από καιρό έτοιμα και ανθούν με συνεχείς διεργασίες καιρό μετά...
το ΧΘΕΣ <--> το ΣΗΜΕΡΑ <--> το ΑΥΡΙΟ

ένα1 συν+ΟΛΟΝ

το 2008 μοιάζει με την Κλυταιμνήστρα.. Οι απόψεις διίστανται, με κομβικό σημείο αυτή την οπτική γωνία θέασης της πραγματικότητας...
Άραγε το 2008+1=2009=2010-1 πως θα είναι;


Γνωρίζεις ήδη [+1] και αντιμετωπίζεις δημιουργώντας [-1]
...............................

12 comments:

  1. Καλημέρα και χρόνια καλά!!!

    Λες:"Τι πέτυχα το 2008...; Τι έχασα..! Που στάθηκα νικητής και που ηττημένος...; Ποια ήταν τα κάστρα που άλωσα και πόσες από τις πολεμίστρες μου χαλάστηκαν;"..Γιατί δεν ρωτάς καλύτερα πώς έζησα?Είμαι ικανοποιημένος/ευτυχισμένος?Πόσους ανθρώπους έκανα ή έστω προσπάθησα να κάνω ευτυχισμένους?

    Επίσης: "κάθε πρωτοχρονιά υψώνονται πελώρια τείχη που διαχωρίζουν τα πεπραγμένα της μίας χρονιάς από την άλλη".Ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα τείχη τα υψώνουμε εμείς οί ίδιοι,μόνοι μας..

    Αυτά εν μέσω μέθης,παραζάλης και τρελού πονοκέφαλου απ' το μεθύσι!

    Να περνάς καλά και ήρεμα(λέμε τώρα)!!

    ReplyDelete
  2. στο πριν. στο τώρα. στο μετά. καλή χρονιά! όμορφη. ζεστή. χαμογελαστή. ευτυχισμένη.

    ReplyDelete
  3. Για να κρίνουμε μια χρονιά με νηφαλιότητα και αντικειμενικά πρέπει να προσπεράσουμε ακόμα και αυτό το μετά (-1) το 2010, και ακόμα πιο πέρα.

    Τώρα υπάρχει έντονο το συναίσθημα που δεν σε αφήνει να δεις τελείως καθαρά, όπως εξιστόρησες για την Κλυταιμνήστρα.

    Καλό (+1) λοιπόν !

    ReplyDelete
  4. +1-1 = 0 . Όπερ έδει δείξαι.

    Το απόλυτο μηδέν. Αλλά μάλλον δεν αναφέρεσαι σε μαθηματικούς όρους. Όπως πάντα κάτι υπονοείς.

    Για αυτό στρέφομαι στην χρονική εξήγηση. Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον.

    Συμβουλευόμαστε το παρελθόν, δημιουργούμε στο παρόν, προετοιμάζουμε το μέλλον. Σε όλα παίζει καταλυτικό ρόλο το παρόν φίλε. Η ζωή μας είναι μία συνεχής διέλευση από το παλαιό στο καινούργιο.
    Η νέα αρχή και η πορεία προς την βελτίωση εξαρτάται από τα χρονικά όρια που βάζει ο καθένας μας. Άλλοι την μετράνε με μέρες, άλλοι με χρόνους άλλοι με τετραετίες και άλλοι με ολόκληρες ζωές.

    Σου εύχομαι διαρκή και όσο το δυνατόν δημιουργικότερη και ευτυχέστερη απολαβή του παρόντος.

    ReplyDelete
  5. Trouli, τα συγκεκριμένα ερωτήματα / αποσπάσματα τίθενται σε ρητορική βάση και σίγουρα δεν χρειάζονται απάντηση τώρα, ίσως ούτε καν στο μέλλον.
    Πρόκειται για τετριμμένα που ξορκίζω.

    Να'χεις μια χρονιά όπως την θες και την ονειρεύεσαι!

    ReplyDelete
  6. Στο +ΟΛΟΝ b|a|s|n\i/a ....

