Πόσο μεγάλο σεισμό πρέπει να αναμένει η Κωνσταντινούπολη; Οι πιθανότητες μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στο άμεσο μέλλον είναι υψηλές.
Σεισμική δόνηση της τάξεως άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο ισχυρότερος δυνατός σεισμός που
μπορεί να πλήξει μελλοντικά την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω πυκνοκατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική Τουρκία. Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό «Tectonophysics», σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Για τη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά της χώρας, οι πιθανότητες εκδήλωσης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στο άμεσο μέλλον είναι υψηλές. Το μέγεθος αυτού του σεισμού κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να αγγίξει τους 7,5 βαθμούς Ρίχτερ, αλλά δεν προβλέπεται να τους ξεπεράσει. Οσο για την ανατολική Τουρκία, υπολογίζεται ότι ο ισχυρότερος σεισμός, που θα σημειωθεί, μπορεί να έχει ισχύ από 7,8 έως 8 βαθμούς. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι όσο κατευθύνεται κανείς προς τα ανατολικά κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, τόσο αυξάνεται το πιθανό μέγεθος των σεισμικών δονήσεων, που θα εκδηλωθούν.
Η ερευνητική ομάδα του σεισμολόγου Μάρκο Μπόνχοφ ολοκλήρωσε προσφάτως έναν κατάλογο όπου καταγράφονται όλοι οι σεισμοί που έχουν συμβεί στην περιοχή από το 300 π.Χ. έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 2.300 ετών. Οπως σχολίασε ο ίδιος ο Μπόνχοφ, στην περιοχή της βορειοδυτικής Τουρκίας δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σεισμική δόνηση ισχύος άνω των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αντίθετα, στην ανατολική Τουρκία έχουν καταγραφεί στο παρελθόν δονήσεις της τάξεως των 8 βαθμών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές χιλιετίες γεωλογικών μεταβολών στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας για να σημειωθούν στην Κωνσταντινούπολη σεισμικές δονήσεις άνω των 7,5 βαθμών Ρίχτερ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το ρήγμα διαπερνά τον βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις είκοσι χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της πόλης – γεγονός που καθιστά έναν τέτοιο ισχυρό σεισμό επικίνδυνο για τις υποδομές και τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.
Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη βόρεια Τουρκία σε μήκος άνω των 900 χλμ. από το βόρειο Αιγαίο έως τον Καύκασο σχεδόν. Το ρήγμα αποτελεί το σημείο συνάντησης της τεκτονικής πλάκας της Ανατολίας και της τεκτονικής πλάκας της Ευρασίας. Η πλάκα της Ανατολίας, επάνω στην οποία εκτείνεται ολόκληρη η Τουρκία κινείται προς τα ανατολικά και συγκρούεται με την ευρασιατική πλάκα, με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων σεισμικών δονήσεων στην περιοχή κατά καιρούς.
No comments:
Post a Comment