"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Αυτά είναι τα 10 πιο πυκνοκατοικημένα Ελληνικά Νησιά! (photo & video)

May 27, 2016

Αυτά είναι τα 10 πιο πυκνοκατοικημένα Ελληνικά Νησιά! (photo & video)


Η πυκνότητα ενός τόπου ορίζεται από τον συνολικό πληθυσμό του διαιρούμενο με την έκταση. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν γύρω στα 6000 νησιά, ξερονήσια και βραχονησίδες, εκ των οποίων ο αριθμός των κατοικημένων κυμαίνεται από 166 σε 227. Ο Θεούλης έψαξε και βρήκε τα 10 πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας και σας τα παρουσιάζει!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


# 10 - ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη, είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου, έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλίων,προς νότο την Εύβοια από την οποία απέχει 16 ν.μ και προς βορά βρίσκεται ο Θερμαϊκός κόλπος και απέχει 95 ν.μ. από τη Θεσσαλονίκη. Η έκταση του νησιού είναι 48 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 6.088 (απογραφής 2011). Η Σκιάθος διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια κ.α. Πυκνότητα πληθυσμού: 126,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 9 - ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ

Η Ερεικούσσα (ή Ερείκουσα) είναι το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας και έχει έκταση 3.7τ. χλμ.. Αποτελεί την ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κέρκυρας. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 έχει 496 κατοίκους.

Το νησί είναι καταπράσινο και προσφέρεται για ήσυχες αποδράσεις. Το Πόρτο, που είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού, προσφέρει μια οργανωμένη ατελείωτη παραλία με ρηχά πεντακάθαρα νερά, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Κερκυραίους. Το νησί οφείλει το όνομά του στον θάμνο Ρέικι, που φύεται παντού σε ολόκληρο το νησί, ενώ συχνά αποκαλείται και «Μερλέρα», ονομασία που διασώζεται από χαρτογράφους του 16ου αιώνα μ.Χ. Τον Οκτώβρη ο θάμνος ανθίζει και ένα μωβ «χαλί» σκεπάζει το νησί.... 

Από το Σαντάρδο, το ψηλότερο σημείο του νησιού με υψόμετρο περίπου 130 μέτρα, μπορεί κανείς να αγναντέψει από ψηλά την ολοστρόγγυλη και καταπράσινη Ερεικούσα. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Μπραγκίνι με την χρυσαφένια αμμουδιά. Ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού είναι το άγριο τοπίο στο Πέρα Κάτεργο όπου ένας πέτρινος σταυρός, «μαρτυρά» ένα ναυτικό δυστύχημα που συνέβη πριν από 100 περίπου χρόνια στην περιοχή. Το Πέρα Κάτεργο, είναι το μοναδικό σημείο του νησιού που καλύπτεται από πέτρα. Παλιότερα, ο λόφος αποτελούσε ένα είδος λατομείου, απ’ όπου οι εργάτες αποσπούσαν τα βράχια με δυναμίτες και στη συνέχεια τους έδιναν σχήμα....
 Είναι το βορειότερο ελληνικό νησί του Ιονίου. έλαβε ανέλπιστη δημοσιότητα όταν το επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για της καλοκαιρινές του διακοπές το 2015. 
Πυκνότητα πληθυσμού: 134 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

# 8 - ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Η Κάλυμνος είναι νησί των Δωδεκανήσων, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η έκταση της είναι 111,581 τ.χλμ με αποτέλεσμα να είναι το 26ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Η Κάλυμνος είχε πληθυσμό 16.179 κατοίκους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 και αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Το νησί ήταν φημισμένο για τη σπογγαλιεία των κατοίκων, για την οποία σήμερα υπάρχουν στο νησί τρία μουσεία και ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο. Στην Κάλυμνο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αεροδρόμιο, όπου καθημερινά υπάρχουν πτήσεις από και προς Αθήνα. Επίσης διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή της Πόθιας, που επί καθημερινής βάσεως προσεγγίζεται από μεγάλα φορτηγά πλοία και επιβατικά διαφόρων κατηγοριών. Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει γίνει πόλος έλξης του αναρριχητικού τουρισμού λόγω ιδιαίτερης τοπικής μορφολογίας. Πυκνότητα πληθυσμού: 145 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 7 - ΛΕΡΟΣ


Η Λέρος είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα. Έχει πληθυσμό 7.917 κατοίκους (απογραφή 2011) και έκταση 54 τ.χλμ., με μήκος ακτών που φτάνει τα 71 χλμ., χάρη στον έντονο οριζόντιο διαμελισμό της. Το μεγαλύτερο χωριό (Αγία Μαρίνα Λέρου) έχει πληθυσμό 2.672 και ακολουθεί το Λακκί με 1.990 κατοίκους. 
Πυκνότητα πληθυσμού: 146,61 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.



# 6 - ΑΙΓΙΝΑ

Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της νήσου. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννήσιων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων, συμμετέχει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή αποτελεί πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Η πόλη της Αίγινας αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλαδας. Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά. Βρίσκεται  σε κομβική θέση στο κέντρο του Σαρωνικού Κόλπου, περιβαλλόμενη από το Αγκίστρι, τη Αίγινα, τα Μέθανα, την Τροιζήνα, τον Πόρο και τον Πειραιά. Το νησί καλύπτει έκταση 87.410 στρεμμάτων και έχει 13.552 κατοίκους (απογραφής 2011). Παρουσιάζει μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία με ξηρό κλίμα και πευκόφυτα βουνά.

