"ειδήσεις, ταξίδια, Ελλάδα, νησιά, μυστήριο, ιστορία, διακοπές, παραλίες" @ Θεούλης: Φαύλος Κύκλος Προορισμένων ~ BENAZIR BHUTTO

Jan 6, 2008

Φαύλος Κύκλος Προορισμένων ~ BENAZIR BHUTTO

Ανούσια Ματαιοδοξία - Αυθεντικός Ηρωισμός
Πώς να μοιάζει άραγε ο ερχομός σε τούτο τον κόσμο, με μια πορεία προδιαγεγραμμένη; Σαν τα παραμύθια, που οι νεράιδες επισκέπτονται το βρέφος στην κούνια και ψιθυρίζουν τα μελλούμενα, καλά ή άσχημα. Τον προορισμό. Και το βρέφος χαμογελά. Πολύ αργότερα θα βιώνει καταστάσεις πρωτόγνωρα γνώριμες και οι ψίθυροι θα αποδίδονται στις λέξεις deja vou.

Προορισμένος λοιπόν. Συνήθως όποιον αφορά μια τέτοια συνθήκη, είναι εκ προοιμίου πρόσωπο τραγικό. Τα όσα θα του συμβούν είναι ορισμένα πριν αυτός το διαλέξει. Λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι επιλογές λίγες. Και εδώ έρχεται η λέξη Αλλαγή… Θυμίζοντας την λέξη Υπέρβαση. Να έρθεις αντιμέτωπος με την τραγικότητά σου. Να συνειδητοποιήσεις. Να παλέψεις. Να Υπερβείς…. Αλλάζοντας το ριζικό σου…! Παύοντας να είσαι «έλλογη» Μαριονέττα, πιόνι της Μοίρας και αυτών που την καθόρισαν. Τι και αν αυτοί ήταν οι γεννήτορές σου, τι και αν είναι η πατρίδα… Η ιδεολογία που σε έπεισαν ότι σε εκφράζει.

Δεν υπάρχουν λόγια όταν το μαρτύριο του γεννήτορα σε κατακλύζει, πέφτοντας βαρύ στους ώμους σου. Όταν ότι διαφώνησες, πιάνεις τον εαυτό σου να πράττει και να αναλαμβάνει. Και η κατάκτηση της εξουσίας επέρχεται. Είσαι το διαφορετικό, η ελπίδα… Δεν αλλάζεις πολλά όμως. Δεν παρεκκλίνεις από όσα ήδη γίνονταν. Όσα σου είπαν ότι «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ». Σε αλλοιώνει η εξουσία. Σε μεθά αυτή η θελκτική πόρνη. Σκάνδαλα, ατασθαλίες, κακοδιαχείριση. Το φευγιό και η επιστροφή.

Και μετά η αυτοεξορία. Τα χρόνια έχουν περάσει και η ωριμότητα δείχνει να έχει επιτευχθεί. Πρόκειται να γίνει μια κρίσιμη επιστροφή. Οριακή.

Προϊόν ανούσιας ματαιοδοξίας ή Αυθεντικού Ηρωισμού;


Έννοιες και καταστάσεις φαινομενικά αντίθετες, αλλά ουσιαστικά αλληλένδετες και έμπρακτα δυσδιάκριτες.

Το τέλος πλησιάζει. Απέλπιδα προσπάθεια γαντζώματος σε αυτό που ο γεννήτορας είπε κάποτε ότι μας ανήκει; Συνειδητή επιλογή αυτοθυσίας για τις πεποιθήσεις;

Η τελευταία πράξη έχει ήδη παιχτεί. Για τους πολλούς οι τίτλοι τέλους έπεσαν απρόοπτα. Οι λίγοι ίσως να διαισθάνονταν… Να γνώριζαν. Η ηγέτιδα, η γυναίκα, η μάνα, είναι νεκρή. Την μοιραία κληρονομιά που της άφησαν, την δίνει απλόχερα στον πρωτότοκο Υιό της. Ευχή ή κατάρα; Ή μήπως χρέος..; Καθήκον;

