"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Ενθυμούμενος την Λήθη

Jan 2, 2008

Ενθυμούμενος την Λήθη



- "Να θυμάσαι να ξεχνάς...!" Friedrich Nietzsche 

Η ευτυχία είναι μπροστά και όχι πίσω. Εξάλλου όποιος περπατάει με την όπισθεν πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να τσακιστεί.

Τα λόγια αυτά ίσως να ζητούν την προσοχή μας. Χρειάζονται μια στάλα σκέψη προτού τα δεχτεί κάποιος, τα απορρίψει, τα μεταφράσει ποικιλοτρόπως.



Παράλληλα, είναι ευρέως παραδεκτό πως η άγνοια της καταγωγής, η επιλεκτική αμνησία της προέλευσης, η λήθη της ιστορίας, επιδρούν εξίσου καταστροφικά.

Ποια γνώση αξίζει να κρατηθεί; Να διαφυλαχθεί; Και ποιος από μας θα την ορίσει;
Αντίστοιχα, ποια βαρίδια οφείλουν να ριφθούν στην άβυσσο; Γιατί ο Nietzsche με ζήλο επέλεγε να "ξεχάσει"..;

Και τέλος, πόση φαιά ουσία αξίζει να καταναλώσουμε για όλα αυτά, πόσο επίκαιρα είναι και γιατί να μας αφορούν;

Στις φωτογραφίες εικονίζονται (από πάνω προς τα κάτω) μουσουλμανικό τέμενος στην Περσία, τμήμα ρωσικού ορθόδοξου ναού, πύλη παλιού αραβικού παλατιού στην Σεβίλλη της Ισπανίας.

Κάποτε οι άνθρωποι ήταν αρκετά απλοϊκοί αλλά και απίστευτα ξέγνοιαστοι, χαρούμενοι και αληθινοί. Περισσότερο διαυγείς ίσως... Ότι θεωρούσαν σημαντικό το σέβονταν και το λάτρευαν. Δίχως δεύτερες σκέψεις και διαφωνίες. Λάτρευαν τον Ήλιο, την Γή, τον Ουρανό, το πρωταίτιο της δημιουργίας και της αναπαραγωγής...

Τα χρόνια όμως περνούσαν. Η λέξη "αυτονόητο" άρχισε να λανσάρεται. Έπειτα επήλθαν και άλλοι παράγοντες "σημαντικοί", όπως το Χρήμα, η Εξουσία, η Θρησκεία....

Η λατρεία των "αυτονόητων" αλλά Αληθινών, έπρεπε να ξεπέσει. Ένα νέο Πάνθεον σύμφερε τώρα να αναδειχθεί, αυτό που προσυμφωνημένου σκοταδισμού. Νεοαφιχθέντες "θεοί" λοιπόν έγιναν (και παραμένουν) το χρήμα [σε όλες του τις μορφές - εκδοχές], οι Βασιλείς - και λοιποί Ηγέτες, και οι επί γής εκπρόσωποι των Θείων [?]...


Τα σημαντικά των πρώτων αυθεντικών ανθρώπων τελικά δεν μπόρεσαν να διαγραφούν... Ξεχάστηκαν μεν, όμως πέρασαν βαθειά χαραγμένα στην ζώνη επιρροής του υποσυνειδήτου. Έτοιμα να επανέλθουν... Να δουν το φως, προερχόμενο από τις πνευματικές ανασκαφές... Κεκαλυμμένα με τέχνη, πίσω από την αξία της ΑΛΛΗΓΟΡΙΑΣ, την σημασία της παρομοίωσης.... Στο βασίλειο των συνειρμών...
Οι νέοι "θεοί" όμως δεν θα επέτρεπαν ούτε καν αυτό. Η δαιμονοποίηση έπρεπε να ξεπεράσει κάθε όριο και να στιγματίσει, τα της λογικής, τα της ουσίας, τα της φαντασίας, του παραλόγου, τα ειπωμένα..... Τα ανείπωτα... Τα άγραφα. Στοχοποίηση προσωπικών σκέψεων, πριν καν αυτές σχηματιστούν... Τι λυπηρό!!;! Και ήρθε η λέξη "ΣΥΜΠΤΩΣΗ", να σκοτώσει κάθε υγιή συνειρμό... Κάθε Αλληγορία...
Φυσικά η ταφόπλακα όλων αυτών είναι η αυτοματοποίηση - ρομποτισμός της σκέψης [το θεώρημα της μασημένης τροφής, προιόν αναμάσησης κλπ], μέσω συγγενικών προσχεδιασμένων συστημάτων παιδείας, καθώς και ΌΛΕΣ οι ροπές και τάσεις του σύγχρονου ΤΡΟΠΟΥ...

