Jul 5, 2016

Υπερθέρμανση Laptop - Τι πρέπει να κάνεις;


Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση. Όταν όμως ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Η υπερθέρμανση laptop μπορεί να οδηγήσει από τον υπερβολικό θόρυβο και το να σβήνει το σύστημα χωρίς καμία προειδοποίηση, μέχρι την απώλεια δεδομένων και μόνιμες βλάβες στο hardware, σε ακραίες περιπτώσεις.

Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση laptop
Τα laptop είναι πολύ πιο ευαίσθητα όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές, για μια σειρά λόγων.

Κατ' αρχάς, ένα laptop δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα, όπως έχει ένας σταθερός υπολογιστής.


Ουσιαστικά, η ψύξη του laptop βασίζεται σε μια μεταλλική ψύκτρα η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον επεξεργαστή, το chipset της μητρικής, και την κάρτα γραφικών, ενώ ένας μικρού μεγέθους ανεμιστήρας ψύχει το όλο σύστημα.

Άλλα υποσυστήματα που θερμαίνονται, όμως, όπως οι RAM και ο σκληρός δίσκος, συνήθως δεν καλύπτονται από το σύστημα ψύξης.

Βέβαια, πολύ σπάνια θα έχουμε υπερθέρμανση laptop σε ένα νέο υπολογιστή που μόλις αγοράσαμε. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο εργοστασιακό ελάττωμα, το σύστημα ψύξης επαρκεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία σε λειτουργικά επίπεδα.

Όμως, με τη χρήση, το laptop συγκεντρώνει σκόνη στο εσωτερικό του, και η σκόνη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας υπερθέρμανσης. Ενώ σε ένα καινούριο laptop, οι οπές του εξαερισμού είναι κάπως έτσι...


...μέσα σε ενάμισι με δύο χρόνια, ανάλογα με τη χρήση, η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να μπλοκάρει εντελώς τον εξαερισμό.

Κάθε laptop αργά ή γρήγορα θα μαζέψει σκόνη. Όμως αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, και σε εξωτερικούς χώρους, η συσσώρευση σκόνης επιταχύνεται σημαντικά.

Τα laptop με το μεγαλύτερο πρόβλημα σκόνης είναι εκείνα των οποίων οι ιδιοκτήτες καπνίζουν όσο τα χρησιμοποιούν. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει έλαια που αναμειγνύονται με τη σκόνη του περιβάλλοντος, και δημιουργούν μια μάζα η οποία κολλάει στο εσωτερικό της ψύκτρας. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως το laptop βρίσκεται συνήθως πιο κοντά στο πρόσωπο ενός καπνιστή από έναν σταθερό υπολογιστή, και πως το τασάκι είναι τοποθετημένο πάνω στο ίδιο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την υπερθέρμανση laptop πριν ο υπολογιστής κλείσει χρόνο.

Τέλος, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, οι γρίλιες εξαερισμού των laptop έχουν πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια που το ακουμπάμε. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστούν, είτε αναφερόμαστε στις κάτω γρίλιες, από τις οποίες εισέρχεται ο αέρας, είτε στις πίσω/πλαϊνές απ' όπου εξέρχεται. Αυτού του είδους το μπλοκάρισμα μπορεί να καταλήξει στην υπερθέρμανση laptop ακόμη και σε νέα μοντέλα.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση laptop
Η πιο άμεση επίπτωση της υπερθέρμανσης είναι η δυσαρέσκεια στη χρήση, για όσους ακουμπάμε το laptop στα πόδια μας ή επάνω μας, αν είμαστε ξαπλωμένοι. Σε περιπτώσεις συχνής επαφής με την ζεστή επιφάνεια του υπολογιστή, ακόμα και πάνω από τα ρούχα, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός στο δέρμα και άλλα δερματικά προβλήματα. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα WebMD, η θερμότητα του laptop μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή στα πόδια τους για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Η υπερθέρμανση laptop οδηγεί επίσης σε αυξημένο θόρυβο από τον υπολογιστή.
Τα laptop είναι γενικά επιθυμητό να είναι αθόρυβα, ως εκ τούτου ο ανεμιστήρας της ψύκτρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές όσο η θερμοκρασία είναι σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνει η ταχύτητα του ανεμιστήρα και το επίπεδο θορύβου.