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται τόσο απροκάλυπτα, μήπως η πορεία είναι λανθάνουσα; Ποιος θα έχει την ανδρεία και το θάρρος να σπάσει τα δεσμά των φαύλων;

BENAZIR BHUTTO 1953 – 2007

Κόρη του Zulfikar Ali Bhutto τέως πρωθυπουργού του Πακιστάν και ιδρυτή του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, ο οποίος εκτελέστηκε το 1979. Μετά το τέλος του πατέρα της, ανέλαβε την τύχη του κόμματος. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μουσουλμανικό κράτος. Κατέλαβε 2 φορές το αξίωμα αυτό, αλλά αποπέμφθηκε και τις 2, με κατηγορίες διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και σκανδάλων.


Στις 27 Δεκεμβρίου 2007, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε, τα κίνητρα και οι δράστες, η βιασύνη ταφής της και πολλοί άλλοι παράγοντες, προκαλούν αμέτρητα ερωτηματικά.

 
Λίγες μέρες μετά τον θάνατό της ανακοινώθηκε η διαθήκη της, στην οποία συν τοις άλλοις αφήνει το κόμμα στον 19χρονο γιό της Bilawal Zardari, υπό την κηδεμονία του ανδρός της.

21 comments:

  1. Κατάρα όχι, όπως και να καταλήξει η ζωή του.

    Έχει χρέος και καθήκον, να βοηθήσει τη χώρα του να απεμπλακεί από το καθεστώς της δικτατορίας που επικρατεί.

    ReplyDelete
  2. Ρομαντικά σκεπτόμενος, συμφωνώ μαζί σου και με τον τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα.
    Νομίζω όμως ότι ουσιαστικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο δείχνουν.
    Ένας 19χρονος ηγέτης κόμματος, επιτελεί ρόλο μαριονέττας, διαιωνίζοντας τον φαραονισμό και διαφυλάσσοντας τα ελέω θεού κληρονομικά διακαιώματα. Ο παππούς του, τέως πρωθυπουργός και ιδρυτής του λαϊκού κόμματος του Πακιστάν, είχε την χρυσή ιστορική ευκαιρία να αναμορφώσει την χώρα του ριζικά, τους θεσμούς της, την κοινωνική και πολιτική οργάνωση. [Βλέπε Κεμάλ, Βενιζέλος, Ρούσβελτ στις ΗΠΑ του κραχ, ακόμα βλέπε το λυπηρό παράδειγμα του Χίτλερ, που αναμόρφωσε μια κατεστραμένη Γερμανία του Α' ΠΠ, στο ισχυρό τέρας του Β' ΠΠ]. Ο παππούς του 19χρονου απέτυχε, όπως και η μητέρα του 2 φορές πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσαν να φτιάξουν μια χώρα όπου το σημερινό δικτατορικό καθεστώς δεν θα είχε θέση.
    Νομίζω λοιπόν ότι ο αγώνας τους κατά της δικτατορίας του Μουσάραφ, σκοπό έχει την συγκεκριμένη πρόσκαιρη ανατροπή και την ακόλουθη συντήρηση των φαραονικών κεκτημένων.
    Επέλεξα συν τοις άλλοις το συγκεκριμένο θέμα, λόγω των συνειρμικών προεκτάσεών του στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  3. Αυτό που περίμενα να διαβάσω όσο έφτανα στο τέλος της ανάρτησης, το είδα τώρα στο σχόλιό σου: Η σύνδεση αυτών που λες με την συγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα (ή μήπως υποκρισια;;)

    Καληνυχτώ.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα!