[Δεν γνωρίζω αν το κείμενο προωθεί την διαδικασία σκέψεως και προβληματισμού, οι φωτογραφίες όμως σίγουρα...]

20 comments:

  1. Εύχομαι όλοι μας να θυμόμαστε κυρίως τα δυσάρεστα. Ωστε στο μέλλον να πράττουμε αναλόγως!
    Καλή χρονιά φίλε μου!

    ReplyDelete
  2. o an8rwpinos egefalos einai epilektikos.omws tipota den diagrafei.apla menoun sto pisw meros, i allios yposeinydito..kapoia stigmi 8a 3anabgoun stin epifaneia.

    kali xronia se olous me ygeia kai eytyxia!!!

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτική αντιπαράθεση, άμεση προς τη συνείδηση.

    Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται εδώ, μιλάνε οι εικόνες, το κείμενο...

    Να είσαι πάντα καλά, να μας δίνεις αυτό που η φαιά, υποπτεύεται, αλλά δεν ξέρει...

    Την ατελέσφορη πραγμάτωση της πραγματικότητας.

    ReplyDelete
  4. Απο φαλλικα συμβολα καλα παμε παντως.
    Επισης στο "Η ευτυχία είναι μπροστά και όχι πίσω", εγω πιστευω οτι η ευτυχια πρεπει να ειναι παντου.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! :)

    ReplyDelete
  5. οι φωτογραφίες πως? πάντως όντως προβληματίζεις, αν αμφιβάλλεις ακόμα..
    Ιάκωβος

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα παιδιά, θα προτιμούσα να μην εργαζόμουν σήμερα, ομως... :(

    Λάκων, ελπίζω να εννοείς επίγνωση και συνειδητοποίηση των δυσάρεστων, διαφορετικά η αρνητικότητα και η μιζέρια καιροφυλακτούν και δηλητηριάζουν..

    Trouli, ακούσια επιλεκτικός λόγω ημιμάθειασ, εκούσια επιλεκτικός λόγω καλλιέργειας. Η οποία καλλιέργεια και συνειδητοποίηση βοηθούν στην διαχείρηση των καταστάσεων όταν και όποτε οι μνήμες βγούν ξανά στην επιφάνεια.

    Surrealist, σιωπές ομιλούσες εγκεφαλικής επικοινωνίας. Το Λακωνίζειν που πρεσβεύει ο αγαπητός μας συνοδοιπόρος.. Κατανοήση Επετεύχθη

    Lee, είναι ο βασιλιάς γυμνός;; Σωστά μιλάς, ευτυχία παντού εξιδανικευμένη. Ευτυχία που υπήρξε, που ίσως υπάρχει, που μπορεί να υπάρξει. Πλεγμένη και με δόσεις δυστυχίας όμως. Όχι μαζοχιστικά! Πραγματικά. Έτσι είναι η αληθινή ζωή. Ισορροπία για το ΌΛΟΝ. Όμως η βάση της δημιουργίας μελλοντικής ευτυχίας μπορεί να στηρίζεται στο χθές, το πίσω;
    Καλό και γόνιμο 8!!!

    Ιάκωβε, αν ήμουν αναγνώστης θα προτιμούσα ένα κείμενο - διήγηση που θα με συνοδεύει στο φωτογραφικό ταξίδι του μυαλού, με αφετηρία το προφανές και προορισμό όπου ο νους ορίσει... [αν ορίσει]

    ReplyDelete
  7. ωραίες φωτογραφίες πάντως..

    εγώ μπορώ να σου ευχηθώ;
    ναι;
    καλή χρονιά! να φέρει μπροστά σου αυτό ακριβώς που ζητάς και σου λείπει!
    με υγεία, χαρά και τύχη!..

    ReplyDelete
  8. Μια μεστή αναδρομή στην πορεία δημιουργίας κι εξέλιξης της ανθρώπινης διανόησης και σκέψης. Μου δωσες αφορμή: θα 'θελα σύντομα να βρω το χρόνο να διαβάσω μελέτες σχετικές με τον μηχανισμό δημιουργίας θρησκειών.

