"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Ο Άπιστος Θωμάς και το Ορθόδοξον Άστρο του Δαυίδ

Apr 29, 2009

Ο Άπιστος Θωμάς και το Ορθόδοξον Άστρο του Δαυίδ


Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2009. Του Άπιστου Θωμά! Ενός εκ των μαθητών του Ιησού Χριστού που εξέφρασε αμφιβολίες.

Μια τέτοια ημέρα λοιπόν, ο Από Μηχανής Θεός ευρισκόμενος στην πόλη του Ναυπλίου αποφάσισε να επισκεφτεί κάποια αξιοθέατα, μεταξύ άλλων και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για τον συγκεκριμένο ναό όπου στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, κυβερνήτης της τότε μετεπαναστατικής Ελλάδος.




 


Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1702, στα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας της πόλης, με χορηγία της Ναυπλιακής Αδελφότητος Ορθοδόξων Ελλήνων. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο.

                     

Πέρα από το καδραρισμένο σήμερα σημείο,όπου καρφώθηκαν κάποιες από τις σφαίρες των Μαυροκορδάτων που έπληξαν θανάσιμα τον Καποδίστρια, ο ναός έκρυβε αρκετές ακόμα εκπλήξεις στα μάτια ενός "ανοιχτομάτη πιστού".

Ανεξήγητη λοιπόν φαίνεται η επιλογή να διακοσμηθεί το πάτωμα του ναού με την απεικόνιση του Άστρου του Δαυίδ.


 



Το κορυφαίο αυτό Εβραϊκό σύμβολο δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο κέντρο σχεδόν του ναού. Στρέφοντας το βλέμμα δεξιά του ιερού, παρατηρεί κανείς τεραστίων διαστάσεων τοιχογραφία με θέμα την πρώτη οικουμενική σύνοδο στην Νίκαια.



 


Ας ειπωθεί ότι για κάποιους οι οικουμενικές σύνοδοι ξεκαθάρισαν την πίστη και επέτυχαν την "ορθοδοξία", ενώ για άλλους ήταν η απαρχή της τόσο τραγικής απομάκρυνσης των ανθρώπων από τη διδασκαλία του Χριστού.


Το παζλ των παραδόξων ήλθαν να συμπληρώσουν μια φρικιαστική νεκροκεφαλή στην βάση του σταυρού, στην κορυφή του τέμπλου, καθώς επίσης και ένας σταυρός πεταμένος πρόχειρα σε κάτι σαν πατάρι, ακριβώς απέναντι από το τέμπλο...


... Δολοφονίες, Πίστη, Δοξασίες, Δαυίδ, Χριστός, Καποδίστριας, Άπιστος Θωμάς, Ελλάδα, Νεκροκεφαλές, Σύνοδοι.... ατιμία, υποκρισία, εκμετάλλευση ή θέλημα Θεών...; Δεν χωρούν περαιτέρω λόγια και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, ελεύθερα και ανεξάρτητα..

3 comments:

  1. 8elw polu na akousw mia e3igisi tis upar3is tou astrou kai tis nekrokefalis mesa stin ekklisia... prwti fora eida kai omologw ekplagika!

    ReplyDelete
  2. ωραίο ταξίδι, αν θες εγώ θα σε πάω βόρεια...
    καλή πρωτομαγιά!

    Ιάκωβος

    ReplyDelete
  3. Η ύπαρξη του άστρου αλλά και της νεκροκεφαλής είναι συμβολισμοί.

    Οσον αφορά το άστρο κάποτε ένας Βυζαντινολόγος μου είχε εξηγήσει τι συμβολίζει αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι τι μου είπε. Πάντως το άστρο δεν βρίσκεται μόνο στη συγκεκριμένη εκκλησία μα αν παρατηρήσει κανείς το βρίσκουμε σε όλες τις εκκλησίες (τις παλαιότερες) και ειδικότερα κάποια μέτρα πριν από την είσοδο στο ιερό. Μάλιστα η παλιά Βυζαντινή εκκλησία που είχα επισκεφτεί με τον Βυζαντινολόγο είχε ανάγλυφο το αστέρι με μία οπή στη μέση που δεν θυμάμαι την ακριβή λειτουργία της.

    Οσον αφορά τη νεκροκεφαλή ευτυχώς θυμάμαι την απάντηση που μου είχε δώσει ο Βυζαντινολόγος σε σχετική ερώτησή μου.

    Πρόκειται για συμβολισμό που τον συναντάμε σε όλες σχεδόν τις Βυζαντινές αγιογραφίες που εικονίζουν τη Σταύρωση του Χριστού. Αν παρατηρήσουμε τις αγιογραφίες στη βάση του σταυρού κάτω από τον Εσταυρωμένο το αίμα του κατρακυλά πάνω στο ίδιο σύμβολο της νεκροκεφαλής. Λέγεται πως ο τόπος που έγινε η Σταύρωση παλαιότερα ήταν νεκροταφείο και εκεί βρισκόταν ο τάφος του Αδάμ και της Εύας (τα νεκρικά οστά τους δηλαδή), για αυτό και εικονίζονται όχι μόνο στις αγιογραφίες μα και σε πολλά τέμπλα εκκλησιών.

    Καλό μήνα εύχομαι

    ReplyDelete