    Συχνά κάνω μια βόλτα σε τόπους που η διαφορετικότητα των ανθρώπων ταξικά είναι εμφανής, παίρνω εικόνες, όλες τις αντιθέσεις...
    Ανθρώπινος εξευτελισμός
    πλάι στον απόλυτο "γιαππισμό " κούφιων ονείρων,
    πείνα-δίψα-εκπόρνευση και τα συναφή αντικριστά με τα γέλια χαρούμενων πιωμένων σκιών...
    Η ανάγκη της επιβίωσης της ψυχής και του σώματος απέναντι από την ανάγκη της καταδήλωσης του υπάρχω...
    Όλες οι ανάγκες μαζί στο όνομα ενός φόνου, της άπνοιας της ατομικότητας, σε ένα ατομικό δημοκρατικό καθεστώς...

    Η κοινωνία στα πρόθυρα της ανυπαρξίας...

    Εκεί ενίοτε, σε τέτοιους τόπους οδηγώ, για να εναλλάσσονται οι εικόνες γρήγορα, για να είναι τα συναισθήματα αφυπνισμένα...

    Σε ένα παλαιότερο post είχα γράψει:
    Αγρύπνια μου που μ' έβγαλες πάλι στους ίδιους δρόμους
    τα μάτια τί είδαν
    μινόρε πρόσοψη
    ματζόρε στους ανθρώπους...

    Αυτά και ασφαλώς καλά έκανες και ανάρτησες αυτό το post μέσα σε τόσα άλλα λίγοι το σχολίασαν.

    σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να εκφράσω με αυτά τα λόγια, έστω και σαν εντός εκτός θέματος την ανάγκη μου για σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και από τους μεν και από τους δε...

    διότι οι ανάγκες οδηγούν... είτε προς την επιφάνεια, στο φως, είτε προς τα βάθη, στο σκοτάδι...

    Να είσαι καλά! :}

    ReplyDelete
  6. Μεγάλο μέρος του εαυτού μου είναι οπαδός του ρεαλισμού που διακρίνει το Matrix. Με καλύπτει το σχόλιο του.
    Να σας προσγειώσω ακόμα περισσότερο και να προσθέσω πως έβλεπα καχύποτα και το θύμα αφού δεν απέφυγε τα σκάνδαλα.
    Οι δημοκρατικοί ηγέτες όταν έρχονται στη διακυβέρνηση θα πρέπει να υπερασπίζονται τη δημοκρατία που πρεσβεύουν. Ειδικά όταν ανατρέπουν ή διαδέχονται απολυταρχικά καθεστώτα!
    Το όλο θέμα περνά και στη χώρα μας όπως σχολίασε ο equi. Αν οι ηγέτες μας είχαν υπερασπιστεί τη δημοκρατία σήμερα δεν θα είχαμε νοσταλγούς της χούντας. Αλλά απέτυχαν σχεδόν όλοι και απο δημοκράτες εξελίχθηκαν σε δημοκράτορες...
    Τέλος σε αυτό που σχολίασε η surrealist δεν θέλω να δεχθώ οτι η ανάγκη μπορεί να μας οδηγήσει στο σκοτάδι εκτός αν μιλάμε για την "χαρμόσυνη λύπη" και το "σκιερό φώς" του Σεφέρη.

    ReplyDelete
  7. SYMFWNW ME MATRIX K LAKWN(O LAKWN ME KALYPTEI APOLYTA MPORW NA PW)..APLA EXW NA SYMPLHRWSW KATI AKOMA, STHN ELLADA NOMIZW OTI PANTA GINONTAN SKANDALA K 8A SYNEXISTEI AUTO DIOTI OSOI MAS KYBERNOUN EINAI FAULOI AN8RWPOI.
    TO 8EMA OMWS EINAI POIOS TOUS EKLEGEI?EMEIS! KAI GIATI TIPOTA DEN ALLAZEI S'AUTON TON TOPO? GIATI EIMASTE DESMIOI EMEIS OI IDIOI TOU "PSHFISE ME GIA NA SE TAKTOPOIHSW STO DHMOSIO"...K MHN MOU PEITE OTI MONO EGW TO SKEFTHKA AUTO!AUTOS EINAI K ENAS APO TOUS LOGOUS POU H ELLADA DEN PAEI MPROSTA, PARA TO GEGONOS OTI EXOUME ENA APO TA KALYTERA SYNTAGMATA, PLHN OMWS OI NOMOI DEN LEITOURGOUN OPWS 8A EPREPE...APO TO PROANAFEROMENO AGAPHTE K POLY SYMPA8H(DIABAZONTAS TA MHNYMATA SOU) LAKWNA, OSOI EKLEGONTAI APO DHMOKRATES , METATREPONTAI SE DHMOKRATORES ME OLH THN SHMASIA THS LE3HS!

