"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Ποιος έκαψε την Σμυρνη;

Feb 17, 2009

Ποιος έκαψε την Σμυρνη;




1922 - 2009

Σχεδόν 87 χρόνια έχουν περάσει από τότε.



Τότε που συνέβη μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. Τότε που η Σμύρνη κάηκε.



Γνωρίζουμε για τον βομβαρδισμό του Βερολίνου και την καταστροφή του το 1945.
Ξέρουμε για την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι...
Ακούμε για το Σεράγεβο και τη Σρεμπρένιτσα.......
Και η Σμύρνη τυλιγμένη στην σιωπή μοιάζει σαν να μη κάηκε ποτέ..........



Δεν μιλώ τόσο για μας τους Έλληνες.. αν και ίσως θα έπρεπε!

87 χρόνια μετά... Ακούω φωνές διαφορετικές... Δεν είναι οι κραυγές στην προκυμαία...



Είναι φωνές αιρετικές! Ποιος έκαψε την Σμύρνη; 87 χρόνια μετά κάποιοι επιχειρηματολογούν ότι το στολίδι του Λεβάντε πυρπολήθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες σε συνεργασία με τους Αρμένιους... Ακολουθώντας μια πανάρχαιη πολεμική τακτική της καμμένης γης του στρατού που υποχωρεί..



Αμέτρητα κόκαλα τρίζουν την στιγμή που η ιστορία επιχειρείται να ξαναγραφτεί...



Εφιαλτικά τα δεδομένα... Ποιος τα έχει αναλογιστεί άραγε; Όταν η Σμύρνη κάηκε το ΕικοσιΔυό σήμαινε πολλά περισσότερα από το να καιγόταν σήμερα η Μασσαλία και να καταστρεφόταν το Μονπελιέ, το Μονακό, οι Κάννες και η Νίκαια της Γαλλίας...



Όταν η Σμύρνη γινόταν στάχτες και αποκαΐδια, σήμαινε κάτι περισσότερο από το τωρινό σβήσιμο από τον χάρτη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, της Βηρυτού, του Τελ Αβίβ, ακόμα και της Βαρκελώνης, τηρουμένων των αναλογιών........



Ποιος νοιάζεται... ποιος έχει τύψεις... ποιος πονάει... ποιος νικητής επιχειρηματολογεί και επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού;

Τι σημαίνει Γενοκτονία του Ελληνισμού της μικράς Ασίας; Τι δουλειά είχαμε να πάμε μέχρι την Άγκυρα; Ποιοι ήταν οι 6 που εκτελέστηκαν; Γιατί δεν έχω αναπνεύσει τον αγέρα της γης των πατέρων μου; Ποιες είναι οι αλήθειες και τι αξία έχουν 87 χρόνια μετά;



2009

Smyrna - Σμύρνη - Izmir




Η Ιωνία - Yunan - Αναβιώνει

δίχως τους Ίωνες, παρά μόνο νοερά...



ΥΓ: Για όλους όσους για κάποιο λόγο αισθάνονται ακόμα και τώρα Πρόσφυγες στον τόπο που γεννήθηκαν...

17 comments:

