"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Η Νικομήδεια μπορεί να γίνει μια νέα Έφεσος για την Τουρκία

Jun 22, 2016

Η Νικομήδεια μπορεί να γίνει μια νέα Έφεσος για την Τουρκία


Η πόλη της Νικομήδειας (Izmit) στην βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας, το Κοτζαελί, ήταν κάποτε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα αποκτά την δυναμική να γίνει μια δεύτερη Έφεσος για την Τουρκία, καθώς πολυάριθμα και σημαντικά ευρήματα έχουν έλθει στο φως μέσα από συστηματικές ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή από το 2001.

Ο περιφερειακός Διευθυντής Τουρισμού και Πολιτισμού της Νικομήδειας, Αντνάν Ζαμπουρκάν (Adnan Zamburkan) είπε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ζήσει για λίγο καιρό στην περιοχή και η πόλη διέθετε παλάτια, χώρους τελετών, πύλες και θέατρα.

Ο Zanburkan πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστή σαν εμπορικό πέρασμα και συνέχισε: «Αργότερα παρατηρούνται ζημίες στα ευρήματα που προκλήθηκαν από σεισμούς. Επτά φορές έχει χτυπηθεί με ένταση η Νικομήδεια από τον Εγκέλαδο κατά την διάρκεια των αιώνων. Αυτός είναι ο λόγος που τα ερείπια παρέμειναν θαμμένα. Κατά την διάρκεια της παρούσας σκαπάνης στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε σε μεγάλο βαθμό την αίγλη της Αρχαίας Νικομήδειας. Τουλάχιστον 138 περίτεχνα και ανάγλυφα αντικείμενα τέχνης έχουν έρθει στο φως και εκτίθενται ήδη στο κοινό».

Αναπαράσταση της πόλης και του λιμένα της Νικομήδειας.

Οι τουρίστες προτιμούν τις πολιτισμικές περιηγήσεις

Ακόμη ανέφερε ότι κάποια ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Τσουκουρμπά (Çukurbağ), μια λαϊκή γειτονιά της σύγχρονης Νικομήδειας, ενώ πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω η αρχαιολογική σκαπάνη. «Σκοπεύουμε να αναδείξουμε το Κοτζαελί, που είναι μια βιομηχανική ζώνη, σε τουριστικό και πολιτισμικό πόλο», είπε ο Ζαμπουρκάν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η σχεδόν τριών χιλιάδων ετών πόλη είναι ιδανική για την ανάπτυξη φυσιολατρικού, πολιτιστικού, ιαματικού, ιστορικού και θαλασσίου τουρισμού. «Πέρα από την βιομηχανική ανάπτυξη, επιθυμούμε την πρόοδο της τουριστικής μηχανής που σέβεται το περιβάλλον. Ο πολιτισμικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι το είδος που προτιμούν περισσότερο οι τουρίστες και φυσικά αφήνει περισσότερο συνάλλαγμα. Στο Κοτζαελί, τα Οθωμανικά παλάτια και επαύλεις και αυτές της δημοκρατικής περιόδου, έχουν αναστυλωθεί. Πέρα από τις κινήσεις αυτές προσπαθούμε να ανασκάψουμε την περιοχή για να έρθει στο φως η αρχαία πόλη στο σύνολό της. Απαλλοτριώσαμε 2 εκτάσεις φέτος και σύντομα ξεκινάει η σκαπάνη. Στην περιοχή του Ουτστεπελέρ (Üçtepeler) υπάρχουν τύμβοι Βασιλέως της Ρωμαϊκής εποχής. Οι εκσκαφές της χρονιάς αυτής θα λάβουν χώρα στους βασιλικούς τύμβους υπ’ αριθμόν πέντε και έξι».

Ίσως μεγαλύτερη από την Έφεσο

Ο Διευθυντής πολιτισμού δήλωσε ότι προτίθενται να αμβλύνουν το πεδίο ανασκαφής στην γειτονιά του Τσουκουρμπά, μετατρέποντάς τον σε περίλαμπρο αρχαιολογικό χώρο ισάξιο αυτού της Εφέσου στα νοτιοδυτικά παράλια. Η περιοχή είναι πλουσιότατη σε ευρήματα και σε κάθε σκαπάνη ανακαλύπtεται τουλάχιστον ένα σημαντικό και περίτεχνο αντικείμενο. «Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση με πολλούς οικισμούς και διάσπαρτα ερείπια. Το κόστος της απαλλοτρίωσης είναι σημαντικό. Μέσα στα όρια του δυνατού, το υπουργείο προωθεί στοχευμένες δράσεις απαλλοτρίωσης χωρίς βλαβερές συνέπειες για τους ντόπιους πληθυσμούς. Ίσως τελικά αποκαλυφθεί ένας αρχαιολογικός χώρος μεγαλύτερος από αυτόν της Εφέσου».

Χάρτης που δείχνει την θέση της Νικομήδειας

Σημειώνοντας ότι η Νικομήδεια απέχει μία μόνο ώρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, ο Ζαμπουρκάν είπε ότι η επικοινωνιακή καμπάνια θα εκτοξεύσει πολιτιστικά και τουριστικά την πόλη. Μόλις λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε ότι ευρέθη κλίμακα με 17 σκαλοπάτια που ανήκει σε ναό που χρονολογείται στην Ρωμαϊκή εποχή, 2000 χρόνια πριν.

No comments:

Post a Comment