    ReplyDelete
  8. εμένα πάντως μου άρεσε τούτο το λεκτικό μνημόσυνο! και η εισαγωγή, ιδιαιτέρως...!

    καλησπέρες και καλή χρονιά κι από δω!
    :)))

    ReplyDelete
  9. Καταρχάς καλή χρονιά...
    Κατά δεύτερον... όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κακά... ή όταν έχεις να κρίνεις μια αντίθεση στην οποία εμπλέκονται δύο διαφορετικές αλλά εξίσου σάπιες οντότητες - προσωπικότητες - θέσεις δεν ξέρω αν έχει νόημα να μπαίνεις στο δίλλημα, ή να αποστασιοποιήσε κοιτάζοντας από ψηλά την κατάσταση και βγάζοντας τα δικά σου συμπεράσματα για το πως θα γίνει να μη μπεις ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση...
    Δεν είμαι ούτε με τους δολοφόνους της Μπούτο, ούτε όμως και με τη Μπούτο... Για τους μεν είναι απλούστατο το γιατί δεν είμαι, ενώ για τη Μπούτο σε περίπτωση που δεν είναι εντελώς προφανές, πέρα από το ότι η ίδια δεν ήταν ηθικά σωστή απέναντι στο λαό της, πέραν του ότι δεν είχε στιβαρή ηθική βάση, έχω την εντύπωση πως ήταν απλώς μαριονέτα όπως λες, αλλά όχι του μπαμπά ή του παππού της ή του πακιστάν, αλλά των αμερικάνων... επομένως δε νομίζω πως αν κέρδιζε τη μάχη και την εξουσία θα βοηθούσε το λαό της... την αφαίμαξή του θα βοηθούσε όπως ακριβώς κάνουν και οι τωρινοί του δικτάτορες... Το καλό με τους άγριους δικτάτορες όμως είναι πως η καταπίεσή τους είναι προφανής και δημιουργούν έντονες αντιδράσεις σε μια πλατιά μάζα... εν αντιθέσει οι δικοί μας μαλθακοί και "αναίμακτοι" δικτάτορες, μας κρατάν με κοιμισμένες συνειδήσεις...
    Τέσπα... παίζει να είμαι και εκτός θέματος... τα λέμε...

    ReplyDelete
  10. IT IS: DEN MPORW NA BRW OUTE ENA KALO STHN DIKTATORIA..AN OMWS O LAOS XREIAZETAI DIKTATORIA GIA NA AFYPNISTEI H' NA 3ESHKW8EI H' NA ANTIDRASEI, TOTE ..... KLAPSTA!!!
    OI KOIMISMENES ANTIDRASEIS EPISHS POU ANAFEREIS, NOMIZW OTI EINAI "EPILOGH" OSWN EXOUN APOKOIMH8EI! OI ELLHNES DEN EXOUME KOIMISMENES SYNEIDHSEIS, H ANEXEIA K TA PROBLHMATA MAS TALANIZOUN..