  1. Καλημέρα θεέ. Πολλές φορές κι εγώ προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε τα χρόνια εκείνα. Ανακαλώντας στη μνήμη μου διηγήσεις της γιαγιάς, που δεν ήταν Σμυρνιά αλλά έζησε εξορίες και προσφυγιές, και πράγματα που διάβασα. Το γεγονός είναι πως η Σμύρνη κάηκε. Ποιός την έκαψε; Τα ελληνικά βιβλία λένε οι Τούρκοι. Τα τουρκικά βιβλία λένε οι Έλληνες. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να φέρει ένα τραγικό γεγονός στα δικά της μέτρα έτσι ώστε να τη βολεύουν. Τόσα χρόνια μάθαινα πως το έκεναν Τούρκοι. Μου φαίνεται φοβερά διεστραμμένη η σκέψη πως μπορεί να το έκαναν έλληνες για ν' αφήσουν καμμένη γη πίσω τους. Κι όμως ένας διαβολάκος στην άκρη του μυαλού μου βάζει ένα ερωτηματικό. Λίγες διεστραμμένες σκέψεις και πράξεις έκαναν άνθρωποι; Σ' αυτή τη σκέψη αντιδρώ ολόκληρη. Δεν μπορεί να έκαψαν τόσο κόσμο για ν' αφήσουν πίσω τους καμμένη γη, είναι αδύνατον. Κι όμως, ειδικά στις μέρες μας, βλέπω τόσο διεστραμμένα πράγματα να γίνονται, τόσες θεωρίες συνομωσίας που όλες έχουν μια αληθοφάνεια τόση ώστε ο διαβολάκος στρογγυλοκάθεται στρογγυλοκάθεται στην άκρη του μυαλού μου. Το να λέει κάποιος πως τη Σμύρνη την έκαψαν έλληνες είναι το ίδιο με τη θεωρία που λέει πως τους δίδυμους πύργους τους έρριξαν οι ίδιοι οι αμερικάνοι για να έχουν άλλοθι να μπουκάρουν στο Ιράκ και να βάλουν χέρι συτα πετρέλαια. Αποκρουστική θεωρία αλλά αληθοφανής. Πόσοι από μας δεν μπήκαν στον πειρασμό έστω να τη σκεφτούν σαν πιθανότητα; Απλά αυτή δεν μας αφορά άμεσα και δεν μας πονάει τόσο.
    Μη μου την πέσεις, σκέψεις είναι που μάλλον θα μείνουν για πάντα αναπάντητες.

    ReplyDelete
  2. Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής ασχολείται με το ποιος, πότε, πως μιας πυρκαγιάς. Εμείς κοιτάμε μπροστά και μαθαίνουμε από τις ήττες για να μην τις υποστούμε ξανά!

    ReplyDelete
  3. Γεια σου Daria.
    Ο λόγος που αρχικά στάθηκα στην Σμύρνη ήταν η αίσθηση μιας γενικευμένης λήθης που νιώθω ότι έχει επέλθει επί ενός τόσο σημαντικού και δραματικού γεγονότος 'οσο η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της Σμύρνης και η εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων.
    Σήμερα, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε τότε και φυσικά κανείς δεν ασχολείται.. Φυσικά και εντός της Ελλάδος τα πράγματα πλέον δεν είναι πολύ καλύτερα.
    Δεν προτάσσω να κάνουμε σημαία μας τέτοιου είδους ιστορικές μνήμες οξύνοντας εθνικισμούς, έχθρες και μισαλλοδοξία. Όμως μόνο μέσα από την βαθειά γνώση, κατανόηση, μνήμη και σεβασμό της ιστορίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την μη επανάληψη μιας από τις πιο φρικτές ανθρωπιστικές τραγωδίες που δεν έλαβε όση δημοσιότητα και "αξία" έπρεπε.

    Ψάχνοντας όμως, μ'αρέσει πάντοτε να ακούω και την άλλη μεριά. Και έπεσε στην αντίληψή μου ο τουρκικός αντίλογος ότι η Σμύρνη κάηκε από του Έλληνες.. Και εγώ μαζί με σένα έχω διαόλια και δεν σου κρύβω ότι με γυροφέρνουν έντονα.. Φυσικά, αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι από την στιγμή που εγκατέλειψαν την πόλη τα ελληνικά στρατεύματα μέχρι να αρχίσει η φωτιά μεσολάβησαν 3-4 μέρες όπου γινόταν πλιάτσικο από τους άτακτους τσέτες και λοιπους καλοθελητές, βιασμοί, σκοτωμοί και τρομερά αίσχη που οι επιζήσαντες δεν έβρισκαν λέξεις να περιγράψουν.

    ..Και τα διαόλια σε μια γωνιά..
    Με στενοχωρεί πολύ η ημιμάθεια. Προτιμώ μια αλήθεια όσο και να πονάει. Μια επίγνωση.. Ένα θάρρος. Πρέπει τα πράγματα να μπουν σε μια τάξη κάποτε

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Ανώνυμε.

    Κυνικό βρίσκω το πρώτο σκέλος του σχολίου σου...