Όταν έχουμε υπερθέρμανση laptop, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς στη μέγιστη ταχύτητά του. Επειδή έχει μικρό μέγεθος, αναγκαστικά λειτουργεί σε υψηλές στροφές, παράγοντας έναν οξύ, ενοχλητικό ήχο. Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία μειώνει το προσδόκιμο ζωής του συστήματος ψύξης. Αν χαλάσει ο ανεμιστήρας, η επισκευή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ακριβή, καθώς δεν κυκλοφορούν στη λιανική εσωτερικά συστήματα ψύξης για laptop. Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να βρούμε ένα μεταχειρισμένο από το ίδιο μοντέλο laptop. Τέλος, αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό βαθμό, οι δικλείδες ασφαλείας του επεξεργαστή διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία του, και το laptop σβήνει εντελώς, χωρίς καμία προειδοποίηση.


Το αποτέλεσμα είναι να χάσουμε τη δουλειά που κάναμε εκείνη την ώρα αν δεν την είχαμε αποθηκεύσει, ή ακόμα και να καταστραφούν αρχεία τα οποία γράφονταν εκείνη τη στιγμή στο σκληρό δίσκο.

Πώς μπορώ να αποφύγω την υπερθέρμανση laptop
Το "Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν" ισχύει για την υγεία του υπολογιστή μας όσο ισχύει και για τη δική μας υγεία. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εξασφαλίσουμε πως το laptop μας θα λειτουργεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν να αρχίσει να δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης.

Σκληρή επιφάνεια εργασίας
Το laptop πρέπει να τοποθετείται πάντοτε σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Καλό είναι να αποφύγουμε να το έχουμε στα πόδια μας, ή να το ακουμπάμε στο κρεβάτι, τον καναπέ, ή κάποιο χαλί. Τέτοιες μαλακές επιφάνειες κλείνουν τις οπές εξαερισμού στο κάτω μέρος και τα πλάγια του laptop.

Επειδή σε πολλούς αρέσει να βλέπουν ταινίες με το laptop στο κρεβάτι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουν μια βάση laptop. Μια οποιαδήποτε επίπεδη σανίδα ή ένα ξύλο κοπής θα κάνει μεγάλη διαφορά.


Προσοχή σε εστίες θερμότητας
Αν το καλοκαίρι ο ήλιος χτυπάει το γραφείο μας, ή το χειμώνα έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ κοντά στο γραφείο, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε τοποθετημένο το laptop σε σκιά και μακριά από εστίες θερμότητας.
Τακτικό ξεσκόνισμα του γραφείου

Αν ξεσκονίζουμε το χώρο εργασίας μας μια φορά το δίμηνο, μεγάλο μέρος της σκόνης θα καταλήξει αναπόφευκτα στον υπολογιστή. Το τακτικό ξεσκόνισμα θα ωφελήσει και εμάς και το laptop μας.

Απαγορεύεται το κάπνισμα
Όπως αναφέραμε, το κάπνισμα όσο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση laptop, πολύ πιο σύντομα από οποιοδήποτε laptop μη-καπνιστή.Σβηστό laptop κατά τη μεταφορά

Αν ξεχαστούμε και βάλουμε το laptop ανοιχτό στην τσάντα μεταφοράς του, εκτός από τον ελλειπή εξαερισμό, οι κραδασμοί μπορούν να προξενήσουν ζημιά σε έναν σκληρό δίσκο HDD.

Το να βάλουμε τον υπολογιστή σε κατάσταση αδρανοποίησης (hibernate) είναι ασφαλές για τη μεταφορά του. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε την απλή αναστολή λειτουργίας (sleep), από την οποία ο υπολογιστής μπορεί να "ξυπνήσει" πιο εύκολα.
Αγορά βάσης laptop με ανεμιστήρες

Μια ειδική βάση laptop, εκτός από την επίπεδη επιφάνεια εργασίας παρέχει και άλλες ευκολίες, όπως επιπλέον ψύξη με αθόρυβους ανεμιστήρες, ή και έξτρα θύρες USB. Οι τιμές για τις βάσεις laptop ξεκινούν από λιγότερα από 10 ευρώ... Και μπορούν να ξεπεράσουν τα 60 ευρώ, για μοντέλα με πολλές δυνατότητες.

Φυσικά η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε είναι ΑΠΛΑ να πάρετε μαζί σας το λαπτοπ την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε κάποιο βενζινάδικο. Θα κρατήσετε με τρόπο στο ένα σας χέρι τον φορητό υπολογιστή και με το άλλο το πιστόλι συμπιεσμένου αέρα. Διατηρήστε μια απόσταση ασφαλείας 50-70 εκατοστών και ψεκάστε αέρα προς τους αεραγωγούς του λάπτοπ. Το τι σκόνη έχει να βγει από εκεί μέσα δεν περιγράφεται! 

Πλεον η λειτουργία του λαπτοπ σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

ΠΗΓΗ: pcsteps

No comments:

Post a Comment