    ReplyDelete
  11. trouli... καταρχάς έκανα λάθος γιατί δεν έβαλα το καλό σε εισαγωγικά, μιας και δεν εννοούσα το "καλό" με την πραγματική έννοια - ουσία της λέξης... ήταν σχετικό...
    καλώς ή κακώς οι μάζες πάντα χρειάστηκαν βούρδουλα για να αφυπνιστούν... οπότε ναι κλάψτα... έχεις δει ποτέ κάποιον που να τα βγάζει κουτσά στραβά πέρα να επαναστατεί?
    κοιμισμένες αντιδράσεις δεν αναφέρω... φαντάζομαι εννοείς συνειδήσεις... αλλά και πάλι θα διαφωνήσω... τι πάει να πει επιλογή? έστω και στα εισαγωγικά που το βάζεις... δηλαδή πόση ελευθερία επιλογής υπάρχει ή πόσες επιλογές σε κάποιον που δεν αντιδρά ούτε στοιχειωδώς σε όλα αυτά τα σκατά που τον ταΐζουν και μάλιστα τον απειλούν πως θα του τα κόψουν και αυτά αν δε σκάσει?

    λες... "OI ELLHNES DEN EXOUME KOIMISMENES SYNEIDHSEIS, H ANEXEIA K TA PROBLHMATA MAS TALANIZOUN.."

    εδώ αν θες εξήγησέ το μου κάπως καλύτερα γιατί όπως το βλέπω μου φέρνει λίγο σε λεβεντομαλακία του ελληνάρα που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του... δε σου το λέω για να σε προσβάλω αν και μπορεί εύκολα να φανεί πως το κάνω γι'αυτό... απλώς είμαι ειλικρινής ως προς το τι μου έβγαλε αυτό που γράφεις...
    Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελλήνων που ταλανιζόμαστε από προβλήματα και ανέχεια... παρά ταύτα είναι από τις λίγες φορές που συμπεριφερόμαστε τόσο δουλικά... και συγγνώμη κι όλας... όταν το 80% του ενεργού εκλογικού σώματος ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους κλέφτες και ψεύτες εμένα μου κάνει λίγο σε κοιμισμένη συνείδηση... όταν κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά, συνειδητά και πραγματικά πάλι σε κοιμισμένη συνείδηση μου κάνει και αυτό όσον αφορά τη συνείδηση ως αφηρημένη σχετικά έννοια, γιατί αν μιλήσουμε για την πιο συγκεκριμένη Ταξική συνείδηση... εκεί κλαύτα... όταν η βάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι μεροκαματιάρηδες... ποια συνείδηση και ποιος έλληνας?

    ReplyDelete
  12. @it is Ο δούλος Έλληνας 400 χρόνια παρότι ζούσε σε καθεστώς χούντας δεν αφυπνίστηκε.
    Αφυπνίστηκε όμως με το νεοελληνικό διαφωτισμό. Με την παιδεία. Την παιδεία την ουσιαστική που υπερασπίζομαι.
    Σήμερα έχουμε γεμίσει επιστήμονες, άτομα γεμάτα μεταπτυχιακά.
    Κανείς όμως δεν έφτασε το ύψος ούτε επηρρέασε τις ελληνικές ψυχές όπως ο στερούμενος παιδείας Μακρυγιάννης.
    Πάσχουμε απο παιδεία.
    Κατανοώ βέβαιως τι εννοείς μιλώντας για χούντα και συμφωνώ εν μέρει για την κατάντια του νεοέλληνα. Όμως και η trouli έχει δίκιο απο τη μεριά της.
    Ποιό απο τα άλλα κόμματα είναι ικανό να κυβερνήσει τη χώρα; Γιατί πέρα απο καταγγελτικό λόγο δεν είδαμε ούτε μια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης.
    To Σύριζα που υποτίθεται πως είναι αριστερό κόμμα βαλτώνει στο Πέραμα και στην Κοκκινιά και παίρνει μεγάλα ποσοστά σε Εκάλη και Ψυχικό.
    Σε αυτό αυτό δεν ευθύνεται ο λαός αλλά το ίδιο το Σύριζα εκτός αν οι κάτοικοι των βορείων προαστίων έχουν αφυπνιστεί...
    Πολύπλοκα τα πράγματα φίλοι μου δυστυχώς...