    Δεν μιλάμε για πυρκαια σε καπνεργοστάσιο.. Μιλάμε για το ολοκαύτωμα μια Μητρόπολης

    Όποιος κοιτάει μπροστά σε πελάγη άγνοιας δεν θα προχωρήσει για πολύ

    ReplyDelete
  5. Τεράστιο το θέμα το οποίο θίγεις φίλε μου, και με πολλά διλλήματα πάνω στο κυρίαρχο ερώτημα σου. Ποιος έκαψε την Σμύρνη;

    Αν και δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος με το συγκεκριμένο θέμα, κάποια αναπάντητα ερωτήματα δεν παύουν να με προβληματίζουν, και μία προσωπική άποψη για το πώς σχεδιάστηκε και εξελίσσεται ο αφελληνισμός αρκετών περιοχών της πάλαι ποτέ Ελληνικής επικράτειας, μπορώ να στην καταθέσω.

    Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο χώρος δράσης των Ελλήνων δεν περιορίζεται μόνο στα εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία.
    Έλληνες κατοικούσαν την Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία), την Ιωνία (δυτική Μικρά Ασία) και άλλα τμήματα της Μικράς Ασίας, τον Πόντο (βόρεια Τουρκία), την Κύπρο, την Ανατολική Ρωμυλία (νοτιοανατολική Βουλγαρία), την Πελαγονία (νότια Σκόπια), τη Βόρεια Ήπειρο (νότια Αλβανία), τη Μεγάλη Ελλάδα (νότια Ιταλία και νησιά).

    Θα μου πείς: Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις. Περασμένα ίσως, αλλά και ξεχασμένα; Ποτέ. Κάποιοι όμως αγαπητέ φίλε θέλουν να είναι και ξεχασμένα.

    Φτάσαμε λοιπόν σε ένα μικρό και εξαρτημένο νεοελληνικό κράτος, όπως αυτό προέκυψε από την Επανάσταση του 1821, το οποίο όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τον αφελληνισμό των περισσότερων από αυτές τις περιοχές, όπου ο Ελληνισμός τελικά εκδιώχθηκε, ή έχασε την εθνική και γλωσσική του ταυτότητα, αλλά βρέθηκε με διαιρεμένο τον πολιτικό του κόσμο από τα γεννοφάσκια του.

    Αυτό που στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας φάνταζε σαν την εθνική μας αναγέννηση, αποτέλεσε πρόκληση και απειλή προς όλους τους τότε εχθρούς και δήθεν φίλους μας. Σκοπιμότητες, τραγικά πολιτικά λάθη, η αιώνια εθνική μας φαγωμάρα αλλά και η «υπέρμετρη» εμπιστοσύνη στους συμμάχους μας οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή. Οι συνθήκες των Σεβρών (1920) και της Λοζάννης (1923) με τις επιλεκτικές παραχωρήσεις εδαφών αποδεικνύουν ότι κάποιοι είχαν σχέδια για εμάς.

    Έτσι, οι γείτονες και νύν κουμπάροι μας εξόντωσαν ή εξεδίωξαν τους Έλληνες της Ιωνίας, του Πόντου, της Αν. Θράκης, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Λαοί με τους οποίους το εκεί ελληνικό στοιχείο μπορούσε να συνυπάρξει πλήρωσαν με δικό τους αίμα. Ακόμα και σήμερα ο διωγμός των τελευταίων καταλοίπων του αρχαίου και βυζαντινού Ελληνισμού της Τουρκίας συνεχίζεται.

    Τραγικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος η οποία μόλις πριν 35 περίπου χρόνια γνώρισε αυτό που δεν είχε γνωρίσει επί χιλιάδων χρόνων ιστορικών περιπετειών. Το βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου βρίσκεται ακόμη υπό Τουρκική κατοχή, του έχει αφαιρεθεί κάθε Ελληνικό στοιχείο εκδιώκοντας πάνω από 200.000 Έλληνες και έχουν εγκατασταθεί πολλοί έποικοι από την ενδοχώρα της Τουρκίας.

    Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό το λουτρό αίματος, αλλά η σχεδόν απάθεια και η αντιμετώπιση την οποία επεφύλαξε το νέο Ελληνικό κράτος στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου αφήνει πολλά ερωτηματικά. Αυτά τα λίγα φίλε, αν γνωρίζεις περισσότερες λεπτομέρειες και έχεις καλύτερα σχηματισμένη άποψη επί του θέματος θα χαρώ να την διαβάσω .