    Χαίρομαι που κάθε ανάρτησή σου είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Τροφή για νέα σκέψη. Να'σαι καλά όλο το 08, γερός σε πνεύμα, σώμα, νου & ψυχή να μας μιλάς με τη γραφή σου... Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα. Σου χρωστώ κέρασμα, σύντομα θα ξανάρθω (κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, για μόνιμα) :)

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα.Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι τυχερή και ηλιοφωτισμένη.

    Για τον Νίτσε πρωτάκουσα σε μία αναφορά του ονόματός του, στο σενάριο της ταινίας << Το ψάρι που το έλεγαν Γουάντα>>. Η περιέργεια μου με οδήγησε στον υπεράνθρωπo Ζαρατούστρα.
    Δεν τολμώ να πω οτι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, άλλωστε το επίπεδο των γνώσεων μου είναι πολύ χαμηλό για κάτι τέτοιο.
    Οι αναρτήσεις σου όμως αγαπητέ φίλε,(επέτρεψέ μου να σε προσφωνώ έτσι, το ψευδώνυμο δεν βοηθάει) αποτελούν για εμένα συμπυκνωμένες δόσεις σοφίας. Έυχαριστώ την γκουγκλομηχανή που διασταύρωσε τους ψηφιακούς μας δρόμους,και μοιράζομαι τους προβληματισμούς μιάς τέτοιας παρέας όπως είστε εσείς.(στο μέτρο που μου επιτρέπει ο ελευθερος χρόνος μου επισκέπτομαι και τα blogs των υπολοίπων).Σας παρομοιάζω σαν σοφιστές στην αρχαία αγορά.

    Άλλωστε κάποιος προγενέστερος του Νίτσε φαίνεται να είπε: << Αρχή σοφίας, γνώσις αγνοίας>>.

    Να είσαι καλά,και πάντα διαυγής.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  10. Καλή χρονιά φίλε μου. Σου εύχομαι ότι καλύτερο. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να σχολιάσω. Θα επανέλθω σύντομα.

    ReplyDelete
  11. Καλή χρονιά φίλε μου. Σου εύχομαι ότι καλύτερο. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να σχολιάσω. Θα επανέλθω σύντομα.

    ReplyDelete
  12. Κat., καλησπέρα. Χαίρομαι που σ'άρεσαν οι φωτο. Μου πήρε πολύ χρόνο να τις συγκεντρώσω...
    Καλό 8, πλημμυρισμένο από ομορφιές, συναισθήματα και γνώση!

    Equilibrium, χρωστάς - χρωστάς! Χεχε! Τις καλύτερες μου ευχές για το 8, αν και διαβλέπω ότι έως έναν βαθμό είσαι από τους ανθρώπους που ορίζουν οι ίδιοι το ριζικό και την πορεία τους! Τροφή όχι μασημένη ελπίζω [εύπεπτη]. Ούτε και δύσπεπτη όμως.. Άν σου πω ότι την επόμενη κρεβατώθηκα, θα αμφιβάλεις ότι χάρηκα εξίσου! Αλλά στο ομολογώ γιατί σε είχε ήδη διαβεβαιώσει το βλέμμα μου.

    Κειμενογράφε, πραγματικά αισθάνομαι ότι ρίχνεις τρελό τρέξιμο.. Το Γειά λοιπόν που σκέφτεσαι και αφήνεις είναι σημαντικό, και πιάνει τόπο!

    ReplyDelete
  13. Φίλε μου X-Man,
    πραγματικά δεν βοηθούν τα ψευδώνυμα. Αναγκαίο κακό. Το συγκεκριμένο εξυπηρετούσε, ως τίτλος, το πνεύμα αλληγορίας του ιστολογίου. Ως προϊόν copy-paste και αδυναμίας αυτοχαρακτηρισμού, ονομάστηκε έτσι και το προφίλ μου. Εγώ δηλαδή. Λέξεις, ονόματα, χαρακτηρισμοί... Μεγάλη κουβέντα.
    Ελπίζω ο όρος Σοφιστής που αναφέρεις να διατηρεί την αρχική θετική έννοια, και όχι την ύστερη - σύγχρονη.
    Χαίρομαι ιδιαίτερα με τον παραλληλισμό που κάνεις, περί Αρχαίας Αγοράς. Είναι ζητούμενο για μένα. Να μπορούν να παρευρεθούν όλοι, να ακούν, να συμμετέχουν. Να σταθούν ή να φύγουν. Να δεχτούν, να απορρίψουν, να διαφωνήσουν. Να εκφραστούν...
    Μακρηγορώ όμως. Πραγματικά και από καρδιάς τις καλύτερες ευχές μου για το νέο έτος και όλα όσα αυτό επιφυλάσσει!