    Σε ότι συναποτελεί εμάς, τα θέλω, όσους είναι δικοί μας και όσους γίνουν.. Στο Όλον του μικρόκοσμου και των προεκτάσεών του, όπως και αν το βιώνει ο καθένας..

    Αντεύχομαι χωρίς πολλά πολλά, γιατί νομίζω ότι είσαι καλός δέκτης. Καλό 9!

    ReplyDelete
  7. Matrix, φίλε μου, αρκετά πρόσφατα μου μίλησαν για το EQ... Είναι το αντίστοιχο του IQ και σημαίνει Emotional Quality.. Ίσως επεκταθώ κάποια στιγμή σχετικά.

    Έχω να ομολογήσω πως τα παραδείγματα που έφερα στο συγκεκριμένο κείμενο και οι συμβολισμοί, κρίνονται από την λογική μου ως όχι και τόσο εύστοχοι.. Παρ' όλα αυτά, έτσι ένοιωσα πως έπρεπε να γραφτεί.

    Εν ολίγοις συμφωνώ μαζί σου. Θα πω χαρακτηριστικά ότι μετά από αρκετά χρόνια σαν κοιτάξεις πίσω, θα δεις γεγονότα και καταστάσεις [άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους όταν τις ζούσες], που πλέον μοιάζουν με λαβύρινθο που η πορεία που σε έφερε στο σήμερα είναι αυτή με τον φανταχτερό μίτο να λαμπυρίζει.. όλα συσχετίζονταν εν αγνοία..

    Πέρα από τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος, υπάρχει παράλληλα η θέληση, η προσπάθεια, ο αγώνας και η αλλαγή που συντελούν σε κάθε προσωπική νίκη. Τα μπορείς και στα εύχομαι

    ReplyDelete
  8. Μηδενιστής δεν είμαι και δεν είσαι... Αλλά αν το μηδέν μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσκαιρη κάθαρση για να "δεις", τότε το επιδιώκω!

    Φίλε μου Χ.. πάντα κάτι υπονοείται κι όμως όλα είναι τόσο ξάστερα... Αυτή την φορά είναι κάτι που όπως προανέφερα δεν κολλάει.. Είναι μαγεία να διαβάζεις μετά από καιρό και να καταλαβαίνεις όσα έγραφες πριν.. Ή απλά βλακεία.. χεχε..

    Και τι είναι το Παρόν, δεν ξέρω.. Είναι η δεδομένη στιγμή; Τα δευτερόλεπτα, η ημέρα; Νομίζω είναι δοχεία συγκοινωνούντα.. Μια αέναη συνεπαγωγή.. Να που τα μαθηματικά ξαναφαίνονται χρήσιμα!

    Το 9 μην το φοβάσαι! Έχεις βάλει τις σωστές βάσεις και τώρα θέλει απλά συνέχιση & φαντασία.. Τα καλύτερα έρχονται!
    Στα εύχομαι. Ότι καλύτερο για το 9, σε σένα, στην οικογένειά σου και στον καθένα ξεχωριστά

    ReplyDelete
  9. Καλή Χρονιά θεέ. Με συν, πλην, επί και δια....
    Και με αναρτήσεις για γυναίκες της ιστορίας που μ' αρέσουν και τις διαβάζω απνευστί.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  10. Daria, οι ευχές μου για σένα είναι τόσες πολλές όσοι και αυτοί που έχουν θαυμάσει τα μάτια σου & τόσο καλές, όσα καλά και αγαπημένα χαμόγελα έχεις εισπράξει!!!

    Καλή Χρονιά!!!! xxx

    ReplyDelete
  11. τι αλλαγές είναι αυτές θεέ μου;
    καλό εννιά. ό,τι περισσότερο ποθείς

    ReplyDelete
  12. Καιρός ήταν ρε συ, είχε αρχίσει να μου την δίνει στα νεύρα ο βούδας... χαχαχα...!

    Καλή χρονιά tovene, να'σαι πάντα καλά, γεμάτος, δραστήριος και με χαμόγελα μέχρι τ'αυτιά

    ReplyDelete