    Σημείωση: Δεν ζητάω εκδίκηση αλλά βαρέθηκα όμως να διαβάζω για συνωστισμούς και για τακτικές πολέμου σε έγκυρα σχολικά και μη βιβλία χάριν μιάς επί της ουσίας ανύπαρκτης Ελληνοτουρκικής φιλίας.

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα φίλε Χ, έστω και καθυστερημένα!

    Φαντάζομαι πως γνωρίζεις ήδη ότι συμφωνώ με τις απόψεις που παραθέτεις πιο πάνω και ασπάζομαι την σκοπιά μέσα από την οποία εκφράζεις την γνώμη σου.
    Σχετικά πρόσφατα όμως έχω αρχίσει να στρέφω το ενδιαφέρον μου όχι τόσο στην πολιτικά ορθή παρουσίαση της ιστορίας, αλλά σε κάποια παραλειπόμενα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Επιπλέον, αρχίζει να με ενδιαφέρει όχι τόσο το τι αναφέρουμε ότι υπέστη ο ελληνισμός από τρίτους λαούς / πολιτισμούς, όσο το τι έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι.. ίσως ακόμα και το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Που πραγματικά έχουμε φταίξει και δεν το λέμε παραέξω. Ποια είναι τα μελανά μας σημεία ενδεχομένως.
    Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να παραδεχτούμε κάποτε ότι αρκετοί Έλληνες είμαστε απόγονοι Οθωμανών, Αλβανών, Ρουμανοβλάχων ή Σλαβικών φυλών. Όταν για 1500 περίπου χρόνια στην περιοχή μας δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα και οι άνθρωποι διακινούνταν ελεύθερα, είναι πολύ λογικό το "ανακάτεμα" των εθνών.
    Όμως ξεφεύγω από το θέμα και όλα αυτά ίσως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής ανάρτησης.
    Μέλημά μου είναι η όσο γίνεται αντικειμενική θέαση της ιστορίας και η βαθειά κατανόηση του παρελθόντος. Έτσι ώστε να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του και την πατρίδα του και να υποδεχτεί πιο υπεύθυνα το μέλλον.

    Δυστυχώς για την Σμύρνη έχουν ειπωθεί πολλά στο εσωτερικό, πολύ λίγα στο εξωτερικό και πάλι όλα αυτά μοιάζουν ανεπαρκή...
    Ίσως καταλάβουν κάποιοι άλλοι αντ'ημών στο μέλλον. Ίσως και όχι....

    ReplyDelete
  7. τέλειες οι φωτογραφίες. τώρα μου θύμισες ότι κάπου είχαμε ένα λεύκωμα, βιβλίο με παρόμοιες φωτογραφίες απ' τη Σμύρνη, αλλά δε το χω δει καιρό τώρα... εσύ που τις βρήκες, απ' το διαδίκτυο;
    χαιρετίσματα απο Ελσίνκι,
    Ιάκωβος

    ReplyDelete
  8. Για το αν είμαστε ή όχι κατευθείαν απόγονοι των Ελλήνων ερίζουν πολλοί.
    Εμένα προσωπικά λίγο με απασχολεί. Έλληνα δεν θα σε κάνει καμία ανάλυση DNA αν δεν το επιθυμείς διακαώς.
    Στην Κάτω Ιταλία υπάρχουν ακόμη χωριά που οι κάτοικοί τους με υπερηφάνεια δηλώνουν απόγονοι των Ελλήνων, στην Ασία πολλοί δηλώνουν απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Μαύρη θάλασσα ακόμη κάποιοι επιμένουν να μιλάνε τα “Ρωμαίικα” και αυτές είναι μόνο μερικές περιπτώσεις που υπήρξα τυχερός να τις βιώσω ο ίδιος.

    Για να πάω λίγο πιο κάτω από το της «Ελληνικής παιδείας μετέχοντες» θα αναφέρω «Όπου γης πατρίς». Έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι το έχουν πει.

    Εν κατακλείδι όλα είναι Ιδέα…-και για να γίνει πιο εύπεπτο-… κάτι σαν τον Ολυμπιακό.(όσο μας πληγώνει τόσο μας πορώνει:) Χαχαχα!!