    ReplyDelete
  14. Καταπληκτικό πόστ! ΠΑΝΤΑ τέτοια όλο το νέο έτος!! Ωραίο ποδαρικό έκανες!! :) Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  15. Γεια σου Θεέ, έστω και ...από μηχανής. Με ταξίδεψε το post σου. Και δεν εννοώ τις φωτογραφίες.

    ReplyDelete
  16. Με αντιλαμβάνεσαι πλήρως.Όσο για το post σου ξέχασα να σου πω:
    Έγραψες...

    ReplyDelete
  17. roadarist, ;))) !!

    Κατερίνα ξέρεις σε τι ταξίδι με επιβίβασες μέσω των avatar; Σκέψεις σε "οφθαλμόλουτρο", όπου το δεξί μοιάζει πιο όμορφο από το αριστερό, της καρδιάς, που ομορφαίνει μέσω αντικατοπτρισμού και ιδιάζουσας εσωστρέφειας... Θα πορεύονται αιώνια παράλληλα?

    Λάκων, αν κάτι μ'άρεσε σε αυτό το ποστ, είναι η διάχυτη αισθηση απουσίας της κεντρικής αφορμής/ιδέας δημιουργίας/έμπνευσής του.. Άραγε την συνέλαβε κανείς πέρα από τον εμπνευστή;

    ReplyDelete
  18. Χμμμμ!! Πολύ καλό! Την καληνύχτα μου!

    ReplyDelete
  19. Ναμαστε παλι!
    Γιατι τοσο μικρο κειμενο;εεε;;
    Ενταξει καταλαβα οτι δεν ειχες,αφορμη/ιδεα δημιουργιας/εμπνευση!Ακομη και σενα,σε εγκατελειψε ο..εαυτος σου!
    Αλλα!!!Δεκα φωτογραφιες,10.000 λεξεις! ΔΕΝ το ακουσες ποτε αυτο;εεε;;;Και πως θες να καταλαβω και εγω ..ο "τυφλος",που δεν βλεπω τις φωτο με τοσο λιγο κειμενο;!
    Ασε που διαφωνω και με το οτι η ευτυχια ειναι μπροστα μας και οχι πισω!
    Πισω ειναι!Και ειτε τη εχουμε γνωρισει ειτε οχι!Μπροστα μας ειναι το αγνωστο!Μια κοιμωμενη ληθη,που προσπαθουμε να την ξυπνησουμε!
    Παραυτα καλη χρονια!
    υγ Και με περισσοτερη εμπνευση εε;;;

    ReplyDelete
  20. Κα[υ]λώς τον!

    Έχω την εντύπωση ότι η παραμονή σου σε χώρες βαρβάρων, έχει επηρεάσει σοβαρά την αίσθηση και την ποιότητα του humor σου... Και όχι μόνο ίσως... Καλό ή κακό δεν γνωρίζω.. Εσύ είσαι ο αρχηγός!
    Βράζουν οι ορμόνες σου πάντως!

    Επειδή κατανοώ και αντιλαμβάνομαι την wanna-be πνευματική σου "τύφλα", θα σου δώσω μασημένη τροφή αν έτσι θες.

    Απο Μηχανής Θεός είναι ανθρώπων ευφυολόγημα - κατασκεύμασμα. Τεχνητό και αλληγορικό. Κατ'όνομα μονάχα η θεϊκή υπόσταση/δυνάμεις. Φυσικά κάποιοι αδαείς μπερδεύονταν...
    Πάντως είχε πάντοτε καλές προθέσεις και ήταν αποτελεσματικός, χωρίς ουσιαστικά να είναι ειδήμων ή αυθεντία.
    Μετά από αυτά, δέχομαι συστάσεις+παροτρύνσεις γραφής, ύφους και ευρύτερα συμβουλές know-how, είτε από δω, είτε στο mail μου, που ξέρεις νομίζω που να το βρεις.

    Καλό 8 και πάλι, με ομορφιές και υγεία.

    Με διάθεση και υφάκι προσαρμοσμένο στα δεδομένα σου, ευχαριστώ που περνάς και στέκεσαι μια στο τόσο και δεν παρεξηγείς, όπως δεν παρεξηγώ και γω. Ααα, και απολογούμαι που ως ερασιτέχνης blogger δεν κατέχω.. και συνειδητά δεν μπορώ να ικανοποιήσω τους πάντες και τα πάντα

    ReplyDelete