    ReplyDelete
  13. Αντί σχολίου:

    Πόσες γνώμες χωρούν σε μια αλήθεια; Και τι σημαντικό που είναι όταν αυτή η αλήθεια δυναμώνει από τις διαφορετικά συγγενικές γνώμες. Όταν κανείς δεν έχει άδικο, η διαφορετικότητα σε εντάσει στο θέμα, αντί να σε πετάει εκτός...
    Θα μπορούσα για ώρες να συμφωνώ διαφωνώντας με τον καθένα ή και με όλους, προάγωντας τον διάλογο. Αλλά αυτή την φορά προτιμώ να ακούω [διαβάζω]. Τέσπα, καλό βράδυ

    ReplyDelete
  14. λάκων, ο δούλος έλληνας 400 χρόνια ήταν βαθειά χωμένος στο μηχανισμό εξουσίας της τουρκικής αυτοκρατορίας και στο μηχανισμό παραγωγής πλούτου... οπότε εμπίπτει στην κατηγορία δούλος μεν, όχι εξαθλιωμένος δε... για να κάνεις την έκρηξη πρέπει να πιάσεις πάτο, ή να συσωρεύσεις την υπάρχουσα ποιότητα σε ποσότητα μέχρι το όριο της υπάρχουσας ποιότητας ώστε να γίνει απαραίτητο το πέρασμα σε νέα ποιότητα... ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ γιατί δεν το εξέφρασα και πολύ καλά...
    Απορώ δε γιατί μιλώντας για νεοελληνικό διαφωτισμό φέρνεις μπροστά τον Μακρυγιάννη ο οποίος ήταν λέρα... υπήρχε και ο Ρήγας, υπήρχε και ο Κοραής... υπήρχαν κι άλλοι πολλοί που δεν ήταν λέρες... βεβαίως δέχομαι πως ο Μακρυγιάννης είχε μεγάλη επιρροή.
    Φυσικά και πάσχουμε από παιδεία... και όχι απλώς δεν προσπαθούμε να γιατρευτούμε, κοιτάμε και πως θα την πεθάνουμε εντελώς ώστε να υπάρχουν μόνο άβουλα γρανάζια της παραγωγής... εξειδίκευση της εξειδίκευσης χωρίς βάση και χωρίς ικανότητα μάθησης του νέου και διαχείρηση της αλλαγής ώστε να απαξιώνεται άμεσα και ανώδυνα για το σύστημα ο καθένας μας... Η trouli έχιε δίκιο απόλυτο στο πως δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά καλό με την ουσία της λέξης καλό, σε μια χούντα... στο quote που έκανα όμως από αυτά που λέει, κατά την ταπεινή μου άποψη πέφτει στο λάθος να αναμασά κλισέ εκφράσεις που δεν έχει περάσει από το κριτικό της φίλτρο... και αυτό το παθαίνουμε όλοι όταν έχουμε να κρίνουμε την ομάδα στην οποία ανήκουμε ή αν θες τον ίδιο μας τον εαυτό... είναι δύσκολο να δούεμ και να παραδεχτούμε τις δικές μας αδυναμίες και λάθη...
    Με ρωτάς ποιο από τ'άλλα κόμματα είναι ικανό να κυβερνήσει τη χώρα... να σε ρωτήσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου... ποιο από τα δύο κόματα εξουσίας είναι ικανό? κανένα... δεν έχουμε λοιπόν κανένα κόμμα ικανό να αναλάβει ουσιαστικά την εξουσία στη χώρα μας... Μήπως έστω να τους αναγκάσουμε να συνεργαστούν μπας και γίνει κάτι καλύτερο? Μπορεί αυτή η λύση να μην είναι σωστή αλλά δεν την έχουμε δοκιμάσει κι όλας...
    Για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ και γενικότερα την αριστερά (ή ότι έχει μείνει από αυτήν...) που πατώνει στις εργατικές συνοικίες και τα πάει καλύτερα στις "πλούσιες" δε με ξενίζει καθόλου...
    Έχει χάσει η αριστερά την επαφή της με τον κόσμο και ελλείψει αυτής της επαφής η ταξική συνείδηση παύει να υφίσταται και ανθεί ο λαϊκισμός της δεξιάς - ακροδεξιάς και αφυπνίζεται ο εθνικισμός και ο ρατσισμός... και σε αυτό φταίει και το ΣΥΡΙΖΑ φταίει και το ΚΚΕ που υποτίθεται πως παραδοσιακά επικρατεί στις περιοχές που αναφέρεις (εξού και κοκκινιά και όχι ροζιά :p).