    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
  9. Οι Έλληνες έκαψαν καλλιέργειες στα βάθη της Ασίας κατά την υποχώρηση τους προκειμένου να καθυστερήσουν τον ανεφοδιασμό των επερχόμενων Τούρκων. Τη Σμύρνη δεν είχαν κανένα λόγω να την κάψουν όπως και καμία πόλη.
    Φυσικά τέτοιες απόψεις προωθούνται από τους γνωστούς κύκλους που έγραψαν πως οι Έλληνες είχαν στριμωχτεί στα λιμάνια της Μ. Ασίας στο βιβλίο της έκτης δημοτικού. Διάβασε ξένες πηγές να δεις τι συνέβη μπροστά στα μάτια των συμμάχων μας που παρακολουθούσαν παθητικά από τα πλοία.
    Το βρώμικο ρόλο τους οι Ευρωπαίοι τον πλήρωσαν αργότερα με το Β' παγκόσμιο πόλεμο.
    Επί χιλιάδες χρόνια και μέχρι πριν λίγο σε όλα αυτά τα μέρη κατοικούσαν Έλληνες.
    Σήμερα έχουν αφανιστεί οι χιλιάδες Ελλήνων που κατοικούσαν εκεί επί χιλιάδες έτη. Τους έκλεψαν αρχικά τις περιουσίες και στη συνέχεια τους αφάνισαν. Αντίθετα στην Ελλάδα οι Μουσουλμάνοι ή Τούρκοι της Κω ζουν πολυτελέστατα και έχουν τα δικά τους μαγαζιά κτλ.
    Και καλώς τα έχουν γιατί είμαστε Έλληνες και όχι Βάρβαροι απολίτιστοι από τις Στέπες που αφάνισαν κάθε πολιτισμό της Ασίας όπως Έλληνες, Αρμένιους κτλ.
    Κάποια ελληνίδα(???) blogger μάλιστα μου είπε κάποτε πως δεν είχαμε καμιά δουλειά στη Μ. Ασία!!
    Βέβαια δεν απάντησε πως αν δεν είχαμε οι Έλληνες που επί χιλιάδες χρόνια μέναμε εκεί, τι δουλειά είχαν οι Τουρανοί από τη Μογγολία που ήρθαν χιλιάδες χρόνια μετά.

    ReplyDelete
  10. @χ-μαν Το ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων είναι αποδεδειγμένο και γενετικά.Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε μα ήδη αποδεδειγμένα πράγματα.
    Συμφωνώ πάντως στο ότι αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.
    Τέλος να σε διορθώσω σε κάτι.
    Ουδέποτε οι αρχαίοι Έλληνες είπαν πως όποιος μετέχει της Ελληνικής παιδείας είναι Έλληνας.
    Είπαν πως όποιος μετέχει της Ελληνικής παιδείας αισθάνεται σαν Έλληνας. (όχι πως είναι)

    ReplyDelete
  11. Δεν σε διαβαζω τακτικα τελευταια,γιατι ασχολεισαι ολο με μαλακιες.
    Δηλαδη με...σοβαρα θεματα.
    Επειδη νομιζω,διαβασα κατι καλο στον τροπο εκφρασης σου,σχετικα με το πως .."αρχίζει να με ενδιαφέρει όχι τόσο το τι αναφέρουμε ότι υπέστη ο ελληνισμός από τρίτους λαούς / πολιτισμούς, όσο το τι έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι.. ίσως ακόμα και το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Που πραγματικά έχουμε φταίξει και δεν το λέμε παραέξω. Ποια είναι τα μελανά μας σημεία ενδεχομένως.
    Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να παραδεχτούμε κάποτε ότι αρκετοί Έλληνες είμαστε απόγονοι Οθωμανών, Αλβανών, Ρουμανοβλάχων ή Σλαβικών φυλών. Όταν για 1500 περίπου χρόνια στην περιοχή μας δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα και οι άνθρωποι διακινούνταν ελεύθερα, είναι πολύ λογικό το "ανακάτεμα" των εθνών."..ειπα να σου αφησω ενα σχολιανο.
    Και μαλιστα απο μια διαφορετικη γωνια.Ετσι οπως εγω βιωνω σχεσεις..εχθρων..σε ξενη χωρα!!!
    Ρωτησα λοιπον συναδελφο και φιλο Κουρδικης καταγωγης,να μου πει..που οφειλεται κατα την κριση του,το γνωστον..Ελληνοτουρκικο μισος.
    Μου απαντησε αμεσως και επιλεκτικα.
    Εδωσε το στιγμα.
    Δεν με ξαφνιασε.Το περιμενα.Και το ιδιο,ειχα συζητησει προ καιρου,με αγαπημενο μου προσωπο.
    Ειναι τα αισχη που εκανε ο Ελληνικος στρατος στον πολεμο του 18/24 μου ειπε.
    Τοτε,που επι στρατηγου Παρασκευοπουλου,ηταν παραδειγμα στρατου για τα Ευρωπαικα δεδομενα.
    Η εφαρμογη της σκεψης της Μεγαλης Ελλαδας,ειναι αυτη που εκαψε την Σμυρνη!Και το μαλωμα στην Αθηνα,για το ποιος θα κερδισει τις εκλογες!
    Φιλια Αναστασιε.
    Αποτραβιεμαι παλι εις την γκομενικην μου!