Το νησί παρουσιάζει σημαντικά αξιοθέατα όπως ο Ναός της Αφαίας, η Παλαιοχώρα (ο "νησιωτικός" Μυστράς), τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός, ο προϊστορικός/ιστορικός οικισμός της Κολώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πολύ γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Μαραθώνας και η Αγία Μαρίνα. Δημοφιλές τουριστικό κέντρο αποτελεί επίσης το επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και πληθώρα εκκλησιών που διασώθηκαν μετά την τουρκοκρατία. Τα τελευταία χρόνια η Αίγινα παρουσιάζει ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. 
Πυκνότητα πληθυσμού: 155 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 5 - ΣΠΕΤΣΕΣ

Οι Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού, βρίσκεται κοντά στην Αργολική χερσόνησο, σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Οι Σπέτσες έχουν σχήμα ωοειδές, περίμετρο ακτογραμμής 11 μιλίων, έκταση 22,5 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος 4 μίλια και μέγιστο πλάτος 2,5 μίλια, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι 4.027 (απογραφή 2011). Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο, ενώ το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό. Κάθε χρόνο, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το νησί γιορτάζει το φεστιβάλ της Αρμάτας, εις ανάμνησιν των ιστορικών γεγονότων του 1822. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ, διάρκειας μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις και κλιμακώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών, μπροστά στο λιμάνι του νησιού. Πυκνότητα πληθυσμού: 179 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 4 - ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Έχει σχήμα μακρόστενο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. 

 Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και ταΜουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας. Μπροστά στο Κανόνι βρίσκεται το, πιθανότατα, πλέον φημισμένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, το νησάκι όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, το οποίο συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Λίγο μακρύτερα, αλλά σαφώς ευδιάκριτο, στέκεται το ξακουστό Ποντικονήσι, πάνω στο οποίο βρίσκεται μια μικρή εκκλησία, του Παντοκράτορα, του 11ου-12ου αιώνα.

Η Κέρκυρα έχει έκταση 592 τ.χλμ. και πληθυσμό 113.080 (απογραφή 2011). Είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Πυκνότητα πληθυσμού: 191 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.



# 3 - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη, Θήρα βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη. Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από τη Κρήτη. Ο Αθηνιός, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, έχει δημιουργηθεί στον ομώνυμο όρμο. Η έκταση της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα Και έχει πληθυσμό 15.250 (απογραφής 2011). Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου.

Είναι γνωστή για το ηφαίστειο της. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έλαβε χώρα την δεκαετία του 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά. Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. 

Η ανάπτυξη του νησιού από το 1970 μέχρι σήμερα υπήρξε εκρηκτική όπως το ηφαίστειό του! Το φυσικό κάλος και η παγκοσμίως μοναδική αίσθηση ενατένισης που προσφέρει η Σαντορίνη, μαζί με επιμέρους μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά την κατατάσσουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, ενώ προσπάθειες γίνονται για τουριστική κίνηση στην Σαντορίνη ολόκληρο τον χρόνο. Πυκνότητα πληθυσμού: 200,16 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 2 - ΣΥΡΟΣ

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ουσύρα που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το Συρ που σημαίνει βράχος. Ο Όμηρος την ονομάζει "Συρίη" , ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: "L'isola del Papa", λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.

Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκτασή της είναι 84,069 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 21.390 (απογραφής 2011). Πυκνότητα πληθυσμού: 254,43 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


# 1 - ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Και να που η αδικημένη και παραγκωνισμένη Σαλαμίνα έκανε την έκπληξη! Ναι, η Σαλαμίνα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ελλάδας! Η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και του Πειραιά είναι σίγουρα ο βασικός λόγος, μαζί με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού του ελληνικού κράτους. Αυτό όμως που φαντάζει πρόβλημα για τον χρεοκοπημένο Δήμο Σαλαμίνας και τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει σε σχέση με τον πληθυσμό του, με τις κατάλληλες ενέργειες και πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει ατού και δύναμη ανάπτυξης.

Η Σαλαμίνα, γνωστή από την αρχαιότητα και ως Κούλουρη. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής. Βρίσκεται ΒΔ του Σαρωνικού Κόλπου και έναντι του Κόλπου της Ελευσίνας (νοτιοδυτικά του νομού Αττικής). Πρωτεύουσά της είναι η ομώνυμη πόλη. Έχει πληθυσμό 39.220, έκταση 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού στη Ελλάδα. Κατά την θερινή περίοδο ο πληθυσμός της Σαλαμίνας σημειώνει τεράστια αύξηση, καθώς υπολογίζεται κοντά στις 280.000.

Η Σαλαμίνα είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Έγινε διεθνώς γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το 480 π.Χ., ανάμεσα στους Έλληνες και στην Περσική Αυτοκρατορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η νίκη των Ελλήνων και το οριστικό τέλος στα σχέδια των Περσών να εξαπλωθούν στην Ευρώπη. Στην Σαλαμίνα ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός έμεινε σε ένα σπιτάκι από το 1933 έως το 1950, απέναντι από το Μοναστήρι της Φανερωμένης. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας, προστάτης του ήταν ο Άγιος Δημήτρης γι' αυτό και τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο νησί. Στις ΒΑ. ακτές της νήσου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας. Το πορθμείο Σαλαμίνας Περάματος είναι ένα με την μεγαλύτερη κίνηση σε πανευρωπαικό επίπεδο. Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η οδική σύνδεση του νησιού με την Αττική μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας ή γέφυρας. Πυκνότητα πληθυσμού: 412,84 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

ΠΗΓΗ: ΘΕΟΥΛΗΣ 8eoss.blogspot.com

No comments:

Post a Comment