    Πάντως να σου πω τι πιστεύω?... Πέραν του ότι για μένα η εργατική τάξη δεν περιορίζεται πλέον στους εργάτες των εργοστασίων και γενικότερα στους χειρόνακτες, πιστεύω πως εφόσον κάποιος έχει πραγματική παιδεία και καλλιέργεια και είναι και σχετικά έξυπνος, δε γίνεται να μην επιθυμεί μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια καλύτερη ζωή για το σύνολο των ανθρώπων γύρω του... ασχέτως της τάξης στην οποία ανήκει... Για μένα είναι προφανές πως είναι καλύτερα να ζούμε όλοι σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς άγχος για την επιβίωση, παρά να είμαι εγώ εξωφρενικά πολούσιος και γύρω μου να υποφέρει κόσμος... Το θέμα είναι πότε και εάν θα καταφέρουμε ως κοινωνία να το βάλουμε σαν στόχο αυτό... και να πολεμήσουμε για να τον επιτύχουμε...


    Και ρε συ... για τη διακυβέρνηση που λες... μου έχει κάτσει στο λαιμό :p δηλαδή πόση ικανότητα θέλει να σου δίνουν τα πλάνα από τα διεθνή και εθνικά κέντρα εξουσίας του κεφαλαίου και απλά να πρέπει να τα διαχειριστείς έχοντας στο μυαλό σου και πόσα θα φας? :p έλα τώρα... δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο χεχεχεχε

    ReplyDelete
  15. NAI RE IT IS.. OI ELLHNES DEN KOIMOMASTE, EPIMENW SE AUTO..AN KOIMOMASTAN DEN 8A EIXAME 3ESHKW8EI TOSES KAI TOSES FORES GIA NA BGALOUME TON EKASTOTE ZYGO APO PANW MAS..ISWS NA EIMASTE YPOMONETIKOI K YPER-ANEKTIKOI SAN LAOS ALLA PANTA 3ESHKWNOMASTE..STHN PAROUSA FASH, O ZYGOS LEGETAI FTWXIA K ANEXEIA!!!
    PISTEYW OTI H ANTISTROFH METRHSH EXEI 3EKINHSEI,EIDIKA EFOSON TA B.P. PSHFIZOUN ARISTERA !!!!!

    LAKWN TKS GIA THN YPOSTHRI3H SOU.NA KANW MONO MIA PARATHRHSH?THN PAIDEIA DEN THN APOKTAS MONO ME TO SXOLEIO K TA PANEPISTHMIA.THN PAIDEIA OPWS K ALLES BASIKES ARXES DIABIWSHS SE ENA KOINWNIKO SYNOLO THS EXEIS YPOTI8ETAI LABEI ARXIKA APO THN OIKOGENEIA K APO TIS SYNANASTROFES.

    ReplyDelete
  16. trouli ok... διαφωνώ. όσο για τα βπ που ψηφίζουν αριστερά το έχασα αυτό... μάλλον ζούμε σε άλλη πραγματικότητα? επειδή πήρε ένα σχετικά αυξημένο σε σχέση με άλλες εποχές ποσοστό η αριστερά στα βπ δε σημαίνει πως τα βπ ψηφίζουν αριστερά... όπως και το γεγονός πως ο δικομματισμός δέχτηκε μια μικρή σφαλιαρίτσα δε σημαίνει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει... τώρα καλό είναι να είναι κανείς αισιόδοξος αλλά μήπως παραείσαι?