    ReplyDelete
  12. @ Λακων

    Δεκτή η διόρθωση,έτσι κι αλλιώς στην ουσία συμφωνούμε.Προσωπικά αισθάνομαι υπέροχα που γεννήθηκα Έλληνας, αν καταφέρω να συμπεριφέρομαι και σαν σωστός Έλληνας θα είναι ευτυχία.

    ReplyDelete
  13. Θα καταχραστώ για μια ακόμα φορά το χώρο του οικοδεσπότη.
    Το να πει ο Κώστας ας πούμε πως οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα στη Μ.Ασία είναι φυσικά σωστό.
    Όπως και στην Άλωση της Τριπολιτσάς.
    Και πολλές άλλες φορές. Αυτό είναι το αντικειμενικό.
    Άλλο όμως Κώστας και άλλο άλλοι που σε λίγο θα μας γράψουν πως είχαμε και σκλάβους τους Τούρκους.
    Στο μόνο που διαφωνώ με τον Κώστα είναι στο Ελληνοτουρκικό μίσος.
    Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη Μ. Ασία αλλά πολύ πριν από αυτή.
    Κάθε περίπου 15 χρόνια επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Έλληνες έκαναν εξεγέρσεις. Να θυμίσω τα Ορλοφικά και πως κατέσφαξαν τον πληθυσμό;
    Επί 400 έτη οι Έλληνες επαναστατούσαν. Απλά το ΄21 η επανάσταση πέτυχε και δυστυχώς γνωρίζουμε μόνο αυτή...
    @Χ-ΜΑΝ αν εσύ δεν συμπεριφέρεσαι σαν Έλληνας αναρωτιέμαι ποιος συμπεριφέρεται.

    ReplyDelete
  14. Εγώ πάλι παιδιά είμαι χαρούμενη που γεννήθηκα. Και που γεννήθηκα σ' έναν τόπο και μιαν εποχή που δεν είναι η Αφρική για να πεινάω, να εξοντώνομαι από εμφύλιους και AIDS ή το Αφγανιστάν π.χ. και να έχω περάσει όλη τη ζωή μου με πόλεμο. Νομίζω πως θα ήμουν το ίδιο χαρούμενη αν γεννιόμουν γαλλίδα ή ιρλανδέζα. Τώρα δε που το ξανασκέφτομαι, ίσως και να ήμουν χαρούμενη ακόμα κι αν είχα γεννηθεί στην Αφρική αφού δεν θα είχα μέτρο σύγκρισης. Ίσως να ήμουν χαρούμενη ακόμα κι αν ήμουν η γιαγιά μου που έζησε πολέμους και εξορίες και πείνα και πλούτο και φτώχεια και πέθανε 92 χρόνων χαρούμενη για το γεγονός πως γεννήθηκε και έζησε όσα έζησε...

    ReplyDelete
  15. Και εγώ που γεννήθηκα στήν Ιταλία αισθάνομαι ακόμα Πρόσφυγας απο την Σμύρνη

    ReplyDelete
  16. Πολύ ωραίο μπλογκ και ωραιοι προβληματισμοί. 'Εχω καταλίξει ότι η ιστορία ανήκει σε αυτούς που την γράφουν, και άμα θες την αλήθεια πρέπει να φέρεις την ιστορία δύο αντίθετων πλευρών μαζί και να προσπαθήσεις να καταλάβεις. Σοκαρίστηκα και εγώ όταν άκουσα -από Τουρκάλα- την βεβαιότητά της ότι οι έλληνες κάψανε την Σμύρνη. Πάντως οι έλληνες στρατιώτες έκαψαν χωριά πολλά στην Μ. Ασία και έκαναν έκτροπα για τα οποία ποτέ δεν μας μίλησαν στην Ελλάδα. Και φυσικά θα έκαναν, αφού κουρασμένοι ήταν, απηυδισμένοι ήταν, και είχαν τεράστια περιφρόνηση για όλους τους ντόπιους.
    Νομίζω -για να καθησυχάσω τα διαβολάκια σου- ότι στην ΣΜύρνη σωρεύτηκε η οργή των Τούρκων Μουσουλμάνων που επί πολλά χρόνια βρίσκονταν εξαθλιωμένοι ανάμεσα σε πολέμους - που εμείς οι έλληνες δεν τους ξέρουμε καν (Καλλίπολη, Ρώσοι στον Βορρά, Γάλλοι από Συρία κλπ, Βαλκανικοί πόλεμοι φυσικά, Ιταλοί κλπ κλπ). Η τελική έκβαση και νίκη προβάλεται σε αυτούς ως 'απελευθερωτικός πόλεμος' και όχι αντιελληνικός πόλεμος γιατί εμείς ειμασταν το κερασάκι στην τούρτα των ξένων επεμβάσεων και εξευτελισμών.

    Στο βιβλίο http://www.amazon.co.uk/Paradise-Lost-Smyrna-Destruction-Tolerance/dp/034083787X
    λένε οι μαρτυρίες ότι οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στην Αρμενική γειτονιά, με προετοιμασία, ποτίζοντας τα πάντα με καύσιμα κλπ. Το βιβλίο είναι πολύ ισσοροπημένο, γραμμένο μέσα από μαρτυρίες Δυτικών που ήταν μια χαρά και δεν είχαν κανένα συμφέρον από την ανάμιξη της ελλάδας, τουναντίον μάλιστα ξεριζώθηκαν και αυτοί.
    Συνέχισε τα ενδιαφέροντα άρθρα,

    Γ

    ReplyDelete
  17. Καλέ μου φίλε..

    Χαίρομαι που πέρασες από εδώ και μπόρεσες να βρεις δυο λόγια και κάποιες σκόρπιες αλήθειες που να σε κάνουν να σταθείς, να ασχοληθείς και να αφήσεις τις σκέψεις σου.

    Μίλησες πολύ όμορφα και σωστά.

    Θα σταθώ στην προτροπή σου να συνεχίσω εγώ και ο κάθε ίσως σκεπτόμενος Έλληνας την όποια προσωπική έρευνα και την ακόλουθη παράθεση απόψεων κλπ. σε σχετικά θέματα. Ξέρεις, τελικά με λύπη μου έχω διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο αποτελεί ουτοπία ή και πολυτέλεια.

    Ένας 30άρης Έλληνας που δραστηριοποιείται και αγωνίζεται για επιβίωση σε αυτή την χώρα, μόνο θλίψη, αποτροπιασμό,απομόνωση και τέλμα μπορεί να νιώσει αν καθημερινά συνειδητοποιεί και ασχολείται με το τι συμβαίνει στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική επικαιρότητα, τι θα μπορούσε να συμβαίνει, τι συνέβαινε κάποτε... Ποιοι πραγματικά είμαστε οι Νεοέλληνες, που θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει κλπ κλπ κλπ...

    Ίσως το ιδανικό θα ήταν να ήμουν σε ηλικία συνταξιοδότησης και με δεδομένη της σοφία της ζωής να έπραττα και να εξέφερα γνώμη αναλόγως. 'Η ίσως αν ζούσα σε κάποια ευνομούμενη πολιτεία του εξωτερικού θα μπορούσα να βλέπω τα ελληνικά πράγματα διαφορετικά, μη επιτρέποντας να με πληγώνουν τόσο τα γεγονότα, οι αλήθειες και η καθημερινότητα.

    Βάση των ανωτέρω κυρίως, η πορεία ενασχόλησής μου με αυτό το ιστολόγιο είναι φθίνουσα, αφού οι λέξεις "μάταιος" και "ψυχοφθόρος" άρχισαν έντονα να κάνουν την παρουσία τους αισθητή.

    Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που ανταλλάξαμε, να'σαι καλά

    ReplyDelete