    ReplyDelete
  17. εν τω μεταξεί περιμένω ακόμη να μου εξηγήσεις τι εννοείς με τη φράση
    "OI ELLHNES DEN EXOUME KOIMISMENES SYNEIDHSEIS, H ANEXEIA K TA PROBLHMATA MAS TALANIZOUN.." όταν σε ταλανίζουν αυτά τα προβλήματα και δεν κάνεις τίποτα ουσιαστικό για αυτό παρά τρέχεις πίσω από την εκάστοτε άρχουσα κατουρημένη ποδιά, τι άλλο σημαίνει πέρα από ύπνο βαθύ και δουλικότητα? ή μήπως η πλειονότητα δεν το κάνει αυτό?

    ReplyDelete
  18. IT IS:TO SXOLIO MOU GIA TO AU3HMENO POSOSTO THS ARISTERAS ST BP EIXE MIA MIKRH DOSH EIRWNIAS..PWS EINAI DYNATON?? O LAOS NA PEINAEI K TA BP NA STREFONTAI STHN ARISTERA???? DWSTE STON LAO NA FAEI POU LENE..

    MHPWS ESY PARAEISAI MATAIODO3OS?? GIATI PISTEYEIS OTI O DIKOMATISMOS DEN EFAGE GERH SFALIARA??

    ReplyDelete
  19. IT IS: NOMIZW OTI H SFALIARA STON DIKOMATISMO EINAI H APANTHSH MOU STIS KOIMISMENES SYNEIDHSEIS.
    AN KOIMOMASTAN DEN 8A EIXAME DWSEI AYTH TH SFALIARA STON DIKOMATISMO!

    ReplyDelete
  20. Παρέμβαση:

    Εδώ που τα λέμε, δεν συνέβη και τίποτα τρομερό στον δικομματισμό. Τα ποσοστά του έπεσαν λίγο, και προσέγγισαν αυτά του 1996 [με 5κομματική βουλη + ΔΗΚΚΙ], παρόλες τις φωτιές, σκάνδαλα, αδιέξοδα κλπ. Για μένα τα 2 συγκεκριμένα μεγάλα κόμματα έχουν κλείσει τον κύκλο τους, και μόνο σαπίλα αναδύουν πλέον

    ReplyDelete
  21. @it is Τα 400 χρόνια σκλαβιάς ο Έλληνας φυσικά και δεν ήταν στα κέντρα εξουσίας.
    Σε αυτή την κατηγορία των προνομιούχων ανήκαν Έλληνες που είχαν ασπαστεί το μουσουλμανισμό και μερίδα του κλήρου ή ελάχιστοι προύχοντες.
    Η συντριπτική πλειοψηφία αναγκαζόταν να κλέψει ακόμα και το χώμα με το οποίο καλλιεργούσε.
    Εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων γίνονταν συνεχώς στη Μάνη εκατονταετίες πριν το '21 και σου θυμίζω ότι οι Μανιάτες δεν γνώρισαν σκλαβιά.
    Δεν είναι τυχαίο που οι επαναστάτες ονομάζονταν κλέφτες.
    Το Μακρυγιάννη τον ανέφερα ως παράδειγμα αφού ήταν ο πλέον αμόρφωτος...
    Και αν ένας αμόρφωτος απατεώνας καταφέρνει να αφυπνίσει έναν ολόκληρο λαό τότε στα μάτια μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερος συγκρίνοντας τον με τις χιλιάδες πανεπιστημιακών που έχουν περάσει από τη χώρα μας και δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα.
    Τέλος ας αφήσουμε λίγο τα διεθνή κέντρα εξουσίας.
    Ο Ζαχόπουλος προέκυψε λόγω των διεθνών κέντρων; Τα Σκανδιναβικά κράτη που παρέχουν και παιδεία και δημόσια υγεία δεν επηρεάζονται από τα κέντρα εξουσίας;
    Όπως και να έχει πάντως συμφωνούμε σε ένα βασικό. Δεν βαδίζουμε καλά..

    ReplyDelete